Začátek článku ►
Pokračujte šipkami doprava ►
A celému Štýrsku se přezdívá Zelené srdce Rakouska. Dělí se na tři vinařské podoblasti: Západnímu Štýrsku (Weststeiermark) dominuje typické víno s výraznou kyselinou pod názvem Schilcher, zato oblast Vulkanland dává světu úžasné Tramíny. My ale dneska zůstaneme na jihu Štýrska (Südsteiermark), konkrétně ve...A celému Štýrsku se přezdívá Zelené srdce Rakouska. Dělí se na tři vinařské podoblasti: Západnímu Štýrsku (Weststeiermark) dominuje typické víno s výraznou kyselinou pod názvem Schilcher, zato oblast Vulkanland dává světu úžasné Tramíny. My ale dneska zůstaneme na jihu Štýrska (Südsteiermark), konkrétně ve vinařství Tement, kterému jsou typické - stejně jako celému regionu - odrůdy jako je Sauvignon Blanc, Vlašský Ryzlink či Muškát. Podložím tratí, na kterých pěstuje hrozny Weingut Tement, jsou především břidlice, jílové a písčité půdy.
Na láhvi jsme si mohli všimnout označení STK. Ve zdejším apelačním systému nám tato zkratka říká, že se jedná o víno Steirische Klassik. Takto označené láhve mohou obsahovat pouze typické lokální odrůdy jakými jsou Sauvignon Blanc, Rulanda bílá a šedá, Morillon či žlutý Muškát. Možná nejvíce z...Na láhvi jsme si mohli všimnout označení STK. Ve zdejším apelačním systému nám tato zkratka říká, že se jedná o víno Steirische Klassik. Takto označené láhve mohou obsahovat pouze typické lokální odrůdy jakými jsou Sauvignon Blanc, Rulanda bílá a šedá, Morillon či žlutý Muškát. Možná nejvíce z předchozího zaujme slovo Morillon... Je to něco neobvyklého či ultra lokálního? Neobvyklé na této odrůdě je její typicky lokální název - ale jedná se o Chardonnay. Ve vinařství Tement se s Morillonem museli trochu poprat, působil dosti komplikovaně. Trvalo jim 15 let, než pustili na trh první víno této odrůdy. Vína - samozřejmě školená na dubových sudech - jsou to opravdu sofistikovaná, ve svém charakteru mohou naznačovat, že by mohla klidně pocházet z francouzské oblasti Jura.
Vína z takto označených poloh - i samotné polohy - musí splňovat několik podmínek, aby si takovou klasifikaci zasloužila. Některé podmínky jsou čistě technické, to jsou například možné použité odrůdy, omezený výnos (který povoluje maximálně 4500 litrů na hektar) či ruční selektivní sběr hroznů. Pro vína pak podmínku, aby byla suchá (což se...Vína z takto označených poloh - i samotné polohy - musí splňovat několik podmínek, aby si takovou klasifikaci zasloužila. Některé podmínky jsou čistě technické, to jsou například možné použité odrůdy, omezený výnos (který povoluje maximálně 4500 litrů na hektar) či ruční selektivní sběr hroznů. Pro vína pak podmínku, aby byla suchá (což se netýká Tramínu) a měla minimálně 12,5% objemových procent alkoholu. Takovou spíše pocitovou podmínkou je chuťová příslušnost k lokálnímu terroir. Ještě o něco přísnější to mají tzv. Grosse Lage. Například musí pocházet z vinic minimálně 15 let starých, jejich výnos je omezen dokonce na 3500 litrů na hektar, na trh smějí až po 1. květnu... A předpokládá se u nich, že budou mít dlouhý potenciál zrání. Taková vína by měla být v kondici minimálně následujících deset let. A měla by si svůj charakter držet i v ročnících, které nemají úplně ideální podmínky.
Sortiment tohoto vinařství, které aktuálně pracuje na zhruba 80 hektarech, tvoří z 96% suchá bílá vína. Další tři procenta tvoří červená vína z odrůd Zweigelt a Pinot Noir a jen jedno procento představují sladká vína - Temento Sweet a především výběr ze suchých bobulí z hroznů z trati Zieregg. Ostatně právě Zieregg je rodinným...Sortiment tohoto vinařství, které aktuálně pracuje na zhruba 80 hektarech, tvoří z 96% suchá bílá vína. Další tři procenta tvoří červená vína z odrůd Zweigelt a Pinot Noir a jen jedno procento představují sladká vína - Temento Sweet a především výběr ze suchých bobulí z hroznů z trati Zieregg. Ostatně právě Zieregg je rodinným stříbrem vinařství Tement, a to nejen proto, že vinařství je v srdci této polohy situováno. Na této perfektní Grosse Lage pěstují převážně Sauvignon a malý podíl Morillonu. Místo je situováno poměrně vysoko, exponováno je jihozápadně a jeho podloží tvoří z velké části mořské sedimenty. Vínům z polohy Zieregg věnují ve vinařství Tement dlouhou a trpělivou péči ve sklepě a dopřávají jim dlouhý kontakt s kvasinkami.
Na tomto místě pracoval už Arminův dědeček, v té době ještě pro církev, on sám zde byl pokřtěn a měl tu i svatbu. V roce 2017 téměř tři čtvrtiny této vinice pomrzlo. Před velmi ceněným ročníkem 2016 tu však proběhla 2015ka, což byl brutálně horký ročník, který nechal Armin - mimochodem byl to jeho první ročník, který dělal úplně sám - navzdory počasí velmi...Na tomto místě pracoval už Arminův dědeček, v té době ještě pro církev, on sám zde byl pokřtěn a měl tu i svatbu. V roce 2017 téměř tři čtvrtiny této vinice pomrzlo. Před velmi ceněným ročníkem 2016 tu však proběhla 2015ka, což byl brutálně horký ročník, který nechal Armin - mimochodem byl to jeho první ročník, který dělal úplně sám - navzdory počasí velmi dlouho čekat na sběr. A poradil si s ním tak precizně, že jej za něj ten největší kritik, tedy jeho otec, pochválil. Rok před tím se očekávala katastrofa, která se projevila ve velmi nízkém výnosu, ale víno bylo nakonec skvělé, i když dalo sakra hodin práce. Když jsme měli možnosti ochutnat ročník 2013, celkem jasně jsem pochopil, proč si jej Armin vybral jako víno na svou svatbu. Má totiž to, co asi vinař umí ocenit, tedy velmi výraznou mineralitu a dominantní projev podloží. Zkrátka - víno není jen odrůda, ale je to i místo, kde se pěstuje. A právě lokální terroir je to, co dělá evropská vína tolik výjimečnými a odlišnými.