Začátek článku ►
Pokračujte šipkami doprava ►
Původně chtěl Roman Fabig pro svou vinařskou práci používat starý rodinný sklep. Nicméně projekt jeho rekonstrukce se nesetkal s příliš vřelým ohlasem sousedů, takže bylo nutno vydat se jinou cestou. Jedná se o naprosto čistou stavbu, postavenou na zelené louce vyloženě pro potřeby vinařství. Připomíná mi moderní rakouský styl - žádné sklepy, všechno je...Původně chtěl Roman Fabig pro svou vinařskou práci používat starý rodinný sklep. Nicméně projekt jeho rekonstrukce se nesetkal s příliš vřelým ohlasem sousedů, takže bylo nutno vydat se jinou cestou. Jedná se o naprosto čistou stavbu, postavenou na zelené louce vyloženě pro potřeby vinařství. Připomíná mi moderní rakouský styl - žádné sklepy, všechno je nad zemí, moderní materiály, což - mimo jiné - umožňuje čistou práci a snadnou hygienickou údržbu.
Ta bude zahrnovat od technologie, skladů, administrativního zázemí, až po degustační místnost se zázemín moderní kuchyně. Romanovi je však vlastní citlivý přístup ke krajině a okolí, proto své projekty koncipuje a konstruuje tak, aby zapadaly do zdejšího okolí. Ač Roman Fabig plánuje určitou - ideální - podobu svého vinařství...Ta bude zahrnovat od technologie, skladů, administrativního zázemí, až po degustační místnost se zázemín moderní kuchyně. Romanovi je však vlastní citlivý přístup ke krajině a okolí, proto své projekty koncipuje a konstruuje tak, aby zapadaly do zdejšího okolí. Ač Roman Fabig plánuje určitou - ideální - podobu svého vinařství v moderní podobě několika podlaží, jedno je potřeba udělat už nyní. Tím je rozšíření skladovacích a manipulačních prostor, k čemuz brzo dojde další stavbou vedle současné budovy.
Nicméně kvalitativní řady produkuje Roman tři. Tou základní je řada Fresh. Její myšlenkou je užít si víno teď a tady bez hluboké filosofie. Zkrátka dobré jednodušší víno, kterého si člověk dá s chutí rád skleničku jen tak. My jsme ochutnali v aktuálním provedení Hibernal, který přesně tyto nároky...Nicméně kvalitativní řady produkuje Roman tři. Tou základní je řada Fresh. Její myšlenkou je užít si víno teď a tady bez hluboké filosofie. Zkrátka dobré jednodušší víno, kterého si člověk dá s chutí rád skleničku jen tak. My jsme ochutnali v aktuálním provedení Hibernal, který přesně tyto nároky splňoval. Většinu produkce však tvoří řada Soul. I když jsou pro Romana Fabiga typické zejména Sauvignony, v této řadě nalazneme i několik dalších odrůd. Jedná se o odrůdy opět typické lokálnímu terroiru a rozhodně jich není moc. Jednou z nich je třeba Veltínské zelené. Měli jsme možnost, krom aktuální 2016, ochutnat i ročníky 2014 a 2015. Vinice, ze které pochází, je momentálně 43 let stará. Pomyslnou domovinou této odrůdy je nepochybně Rakousko, odkud pochází velmi kvalitní a zajímavé Veltlíny. Ne náhodou plánuje Roman v budoucnu vysazovat klony od F. X. Pichlera.
Vína této řady vyvolala velikou pozornost i zájem, zejména v gastronomii, kam se Roman snaží svou produkci směrovat. Ten zájem byl tak velký a produkce tak omezená, že je téměř vyprodáno. Jedná se pouze o nejlepší surovinu a pouze dobré ročníky, jejichž potenciál dostane možnost vyniknout pouze v dubových sudech. Vína této řady vyvolala velikou pozornost i zájem, zejména v gastronomii, kam se Roman snaží svou produkci směrovat. Ten zájem byl tak velký a produkce tak omezená, že je téměř vyprodáno. Jedná se pouze o nejlepší surovinu a pouze dobré ročníky, jejichž potenciál dostane možnost vyniknout pouze v dubových sudech.
