BiB

Neboli Bag in Box. Prostým překladem řečeno pytel v krabici. A tím je jednuduše popsaný způsob balení, se kterým se můžeme setkat v potravinářství obecně, a tím pádem i u vína. Slyšel jsem názor jednoho zákazníka, že to by si nikdy nekoupil, že krabicák nepije. Ale u vín v bagu se sice setkáváme s modely jednoduššími, ale rozhodně ne s víny v kvalitě proslulého vína v tetrapaku, které se obvykle pije u kašny na náměstí nebo před nádražím. Podstatou tohoto moderního způsobu balení je, že uvnitř krabice je například plastový vak, ve kterém je víno neustále pod vakuem a i když se načne, zůstává - narozdíl od vína v láhvi - bez kontaktu se vzduchem, takže se nekazí. Z vlastní zkušenosti vím, že načnutý bag skladovaný v rozumné teplotě vydrží i několik měsíců. Jak už bylo řečeno, tato vína jsou spíše jednodušší k běžné konzumaci, do vinného střiku a podobě, ale rozhodně ne automaticky nekvalitní. Tuto technologii používají i velmi slušní vinaři pro svá základní vína, třeba do baru na rozlev.


Poslední novinky a zajímavosti:

| tisk | pdf |

autor: Jan Bretl