Jihomoravské Hustopeče leží na Břeclavsku, asi 30 km jižně od Brna. Šestitisícové město je známé především svým vinařstvím a ovocnářstvím. Na kopci nad městem se rozléhají proslulé sady mandloní. V těsné blízkosti města prochází dopravní tepna dálnice D2, které v době výstavby musely ustoupit i některé vinařské sklepy.

Roman Fabig - Sauvignon různých terroirů
(Hustopeče - Morava / Velkopavlovicko)

Od minulé návštěvy v Hustopečích u mladého vinaře Romana Fabiga se v jeho vinařství něco změnilo. Během degustace a prohlídky vinařství v létě 2016 jsme si povídali o jeho plánech rozšířit portfolio svých Sauvignonů. Vzhledem k tomu, že je to odrůda typicky lokální, logicky ji tento mladý talentovaný vinař akcentuje. A díky jeho poctivé práci, zahraničním zkušenostem i modernímu přístupu se celkem rychle stal "Sauvignon od Fabiga" poměrně známým pojmem. V aktuálně naláhvovaných vínech přináší Roman tu avizovanou změnu - není to už jen "to jedno víno", cuvée několika různých poloh - dnes již můžeme ochutnat několik vín odrůdy Sauvignon s Romanovým rukopisem a charakterem několika různých terroirů.