Vinař chce svá vína dělat co nejčistší přírodní cestou za použití moderní technologie. Nechce ze svých vín dělat nic jiného, než čím jsou, ničím je nevylepšuje, maximální čistotou v technologickém zpracování nechává promluvit terroiru, kde byly hrozny pěstovány. Roční produkce vinařství je v současné době něco okolo...Vinař chce svá vína dělat co nejčistší přírodní cestou za použití moderní technologie. Nechce ze svých vín dělat nic jiného, než čím jsou, ničím je nevylepšuje, maximální čistotou v technologickém zpracování nechává promluvit terroiru, kde byly hrozny pěstovány. Roční produkce vinařství je v současné době něco okolo 30 tisíc láhví. Roman Fabig za možný strop považuje nějakých 100 tisíc, což je množství, které dokáže ohlídat v kvalitě, o které bude přesvědčen.
Nicméně v dubových sudech zrála i jeho červená vína, konkrétně Cabernet Moravia. Aktuální, z ročníku 2016, v nich pobyl 11 měsíců. Toto víno, pocházející z perfektní polohy Na Výsluní, je možné použít jako velmi dobrý příklad vyznění Cabernetu.Nicméně v dubových sudech zrála i jeho červená vína, konkrétně Cabernet Moravia. Aktuální, z ročníku 2016, v nich pobyl 11 měsíců. Toto víno, pocházející z perfektní polohy Na Výsluní, je možné použít jako velmi dobrý příklad vyznění Cabernetu.
V rámci řady Soul produkoval Roman Fabig doposud svůj Sauvignon jako cuvée několika poloh. Nyní však představuje několik konkrétních terroirů. Umožňuje nám tak porovnat vína stejné odrůdy zpracovaná na stejné technologii. Ty rozdíly v nich tvoří pouze lokální podmínky, ve kterých byly pěstovány hrozny. Růžové klubíčko na etiketě symbolizuje trať...V rámci řady Soul produkoval Roman Fabig doposud svůj Sauvignon jako cuvée několika poloh. Nyní však představuje několik konkrétních terroirů. Umožňuje nám tak porovnat vína stejné odrůdy zpracovaná na stejné technologii. Ty rozdíly v nich tvoří pouze lokální podmínky, ve kterých byly pěstovány hrozny. Růžové klubíčko na etiketě symbolizuje trať Růženy. Tato poměrně vlhká poloha dává vínu zde pěstovanému velmi zajímavý travnatý projev. Zeleně označeným klubíčkem je Sauvignon z trati Na Výsluní. Dalším je Sahara. Hned úvodem musím říct, že jsem se setkal s velmi vtipnou historkou na jedné degustaci vín Romana Fabiga, kdy můj nepropitý asijský kolega s vážnou tváří konstatoval, že to asi musí být hodně suché víno, když se to jmenuje Sahara... Ano, víno je to suché, nicméně Sahara je název viniční tratě na Pálavě, která se vyznačuje velmi příjemnou vzrušující mineralitou.
Dnes se s námi prochází vinařstvím i Jana Hrubá ze společnosti Wine Selection, která si Romanova vína vybrala do svého portfolia pro jeho preciznost a proto, že v těchto vínech cítí nadčasovost a ohromné nadšení vinaře. Jak sama říká, i když k sobě hledali cestu trochu složitěji, byla rozhodnuta o tohoto mladého vinaře nepřijít, protože v něm od začátku...Dnes se s námi prochází vinařstvím i Jana Hrubá ze společnosti Wine Selection, která si Romanova vína vybrala do svého portfolia pro jeho preciznost a proto, že v těchto vínech cítí nadčasovost a ohromné nadšení vinaře. Jak sama říká, i když k sobě hledali cestu trochu složitěji, byla rozhodnuta o tohoto mladého vinaře nepřijít, protože v něm od začátku tušila veliký talent a věděla, že o takové Sauvignony jednoduše musí být zájem. A toto její tušení se v současné době jednoznačně plní.
