Město Bernkastel-Kues leží na středním toku řeky Mosely ve spolkové zemi Porýní-Falc, zhruba 50 km od Trevíru. Je proslulé nejen vinařstvím světového významu, ale i lázeňstvím. Významným rodákem je Mikuláš Kusánský, humanitní filosof patnáctého století.

Ernst Loosen - Vinař výrazný, výstřední, skvělý
(Bernkastel - Německo / Mosel-Saar-Ruwer)

Jsou věci, místa a vína, která stačí vidět, zažít a ochutnat jednou. A pak jsou ta druhá, ke kterým se člověk rád vrací stále znova, protože je zde pořád co dalšího objevovat, prožívat a ochutnávat. Jedním takovým místem je pro mne německý Bernkastel. A těch důvodů pro své návraty tu vidím hned několik. Je to krásná atmosféra tohoto městečka, jsou to skvělé rieslingy, které zrají na zdejších příkrých stráních, a je to i jeden člověk, který tato vína dělá. Tím je Ernst Loosen z vinařství Dr. Loosen.

Ač je to z Prahy cesta daleká a únavná, dorazit až k domu s touto tabulkou se vyplatí. Dr. Loosen je totiž jedním z nejvýznamnějších vinařství v oblasti řeky Mosely a setkání s vinařem Ernstem Loosenem je zážitkem na dlouho zapamatovatelným.
Toto vinařství na německé části řeky Mosely je ve vlastnictví jedné rodiny již více jak 200 let. Současný pokračovatel rodinné tradice, Ernst Loosen, jej převzal v roce 1988. Díky svému citlivému vnímání pochopil, že ”ve svých rukou drží” vinice s obrovským potenciálem, které jsou schopny dávat vyjímečnou surovinu - jedny z...
Při naší poslední návštěvě v Německu bylo podobně nevlídné počasí, nicméně při příjezdu na Moselu se záhračně rozjasnilo. Tento zázrak se však letos nekonal. Nicméně sychravé počasí je o to větší motivací spěchat rovnou degustovat.
V ”prvním flightu” nás čekají suché Rieslingy se svou typickou etiketou vinařství Dr. Loosen.
Výjimkou mezi loosenovskými etiketami je základní suchý Riesling, který pochází z nasmlouvaných hroznů. Je to jednoduché technologicky čisté víno. A vzhledem k tomu, že má velký odbyt i v zahraničí, přizpůsobuje se potřebám jeho konzumentů i etiketa. Ernie tvrdí, že klasické informace na německé etiketě jsou pro mnoho ”cizinců” matoucí a...
Jednou z nejdůležitějších vinic, na kterých Ernst Loosen pracuje, je ”grand cru” poloha Wehlener Sonnenuhr. Dobře vysluněná poloha, které dominují a název dávají velké sluneční hodiny.
Podložím této trati je modrá břidlice. Je to jednen ze tří výrazných materiálů - vedle břidlice červené a vulkanické vyvřeliny - na kterých Dr. Loosen své Rieslingy pěstuje. Zatímco červená břidlice působí v dobře zpracovaných vínech výrazněji a pro někoho možná líbivěji, modrá břidlice je ve vínech útlejší, ale - podle mého názoru - elegantnější a rafinovanější.
Naopak podložím trati Ürziger Würzgarten je červená vulkanická hornina. Měli jsme možnost ochutnat mladé suché víno, které se vyznačovalo tou nejelegantnější možnou aromatikou, kterou si Riesling může půjčit od Gewürztramineru. A tento přes dvacet let starý sladký loosenův Riesling - krom toho, že je stále v plné kondici - si díky své čistotě zachoval ve vůni to, co staré Rieslingy z tohoto podloží umí, tedy aromatické tóny černého rybízu.
Ürziger Würzgarten má ještě minimálně dvě svá velká specifika: je to jediná poloha na Mosele s tímto červeným vulkanickým podložím. A také je to jedna z nejstarších vinic v Evropě. Stáří vinných hlav se pohybuje kolem 130-140 let.
