Začátek článku ►
Pokračujte šipkami doprava ►
O to majestátnější je zážitek již ze samotného příjedu do vinařství. Čeká vás dlouhá cesta po upravené cestě obklopené neméně upravenými zdravými vinicemi, než vás tyto postupně spolknou a ocitnete se přímo před výraznou stavbou vinařství Sonberk. A to není jen nějaký název vinařství. Vychází ze jména...O to majestátnější je zážitek již ze samotného příjedu do vinařství. Čeká vás dlouhá cesta po upravené cestě obklopené neméně upravenými zdravými vinicemi, než vás tyto postupně spolknou a ocitnete se přímo před výraznou stavbou vinařství Sonberk. A to není jen nějaký název vinařství. Vychází ze jména 236 metrů vysokého vrcholu Slunečná, pod kterým se rozkládá viniční trať Sonberk.
Celá stavba je dílem architekta Josefa Pleskota. Zadání pro stavbu tohoto vinařství říkalo, aby byly použity materiály a postupy, které spolehlivě a stále fungují, ale výsledek musí být moderní, elegantní a krásný. A také musí fungovat, dávat smysl, být účelný a logický.Celá stavba je dílem architekta Josefa Pleskota. Zadání pro stavbu tohoto vinařství říkalo, aby byly použity materiály a postupy, které spolehlivě a stále fungují, ale výsledek musí být moderní, elegantní a krásný. A také musí fungovat, dávat smysl, být účelný a logický.
A široko daleko všemi směry od budovy vinařství jsou samotné vinice. Je jejich v současné době více jak 40 hektarů a jsou vedeny šetrným integrovaným způsobem. I to je důvodem, že je ve vinicích poměrně živo - zatímco ve vinicích průmyslových narazíme maximálně na nějakého mola či noční můru, v ekologických vinicích nalezneme velmi rozmanitou paletu...A široko daleko všemi směry od budovy vinařství jsou samotné vinice. Je jejich v současné době více jak 40 hektarů a jsou vedeny šetrným integrovaným způsobem. I to je důvodem, že je ve vinicích poměrně živo - zatímco ve vinicích průmyslových narazíme maximálně na nějakého mola či noční můru, v ekologických vinicích nalezneme velmi rozmanitou paletu živočichů. Ale i rostlin, které jsou v meziřadí záměrně vysazovány. Do sonberských vinic je zakomponován i bio sad a svou práci zde pilně odvádí i včelky ze zdejších úlů.
I když tento seznam odrůd není zdaleka dlouhý a vůbec nepřipomíná nabídkový list obvyklý pro mnoho moravských vinařů, kteří chtějí uspokojit každého, podle Davida Pavlíčka se bude ještě zkracovat. V budoucnu by se Sonberk chtěl profilovat zhruba třemi odrůdami, které jsou pro zdejší terroir nejtypičtější. Rozhodně mezi ně bude patřit Ryzlink a Pálava.I když tento seznam odrůd není zdaleka dlouhý a vůbec nepřipomíná nabídkový list obvyklý pro mnoho moravských vinařů, kteří chtějí uspokojit každého, podle Davida Pavlíčka se bude ještě zkracovat. V budoucnu by se Sonberk chtěl profilovat zhruba třemi odrůdami, které jsou pro zdejší terroir nejtypičtější. Rozhodně mezi ně bude patřit Ryzlink a Pálava.
Vlastně to tak je - citlivý přístup k vinohradnictví je i o schopnosti posoudit, co je důležité a co ne. Vlnovník s těmito puchýřky na listech sice není primárně vítaným návštěvníkem ve vinici, ale není tak nebezpečný a zásadní, aby proti němu muselo být bojováno chemií.Vlastně to tak je - citlivý přístup k vinohradnictví je i o schopnosti posoudit, co je důležité a co ne. Vlnovník s těmito puchýřky na listech sice není primárně vítaným návštěvníkem ve vinici, ale není tak nebezpečný a zásadní, aby proti němu muselo být bojováno chemií.
Je sice pravda, že se jedná o vína jednodušší, ale i jejich kvalita je bez kompromisu. Stříbrný Sonberk pochází z dřívějších sběrů a z mladších vinic, jde na trh po jednom roce, a je svěží a šťavnatý, pomyslně určený na každodenní pití bez větších komplikací. Z celkové produkce vinařství, která činí...Je sice pravda, že se jedná o vína jednodušší, ale i jejich kvalita je bez kompromisu. Stříbrný Sonberk pochází z dřívějších sběrů a z mladších vinic, jde na trh po jednom roce, a je svěží a šťavnatý, pomyslně určený na každodenní pití bez větších komplikací. Z celkové produkce vinařství, která činí maximálně 150 tisíc láhví, tvoří tato řada pouze menší část objemu.
Rozhodně ho není mnoho - krom toho, že to není příliš zastoupená odrůda ve vinicích, tak u něj probíhá až neuvěřitelně přísná redukce. Jestli u Stříbrného Sonberku sbírají 1,5 kg z hlavy, u Velkého Sonberku zhruba kilo, tak u červeného se sbírá 500 gramů nejlepší suroviny z každého keře.Rozhodně ho není mnoho - krom toho, že to není příliš zastoupená odrůda ve vinicích, tak u něj probíhá až neuvěřitelně přísná redukce. Jestli u Stříbrného Sonberku sbírají 1,5 kg z hlavy, u Velkého Sonberku zhruba kilo, tak u červeného se sbírá 500 gramů nejlepší suroviny z každého keře.
Toto vinařství dává zkrátka smysl. Má skvělou polohu, čerpá z dlouholeté tradice a chápe, že ten správný výsledek dělají především ti správní lidé. Profesionálové, kteří své práci odevzdají víc než musí, protože to prostě správně cítí. Dalším z nich je například Olda Drápal...Toto vinařství dává zkrátka smysl. Má skvělou polohu, čerpá z dlouholeté tradice a chápe, že ten správný výsledek dělají především ti správní lidé. Profesionálové, kteří své práci odevzdají víc než musí, protože to prostě správně cítí. Dalším z nich je například Olda Drápal mladší, který je ve vinařství Sonberk sklepmistrem.