Čekání před vinařstvím bývá u Romana velmi příjemné, zvláště v takto hezký slunný den, který se navzdory sychravému lednu dnes urodil.
Původně chtěl Roman Fabig pro svou vinařskou práci používat starý rodinný sklep. Nicméně projekt jeho rekonstrukce se nesetkal s příliš vřelým ohlasem sousedů, takže bylo nutno vydat se jinou cestou. Jedná se o naprosto čistou stavbu, postavenou na ”zelené louce” vyloženě pro potřeby vinařství. Připomíná mi moderní rakouský styl - žádné sklepy, všechno je...
Za podpory jeho prarodičů vznikla nová moderní budova vinařství Fabig.
Vizí Romana Fabiga do budoucna je však třípodlažní architektonicky zajímavá budova.
Ta bude zahrnovat od technologie, skladů, administrativního zázemí, až po degustační místnost se zázemín moderní kuchyně. Romanovi je však vlastní citlivý přístup ke krajině a okolí, proto své projekty koncipuje a konstruuje tak, aby ”zapadaly” do zdejšího okolí. Ač Roman Fabig plánuje určitou - ideální - podobu svého vinařství...
Typické klubíčko známé z láhví vinařství Roman Fabig symbolizuje řadu jeho vín označenou Soul. Jedná se o vína složitější, k určitému přemýšlení, svým projevem spletitější - právě jako to klubíčko.
Nicméně kvalitativní řady produkuje Roman tři. Tou základní je řada Fresh. Její myšlenkou je ”užít si víno teď a tady” bez hluboké filosofie. Zkrátka dobré jednodušší víno, kterého si člověk dá s chutí rád skleničku jen tak. My jsme ochutnali v aktuálním provedení Hibernal, který přesně tyto nároky...
Dnes již značně rozrostlá řada Soul, která je doménou vinařství Romana Fabiga.
Čistá elegantní etiketa nejvyšší řady označená jako Big, a to hned ze dvou důvodů. Jedním je slovní hříčka jména vinaře Romana Fabiga, druhým bezesporu fakt, že se jedná o velké víno.
Vína této řady vyvolala velikou pozornost i zájem, zejména v gastronomii, kam se Roman snaží svou produkci směrovat. Ten zájem byl tak velký a produkce tak omezená, že je téměř vyprodáno. Jedná se pouze o nejlepší surovinu a pouze dobré ročníky, jejichž potenciál dostane možnost vyniknout pouze v dubových sudech. 
Převážná část vín Romana Fabiga však prochází nerezovou technologií.
Vinař chce svá vína dělat co nejčistší přírodní cestou za použití moderní technologie. Nechce ze svých vín dělat nic jiného, než čím jsou, ničím je nevylepšuje, maximální čistotou v technologickém zpracování nechává promluvit terroiru, kde byly hrozny pěstovány. Roční produkce vinařství je v současné době něco okolo...
Opravdu minimalistický skládek.
Ve dřevě pracují převážně vína řady Big.
Nicméně v dubových sudech zrála i jeho červená vína, konkrétně Cabernet Moravia. Aktuální, z ročníku 2016, v nich pobyl 11 měsíců. Toto víno, pocházející z perfektní polohy Na Výsluní, je možné použít jako velmi dobrý příklad vyznění Cabernetu.
Skutečně minimalistická budova, ale vejde se tam vše, co je pro práci moderního vinařství potřeba.
I přes veškerou modernost technologií a postupů je naštěstí vinařství ještě stále oborem, ve kterém je potřeba občas obout gumáky.
V rámci řady Soul produkoval Roman Fabig doposud svůj Sauvignon jako cuvée několika poloh. Nyní však představuje několik konkrétních terroirů. Umožňuje nám tak porovnat vína stejné odrůdy zpracovaná na stejné technologii. Ty rozdíly v nich tvoří pouze lokální podmínky, ve kterých byly pěstovány hrozny. Růžové klubíčko na etiketě symbolizuje trať...
Příjemně minerální Sauvignon pochází z polohy Stará hora, nejvýše položené trati v Hustopečích.
Všechny Sauvignony z řady Soul pocházejí z vinic, které Roman Fabig vlastní a sám obhospodařuje. Až na jedno víno, kterým je Sahara.
Moderně propracovaný marketing k vinařství Fabig patří a je znát i na obalech, které jsou identifikovatelné na první pohled.
Dnes se s námi prochází vinařstvím i Jana Hrubá ze společnosti Wine Selection, která si Romanova vína vybrala do svého portfolia pro jeho preciznost a proto, že v těchto vínech cítí nadčasovost a ohromné nadšení vinaře. Jak sama říká, i když k sobě hledali cestu trochu složitěji, byla rozhodnuta o tohoto mladého vinaře nepřijít, protože v něm od začátku...
I zde pracuje Romanův Sauvignon. Používá - mimo jiné - dubové sudy z burgundského bednářství Francois Freres. Aby elegance těchto bílých vín dobře vynikla, jsou spíše jemně vypalované.
Dáte si sušenku? Nedoporučuji, jedná se o vinný kámen...
Stejně jak k vínu, které není ”přehýčkané” chemií, patří vinný kámen, stejně tak k odrůdě Sauvignon patří jedna látka. Tou je metoxypyrazin. Za tímto nesympatickým názvem se skrývá sloučenina, která je nositelem typických vegetativních tónů této odrůdy. O Sauvignonu se říká, že svou typickou aromatikou je možná...
Zdá se, že ve vinařství Romana Fabiga může být někdy i veselo..
Vzhledem k tomu, že vášní a doménou vinaře Romana Fabiga je odrůda Sauvignon, vyrazil v roce 2015 na zkušenou i na Nový Zéland, který je považován za domovinu moderní interpretace této odrůdy.
K různým výstavám a přehlídkám vín je však Roman spíše skeptický a velmi si vybírá, kam má smysl vyslat svá vína reprezentovat. Jednou z mála akcí, kterých se jeho Sauvignon účastní, je vinohradnická a enologická konference Enoforum, kde byl se svým vínem v roce 2013 šampionem a následující...
Hezkou lajnu vín Romana Fabiga jsme měli možnost toto zimní odpoledne projet...
Poslouchat Romana Fabiga, když mluví o svých myšlenkách a směřování, je velice zajímavé.
Tento mladý talentovaný vinař začal, jak sám říká, vlastně bez vzdělání jako samouk. Zkušenosti a informace nabíral, krom těch získaných v rodině, zejména na vinařských konferencích a zahraničních stážích. Je velmi osvěžující potkávat lidi s takovým zápalem a nadšením. Byť je mladých (ale o věku to nutně není,...
Hlavně si dělat poznámky ;-)
Podařilo se získat pozemek přímo sousedící s vinařstvím a jeho příprava na rozšíření již začala.
Na tomto místě v Hustopečích umí být příjemně. A děkovat za to můžeme nadšení, talentu, cílevědomosti a posedlosti dobrým a pokud možno ještě lepším vínem. Tyto všechny vlastnosti v sobě nosí osobnost vinaře Romana Fabiga, což z tohoto mladého přátelského kluka dělá velkou respektovanou osobnost moravského vinařství...
...ostatně, jak říká Jana Hrubá ze společnosti Wine Selection: ”I já mám Romana Fabiga v telefonu uloženého jako Big Fabig!”
| tisk | pdf |

autor: Jan Bretl a Marek Vrána