Jakostní víno

Pokud slovo jakost vnímáme jako určitý stupeň kvality, přiznejme si, že vína označena jako jakostní bez nějakého dalšího přívlastku jsou spíše vína základnější kvality. Rozhodně od takto označeného vína nelze čekat zázraky. I když určité kvalitativní nároky spňovat musí. Jeho hrozny musí mít minimálně 15° cukernatosti, musí pocházet z moravských hroznů a být zpracovány v uvedeném regionu a víno musí být zatříděno do této jakosti Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí. Také je možné mošt pro výrobu tohoto vína přislazovat. Jakostky často nestojí za moc, ale lze mezi nimi nejednou najít i slušné víno. Obecně bych je nezatracoval, ale rozhodně od nich nečekal nic významného. Použití vidím bez problémů do vinného střiku, na vaření, na plánované "drsnější pití" třeba při letních grilovačkách a nebo jako pohoštění pro neočekávané návštěvy.


Poslední novinky a zajímavosti:

| tisk | pdf |

autor: Jan Bretl