To napovídá ještě jednu velkou věc. Každého napadne, jak mohou být ty vinice tak staré, když celou Evropou proběhla na přelomu 19. a 20. století fyloxéra, která zdecimovala vše, co jí přišlo do cesty a vinice byly obnovovány na amerických rezistentních podnožích... Skutečnost je taková, že tato choroba přecijen malé ostrůvky evropských vinic ušetřila. Nebo...
Za pozornost stojí i neskutečná prudkost zdejších vinic. Obhospodařovat je je neskutečně náročné a na samotné hranici bezpečnosti. Při poslední návštěvě jsme se bavili dokonce o možnosti využití dronů při práci na takto exponovaných vinicicích.
Co se dnes však využívá naprosto běžně jsou vrtulníky. Na jaře, když hrozí, že mráz poškodí vinice, třeba jak tomu bylo v roce 2017, rozmíchávají a ohřívají vzduch ve vinicích. A stejně běžně je používají zdejší vinaři třeba k aplikaci různých postřiků. Do těchto prudkých vinic se žádná pozemní technika nedostane ani omylem, a představa, že se vinař spouští do jednotlivých řádků na laně a na zádech má ”rozprašovač na lesní vůni” je taky dost krkolomná.
Další série láhví Rislingu Ernsta Loosena je již zaměřena na sladká vína. Napovídají tomu - mimochodem - i etikety a typické bílé kapsle. Oproti suchým vínům, která jsou opatřena naopak modrou kapslí.
Během povídání o suchých a sladkých vínech přišla řeč i na zdejší vinařské zákony a pravidla. A rozpoutalo to velmi impulzivní a emotivní debatu, nebo spíše Ernstův monolog. Má se to tak, že nejlepší vinice oblasti jsou označeny jako Grosse Lage, tedy jakýsi ekvivalent francouzkých Grand Cru. A vína z nich jsou označena jako Grosses Gewächs. Ale...
Bobulový výběr, neboli Beerenauslese od Dr. Loosena je již něco velmi sladkého a delikátního, ale i drahého. I proto, krom intenzity samotného vína, se obvykle plní do polovičních láhví.
Se sladkými víny to ovšem není úplně jednoduché, zejména pro samotné sběrače hroznů. Při sklizni totiž dochází k velmi přísné selekci. Hrozny se třídí někdy až do pěti různých nádob na základě jejich zdravotního stavu - od hroznů fyziologicky zralých a zcela zdravých, přes hrozny různým stupněm napadné ušlechtilou plísní,...
Ani po pracovní části návštěvy vinařství Dr. Loosen se příliš nevyčasilo.
Prohlédneme si ještě novou degustační místnost, která zažije svou premiéru nasledující víkend, kdy se v Bernkastelu uskuteční veliká vinařská akce. Zúčastní se tisíce návštěvníků, a samozřejmě desítky vinařů, mezi kterými nebude chybět ani Dr. Loosen.
Aperitiv na terase před večeří je jistě příjemná záležitost, zvlášť když se jedná o sekt Ernsta Loosena ročníku 1990, který na degoržování musel čekat celých 25 let. A je skvěle svěží a elegantní. Jen se prý moc neprodává, málokomu se prý chce dávat za téměř tři desítky let starý německý sekt více peněz než za základní šampaňské...
Celý večer nás provází tato mladá španělská princezna. Psi jsou pro Ernsta Loosena věrnými společníky i velkou vášní.
Věčeře s Ernstem Loosenem jsou pověstné snad v celém Německu, nebo minimálně v jeho gastronomických a vinařských kruzích. Kdokoli z vinařů, které jsme navštívili cestou do Bernkastelu, když se dozvěděl, že nás Ernie pozval na večeři, se jen šibalsky usmíval a přál nám hezký zážitek. Ostatně měl jsem štěstí zde už několikrát večeřet a zajímavé až...
