Začátek článku ►
Pokračujte šipkami doprava ►
Toto vinařství na německé části řeky Mosely je ve vlastnictví jedné rodiny již více jak 200 let. Současný pokračovatel rodinné tradice, Ernst Loosen, jej převzal v roce 1988. Díky svému citlivému vnímání pochopil, že ve svých rukou drží vinice s obrovským potenciálem, které jsou schopny dávat vyjímečnou surovinu - jedny z...Toto vinařství na německé části řeky Mosely je ve vlastnictví jedné rodiny již více jak 200 let. Současný pokračovatel rodinné tradice, Ernst Loosen, jej převzal v roce 1988. Díky svému citlivému vnímání pochopil, že ve svých rukou drží vinice s obrovským potenciálem, které jsou schopny dávat vyjímečnou surovinu - jedny z nejšpičkovějších hroznů v Německu. Aby dosáhl stejně špičkových vín, radikálně změnil přístup k vinařství. Předně velmi zredukoval výnosy a kladl velký důraz na perfektní fyziologickou zralost hroznů. A ač se Ernie nechlubí žádnými bio certifikáty a podobně, pochopil, že preventivní chemické ošetřování a hnojení vinic není pro víno to nejlepší, proto velmi rychle přešel na menší dávky pouze organických hnojiv.
Výjimkou mezi loosenovskými etiketami je základní suchý Riesling, který pochází z nasmlouvaných hroznů. Je to jednoduché technologicky čisté víno. A vzhledem k tomu, že má velký odbyt i v zahraničí, přizpůsobuje se potřebám jeho konzumentů i etiketa. Ernie tvrdí, že klasické informace na německé etiketě jsou pro mnoho cizinců matoucí a...Výjimkou mezi loosenovskými etiketami je základní suchý Riesling, který pochází z nasmlouvaných hroznů. Je to jednoduché technologicky čisté víno. A vzhledem k tomu, že má velký odbyt i v zahraničí, přizpůsobuje se potřebám jeho konzumentů i etiketa. Ernie tvrdí, že klasické informace na německé etiketě jsou pro mnoho cizinců matoucí a nepochopitelné. Říká, že jim stačí vědět tři věci: odrůda, ročník a informace, že je to suché. A přesně tyto tři informace nese i výrazná modrá etiketa tohoto perfektního základu.
To napovídá ještě jednu velkou věc. Každého napadne, jak mohou být ty vinice tak staré, když celou Evropou proběhla na přelomu 19. a 20. století fyloxéra, která zdecimovala vše, co jí přišlo do cesty a vinice byly obnovovány na amerických rezistentních podnožích... Skutečnost je taková, že tato choroba přecijen malé ostrůvky evropských vinic ušetřila. Nebo...To napovídá ještě jednu velkou věc. Každého napadne, jak mohou být ty vinice tak staré, když celou Evropou proběhla na přelomu 19. a 20. století fyloxéra, která zdecimovala vše, co jí přišlo do cesty a vinice byly obnovovány na amerických rezistentních podnožích... Skutečnost je taková, že tato choroba přecijen malé ostrůvky evropských vinic ušetřila. Nebo spíše si s nimi nevěděla rady. Jedním takovým ostrůvkem je právě střední Mosela, tedy pouze ty oblasti, které jsou tvořeny a obklopovány břidlicí. Toto podloží nedovoluje této chorobě se šířit, fyloxéra prostě břidlici nesnáší.
Během povídání o suchých a sladkých vínech přišla řeč i na zdejší vinařské zákony a pravidla. A rozpoutalo to velmi impulzivní a emotivní debatu, nebo spíše Ernstův monolog. Má se to tak, že nejlepší vinice oblasti jsou označeny jako Grosse Lage, tedy jakýsi ekvivalent francouzkých Grand Cru. A vína z nich jsou označena jako Grosses Gewächs. Ale...Během povídání o suchých a sladkých vínech přišla řeč i na zdejší vinařské zákony a pravidla. A rozpoutalo to velmi impulzivní a emotivní debatu, nebo spíše Ernstův monolog. Má se to tak, že nejlepší vinice oblasti jsou označeny jako Grosse Lage, tedy jakýsi ekvivalent francouzkých Grand Cru. A vína z nich jsou označena jako Grosses Gewächs. Ale má to háček v tom, že takto označena mohou být vína pouze suchá. Špičkové sladké víno z nejlepší polohy jako Grosses Gewächs být označeno nemůže. Vysvětlování této absurdity a okolností s tím spojených Ernsta Loosena poměrně rozdovádělo, protože mu to přijde zkrátka jako blbost. Dokonce se vyjádřil v tom směru, že pojmenovat jednu věc dvěma názvy a opatřit rozdílnými pravidly je velká byrokratická blbost dokonce i na Německo!
Se sladkými víny to ovšem není úplně jednoduché, zejména pro samotné sběrače hroznů. Při sklizni totiž dochází k velmi přísné selekci. Hrozny se třídí někdy až do pěti různých nádob na základě jejich zdravotního stavu - od hroznů fyziologicky zralých a zcela zdravých, přes hrozny různým stupněm napadné ušlechtilou plísní,...Se sladkými víny to ovšem není úplně jednoduché, zejména pro samotné sběrače hroznů. Při sklizni totiž dochází k velmi přísné selekci. Hrozny se třídí někdy až do pěti různých nádob na základě jejich zdravotního stavu - od hroznů fyziologicky zralých a zcela zdravých, přes hrozny různým stupněm napadné ušlechtilou plísní, až po téměř vyschlé bobulky plísní zcela obalené.
