Začátek článku ►
Pokračujte šipkami doprava ►
Na tomto místě rodina působí od roku 2010, kdy začali svá vína dělat v nově postaveném provozu. Nicméně první oficiální vína v počtu několika tisíc kusů láhvovali již v roce 2006 ještě v Ratíškovicích, odkud rodina pochází. Veliký důraz kladou na to, aby jejich vína byla přirozená a přírodní, čemuž se přizpůsobuje i způsob...Na tomto místě rodina působí od roku 2010, kdy začali svá vína dělat v nově postaveném provozu. Nicméně první oficiální vína v počtu několika tisíc kusů láhvovali již v roce 2006 ještě v Ratíškovicích, odkud rodina pochází. Veliký důraz kladou na to, aby jejich vína byla přirozená a přírodní, čemuž se přizpůsobuje i způsob hospodaření - tento ročník je již desátý, který je vyroben organicky a čtvrtým rokem splňuje přísná pravidla biodynamického vinařství.
Vinařství Krásná hora produkuje poměrně úzký sortiment, který se skládá převážně z typických francouzských odrůd. Těmi jsou Chardonnay, Sauvignon Blanc, bílá a šedá Rulanda, modré odrůdy pak zastupuje Merlot, Pinot Noir a Zweigeltrebe. Malý kousek vinic pokrývá i Cabernet Sauvignon, který však bude nahrazen Rulandou modrou. Množství hroznů je...Vinařství Krásná hora produkuje poměrně úzký sortiment, který se skládá převážně z typických francouzských odrůd. Těmi jsou Chardonnay, Sauvignon Blanc, bílá a šedá Rulanda, modré odrůdy pak zastupuje Merlot, Pinot Noir a Zweigeltrebe. Malý kousek vinic pokrývá i Cabernet Sauvignon, který však bude nahrazen Rulandou modrou. Množství hroznů je na vinici velmi důrazně redukováno - cílem vinaře je získat z jednoho vinného keře maximálně kilogram hroznů ve výborné zdravotní kondici. Hrozny jsou sbírány pouze ručně do malých přepravek a nejkratší a nejrychlejší cestou přepravovány ke zpracování, aby jejich vrcholná kvalita zůstala zachována.
Pravděpodobně i proto, že jdou proti typickým moravským trendům, mají to o něco těžší a musí si své zákazníky trochu více hledat. Velké uplatnění vína z Krásné hory mají v gastronomii, když s nimi pracují zkušení profesionálové, kteří je umí dobře propojit do zajímavých kombinací s jídlem. Zájem o ně...Pravděpodobně i proto, že jdou proti typickým moravským trendům, mají to o něco těžší a musí si své zákazníky trochu více hledat. Velké uplatnění vína z Krásné hory mají v gastronomii, když s nimi pracují zkušení profesionálové, kteří je umí dobře propojit do zajímavých kombinací s jídlem. Zájem o ně je i v zahraničí, kam směřuje významná část produkce. Zajímavý postřeh k zahraničním obchodním partnerům má winemaker Ondra - říká, že přesto, že se u nás réva pěstuje stovky let stejně jako v okolních zemích, často zahraniční dovozci prezentují moravská vína jako určitou exotiku a často musí svým zákazníkům ukazovat Česko na mapě.
Za velikou pozornost stojí však Chardonnay - ale i Sauvignon Blanc a Pinot Noir - označené jako Barrel Selection. Krásná vína v této kategorii pochází vždy z nejlepších sudů konkrétního ročníku. Je to velice zajímavé, ale i když zpracováváte hrozny ze stejného místa, ve stejnou chvíli a všechny naprosto totožným způsobem,...Za velikou pozornost stojí však Chardonnay - ale i Sauvignon Blanc a Pinot Noir - označené jako Barrel Selection. Krásná vína v této kategorii pochází vždy z nejlepších sudů konkrétního ročníku. Je to velice zajímavé, ale i když zpracováváte hrozny ze stejného místa, ve stejnou chvíli a všechny naprosto totožným způsobem, poté co jsou vína z nich rozdělena do jednotlivých sudů, jdou si tak trochu svou cestou. A to i navzdory tomu, že ty sudy jsou stejně velké, od stejného výrobce a jsou stejně staré. Každý sud je zkrátka ručně dělaný originál a tím pádem dovede předat vínu i trochu odlišný specifický charakter.
Je totiž jednoduše skvělé a má v sobě úžasnou eleganci. Je to jasný příklad toho, že moravská vína mohou směle konkurovat vínům z vinařských oblastí, které jsou ve světě známější a jejich vína vyhlášenější. Tato konkurenceschopnost potvrzuje i fakt, že moravské víno automaticky neznamená levné víno. I moravský...Je totiž jednoduše skvělé a má v sobě úžasnou eleganci. Je to jasný příklad toho, že moravská vína mohou směle konkurovat vínům z vinařských oblastí, které jsou ve světě známější a jejich vína vyhlášenější. Tato konkurenceschopnost potvrzuje i fakt, že moravské víno automaticky neznamená levné víno. I moravský vinař, pokud chce vyprodukovat něco vyjímečného, musí takovému vínu odevzdat stejný kus práce, použít například stejné sudy a uživit rodinu. Stejně jako jeho kolega ve Francii, Rakousku, Itálii, či kdekoli jinde na světě.
A za určitý pomyslný strop produkce považují ve vinařství Krásná hora nějakých 70 tisíc láhví. To je podle nich právě hranice rodinného vinařství, kterým chtějí zůstat. Je to udržitelné množství pro hospodaření, které zvládne rodina sama tak, aby mohla mít hrozny pouze ze svých vinic. A udržet tak přísnou kvalitu suroviny, poctivost...A za určitý pomyslný strop produkce považují ve vinařství Krásná hora nějakých 70 tisíc láhví. To je podle nich právě hranice rodinného vinařství, kterým chtějí zůstat. Je to udržitelné množství pro hospodaření, které zvládne rodina sama tak, aby mohla mít hrozny pouze ze svých vinic. A udržet tak přísnou kvalitu suroviny, poctivost jejího zpracování i svůj rukopis ve vínech.