Agrafa

Ne, nejedná se o nějakou speciální karafu na víno. Je to ovšem něco také velmi praktického a nezbytného, konkrétně v případě, že pracujeme s víny šumivými či s šampaňským. Ač to může být věc na první pohled nicotná, je velmi důležitá. Jedná se o drátek, který zapletený do správného tvaru drží v hrdle láhve s šumivým vínem zátku. Někdy v 18. století, tedy v době, kdy ve Francii byla technologie šumivých vín postupně objevena, na jejím úplném začátku byly láhve s těmito víny uzavírány klasickou korkovou zátkou. Tedy takovou, jakou jsou běžně uzavírána tichá vína. Obrovskou nevýhodou tohoto původního postupu byl fakt, že velká část těchto láhví, resp. samotných korků, nevydržela tlaku šumivého vína a jednoduše z hrdel vylétala. To bylo velmi nevýhodné - když pomineme vtipy o zásazích špunty do oka připravení o zrak - především ekonomicky. Proto se přistoupilo k používání typického hřibovitého uzávěru sektů a šampaňských, které v hrdlech láhví pevně drží právě agrafa.


Poslední novinky a zajímavosti:

| tisk | pdf |

autor: Jan Bretl