Věčeře s Ernstem Loosenem jsou pověstné snad v celém Německu, nebo minimálně v jeho gastronomických a vinařských kruzích. Kdokoli z vinařů, které jsme navštívili cestou do Bernkastelu, když se dozvěděl, že nás Ernie pozval na večeři, se jen šibalsky usmíval a přál nám hezký zážitek. Ostatně měl jsem štěstí zde už několikrát večeřet a zajímavé až...Věčeře s Ernstem Loosenem jsou pověstné snad v celém Německu, nebo minimálně v jeho gastronomických a vinařských kruzích. Kdokoli z vinařů, které jsme navštívili cestou do Bernkastelu, když se dozvěděl, že nás Ernie pozval na večeři, se jen šibalsky usmíval a přál nám hezký zážitek. Ostatně měl jsem štěstí zde už několikrát večeřet a zajímavé až neuvěřitelné zážitky se konaly pokaždé...
Vinice Erdener Prälat (v ročníku 2010 ještě místo Grosse Lage označena jako Erste Lage) má něco kolem jednoho a půl hektaru a dělí se o ni prý 29 vinařů. Dokonce si nerozdělují jednotlivé řádky, ale jednotlivé vinné keře. Ochutnat toto elegantní víno je zážitkem nejen pro jeho perfektní kvality, ale i vyjímečnost - tohle si prostě neotevřete každý večer, i kdybyste na to...Vinice Erdener Prälat (v ročníku 2010 ještě místo Grosse Lage označena jako Erste Lage) má něco kolem jednoho a půl hektaru a dělí se o ni prý 29 vinařů. Dokonce si nerozdělují jednotlivé řádky, ale jednotlivé vinné keře. Ochutnat toto elegantní víno je zážitkem nejen pro jeho perfektní kvality, ale i vyjímečnost - tohle si prostě neotevřete každý večer, i kdybyste na to měli, protože těchto láhví je na světě neskutečně málo.
Přišla řeč i na rodinnou historii. Ernie vyprávěl třeba o tom, jak se za poslední více jak dvě stovky let formovalo vinařství do současné podoby. Majetek, tedy vinice Dr. Loosena, je poměrně rozsáhlý. Zajímavostí je třeba to, že původní rodina Loosenových, tedy ze strany dědečka, dělala pouze suchá vína. Naopak rodina Prooms od Üzrigu produkovala zas jen vína sladká. Težko...Přišla řeč i na rodinnou historii. Ernie vyprávěl třeba o tom, jak se za poslední více jak dvě stovky let formovalo vinařství do současné podoby. Majetek, tedy vinice Dr. Loosena, je poměrně rozsáhlý. Zajímavostí je třeba to, že původní rodina Loosenových, tedy ze strany dědečka, dělala pouze suchá vína. Naopak rodina Prooms od Üzrigu produkovala zas jen vína sladká. Težko říct, jak toto rodinné spojení bylo prozíravé, ale rozhodně mělo velmi pozitivní dopad na skvělé portfolio vinařství Dr. Loosen.
Celým jménem Bernkastel-Kues se rozkládá na obou březích řeky Mosely a má jen něco kolem sedmi tisíc obytel. Nad klidným městečkem vzdáleným asi 50 kilometrů od Trevíru se tyčí zřícenina hradu Landshut, který zde prý vznikl ve třináctém století na místě, kde již ve 4. století stála římská pevnost. Bernkastel ani Kues na druhém...Celým jménem Bernkastel-Kues se rozkládá na obou březích řeky Mosely a má jen něco kolem sedmi tisíc obytel. Nad klidným městečkem vzdáleným asi 50 kilometrů od Trevíru se tyčí zřícenina hradu Landshut, který zde prý vznikl ve třináctém století na místě, kde již ve 4. století stála římská pevnost. Bernkastel ani Kues na druhém břehu se ve své dlouhé historii nevyhnul ani pohnutým časům - na počátku druhé světové války zde, jako v celém Německu, drasticky utrpěla židovská komunita, na jejím konci pak dostalo město zabrat několikanásobným spojeneckým bombardováním. I přes tyto hrůzy si však město vzalo z historie do dnešních dnů snad hlavně to hezké - malebnou architekturu a tradici perfektního vinařství.
Ať již vyrazíte do tohoto příjemného zákoutí Německa za jakýmkoli účelem - a může to být zmíněná cykloturistika či další populární rychleserozvíjející bláznivé sporty, nebo jen obyčejný odpočinek - nezapomeňte dát šanci zdejší lokální gastronomii a především skvělým typicky břidlicově...Ať již vyrazíte do tohoto příjemného zákoutí Německa za jakýmkoli účelem - a může to být zmíněná cykloturistika či další populární rychleserozvíjející bláznivé sporty, nebo jen obyčejný odpočinek - nezapomeňte dát šanci zdejší lokální gastronomii a především skvělým typicky břidlicově minerálním Rieslingům.