Prosecco

V dnešní době se jedná o výraz naprosto běžný a prakticky každý, kdo jej uslyší, ví, že jde o šumivé italské víno. A že jej zpravidla koupíme za poměrně slušnou cenu. To je všechno pravda. Asi bychom měli dodat, že se jedná o vína ze severní Itálie, jsou produkována v regionu v okolí Terstu. A také, že toto šumivé víno pochází zejména z odrůdy Glera, která se dříve jmenovala právě prosecco, ale podle nových pravidel se tak smí jmenovat pouze hotové šumivé víno z dané oblasti. Typickým charakterem tohoto pití je živost, zábava a taky určitý nádech sladkosti. A opravdu se prosecco se zbytkovým cukrem dělá zcela běžně - ostatně i když si na láhvi přečteme výraz "extra dry", což bychom mohli selským rozumem přeložit jako sakra suché, jedná se spíš o víno polosuché. Skutečně suchým vínem je pak takové označené jako "brut".


Poslední novinky a zajímavosti:

| tisk | pdf |

autor: Jan Bretl