Stejně jak k vínu, které není přehýčkané chemií, patří vinný kámen, stejně tak k odrůdě Sauvignon patří jedna látka. Tou je metoxypyrazin. Za tímto nesympatickým názvem se skrývá sloučenina, která je nositelem typických vegetativních tónů této odrůdy. O Sauvignonu se říká, že svou typickou aromatikou je možná...Stejně jak k vínu, které není přehýčkané chemií, patří vinný kámen, stejně tak k odrůdě Sauvignon patří jedna látka. Tou je metoxypyrazin. Za tímto nesympatickým názvem se skrývá sloučenina, která je nositelem typických vegetativních tónů této odrůdy. O Sauvignonu se říká, že svou typickou aromatikou je možná nejsnadněji identifikovatelnou odrůdou vůbec. A je pravda, že některé Sauvignony - zejména z Nového světa - jsou ve své vůni tak líbivé, až začnou být po chvíli protivné. A proč si vlastně Roman Fabig vybral Sauvignon? Těch důvodů je několik. Krom toho, že je mu sympatický svou stabilní kyselinou, je to zejména fakt, že Sauvignony a Hustopeče jdou dobře dohromady. Roman je jeden z těch vinařů, kteří respektují terroir a nepotřebují mít širokou nabídku vín pro každého. Dělá to, co v jeho lokalitě dobře funguje a má historickou tradici.
K různým výstavám a přehlídkám vín je však Roman spíše skeptický a velmi si vybírá, kam má smysl vyslat svá vína reprezentovat. Jednou z mála akcí, kterých se jeho Sauvignon účastní, je vinohradnická a enologická konference Enoforum, kde byl se svým vínem v roce 2013 šampionem a následující...K různým výstavám a přehlídkám vín je však Roman spíše skeptický a velmi si vybírá, kam má smysl vyslat svá vína reprezentovat. Jednou z mála akcí, kterých se jeho Sauvignon účastní, je vinohradnická a enologická konference Enoforum, kde byl se svým vínem v roce 2013 šampionem a následující ročník si odnesl stříbrné ocenění. Nicméně nějaká medaile z jednoho ročníku jedné soutěže není něco, na čem by chtěl Roman Fabig stavět. Díky za to! Není to zkrátka ta stará škola, která na základě nálepky na láhvi to konkrétní víno násobně zdraží a když je třeba, tak přidělá. Jeho myšlenkou je dělat vína pro gastronomii, chce, aby fungovala s jídlem a aby byla vyjímečná. Abychom je zkrátka nemohli koupit leckde.
Tento mladý talentovaný vinař začal, jak sám říká, vlastně bez vzdělání jako samouk. Zkušenosti a informace nabíral, krom těch získaných v rodině, zejména na vinařských konferencích a zahraničních stážích. Je velmi osvěžující potkávat lidi s takovým zápalem a nadšením. Byť je mladých (ale o věku to nutně není,...Tento mladý talentovaný vinař začal, jak sám říká, vlastně bez vzdělání jako samouk. Zkušenosti a informace nabíral, krom těch získaných v rodině, zejména na vinařských konferencích a zahraničních stážích. Je velmi osvěžující potkávat lidi s takovým zápalem a nadšením. Byť je mladých (ale o věku to nutně není, mladí umí být i někteří zralí vinaři) lidí, kteří produkují víno a chtějí je dělat poctivě svým stylem, čím dál více, tak ten šedivý proud - občas okořeněný nějakým Kozderkou - je stále poměrně silný.
Na tomto místě v Hustopečích umí být příjemně. A děkovat za to můžeme nadšení, talentu, cílevědomosti a posedlosti dobrým a pokud možno ještě lepším vínem. Tyto všechny vlastnosti v sobě nosí osobnost vinaře Romana Fabiga, což z tohoto mladého přátelského kluka dělá velkou respektovanou osobnost moravského vinařství...Na tomto místě v Hustopečích umí být příjemně. A děkovat za to můžeme nadšení, talentu, cílevědomosti a posedlosti dobrým a pokud možno ještě lepším vínem. Tyto všechny vlastnosti v sobě nosí osobnost vinaře Romana Fabiga, což z tohoto mladého přátelského kluka dělá velkou respektovanou osobnost moravského vinařství...