Vypadá to na klasické tříchodové menu a velkou zábavu!
Když jsem mluvil o neuvěřitelných zážitcích, ten první na sebe nenechal dlouho čekat.
Vinice Erdener Prälat (v ročníku 2010 ještě místo Grosse Lage označena jako Erste Lage) má něco kolem jednoho a půl hektaru a dělí se o ni prý 29 vinařů. Dokonce si nerozdělují jednotlivé řádky, ale jednotlivé vinné keře. Ochutnat toto elegantní víno je zážitkem nejen pro jeho perfektní kvality, ale i vyjímečnost - tohle si prostě neotevřete každý večer, i kdybyste na to...
Při svých večeřích obvykle vaří Ernie Loosen osobně, a umí skvěle připravit typicky lokální kuchyni. Jenže dnes jsme měli opět štěstí, protože si na zítřejší privátní večeři zkoušeli některá jídla pozvaní kuchaři. Rybu marinovanou ve šťávě ze zelených rajčat s volskou tlamičkou, pórkem a pastiňákovým pyré nám prý připravil sous-chef z dvouhvězdičkové restaurace Steierereck.
Večeře s Ernestem Loosenem nejsou jen o dobrém jídle, víně a zábavě, je to i spousta zajímavého povídání.
Přišla řeč i na rodinnou historii. Ernie vyprávěl třeba o tom, jak se za poslední více jak dvě stovky let formovalo vinařství do současné podoby. Majetek, tedy vinice Dr. Loosena, je poměrně rozsáhlý. Zajímavostí je třeba to, že původní rodina Loosenových, tedy ze strany dědečka, dělala pouze suchá vína. Naopak rodina Prooms od Üzrigu produkovala zas jen vína sladká. Težko...
A postupně se začínají dít věci. Sklep Ernesta Loosena totiž skrývá desítky tisíc láhví skvělých vín, především z Francie. A baví ho je ochutnávat s lidmi, které to baví.
Ročník 1961 byl v Bordeaux tak legendární, že zcela zastínil následující rok 1962. Ten byl ovšem neméně skvělý a svědčí o tom i skvělá kondice tohoto přes půl století starého vína. Je to velmi důstojné zakončení úžasného večera.
Pokud ovšem cestujeme na Moselu a zakotvíme v Bernkastelu, rozhodně by byla škoda věnovat se pouze vínu, nebo třeba zde velmi populární cykloturistice. Bernkastel je totiž úžasná malebná oáza plná příjemných uliček a pomalejšího způsobu života.
Celým jménem Bernkastel-Kues se rozkládá na obou březích řeky Mosely a má jen něco kolem sedmi tisíc obytel. Nad klidným městečkem vzdáleným asi 50 kilometrů od Trevíru se tyčí zřícenina hradu Landshut, který zde prý vznikl ve třináctém století na místě, kde již ve 4. století stála římská pevnost. Bernkastel ani Kues na druhém...
Jako každé město položené téměř na hladině řeky si i Bernkastel čas od času projde nepříjemností v podobě povodně.
Jak se v tom asi bydlí...?
Oblast střední Mosely je velmi klikatá a členitá - každý záhyb řeky a potažmo každé zákoutí zdejších vinic nabízí jedinečný vinařský zážitek.
Ať již vyrazíte do tohoto příjemného zákoutí Německa za jakýmkoli účelem - a může to být zmíněná cykloturistika či další populární rychleserozvíjející bláznivé sporty, nebo jen obyčejný odpočinek - nezapomeňte dát šanci zdejší lokální gastronomii a především skvělým typicky břidlicově...
Třeba právě těm z vinařství Dr. Loosen.
| tisk | pdf |

autor: Jan Bretl

Obsah stránek:

Jan Bretl

e-mail:

Facebook: www.facebook.com/vinarnik.cz

Instagram: www.instagram.com/vinarnik.cz

Technická realizace:

WebProjekt Praha

Publikační systém: web2.cz

e-mail:

Copyright: Jan Bretl 2016-2018