Vesnička v německém Sasku několik kilometrů od města Míšeň (Meißen), jejíž hlavní dominantou je zdejší zámek. Stavba pochází ze začátku osmnáctého století, dnes je již opět v rukách šlechtické rodiny Zur Lippe. Jedná se o místo společenských i kulturních akcí. Za velikou pozornost stojí především zdejší víno.

Schloss Proschwitz - Perla Saska, neobjevené země za humny
(Proschwitz - Německo / Sachsen)

Ač leží vinařská oblast Sasko jen pár desítek kilometrů od našich hranic s Německem ve stejnojmenné spolkové zemi, je pro nás spíše velkou neznámou, než zavedeným pojmem. A je tomu tak vyloženě neprávem. Byť je zdejší region s nějakými pěti sty hektary vinic zdánlivě zanedbatelný rozlohou, tak určitě ne kvalitou svých vín. Ke zdejší absolutní vinařské špičce patří Weingut Schloss Proschwitz.

Začátek článku  ►

Když se v souvislosti s vínem používá slovo zámek, například ve Francii typicky Château, obvykle je myšlen vinařský dům, ze kterého víno pochází, a nemusí to být zrovna velká monumentální stavba. Když mluvíme o zámku Proschwitz, můžeme si skutečným zámkem opravdu být jisti.
Historie zámku sahá až na samý začátek osmnáctého století, kdy byl mezi lety 1701-1704 vystavěn. Zámek, stejně jako jeho majitelé - rodina Zur Lippe, mají za ta tři století velmi bohatou a zajímavou historii. Tento rod patřil k významným podnikatelům v německém Sasku a do roku 1918 se i významně podílel na vládě nad celou Evropou. Po druhé světové...
Současný majitel zámku, Dr. Ing. Georg princ z Lippe, se o majetek rodiny po pádu komunismu ve východním Německu začal hned v roce 1990 zajímat a jak zámek, tak část pozemků odkoupil zpět.
S neuvěřitelnou houževnatostí začal na rodinném majetku, za který de facto dvakrát zaplatil, pracovat a zvelebovat jej.
V současné době je zámek Proschwitz útulným elegatním místem, kde se odehrávají společenské události, koncerty vážné hudby, kongresy, ale i soukromé události jako svatby a jiné oslavy. Zámek se tak zpět zapsal na mapu jako pomyslné kulturní a společenské centrum regionu. A o to jeho majiteli jde - nestavět pomyslnou hradbu, ale udělat toto krásné...
Zatímco sám Georg princ z Lippe bydlí v odlehlém křídle zámku, ty nejreprezentativnější prostory slouží společnosti. Důkazem toho je i místnost s krbem, kde se konají nejen společenské události, ale schází se tu například i zaměstnanci vinařství na pracovních poradách.
Dalším ze zámeckých míst, které se zde snaží uvést do života, je starý barikový sklep, do kterého je přístup prakticky z nádvoří zámku. Ten již dávno neslouží k výrobě a školení vína, ale je to krásný prostor vhodný pro degustace a menší společenské události.
Jen kousek od zámku Proschwitz se nachází vinice s pravdopodobně nejtypičtějším vinařským pohledem v Sasku. Tím je výhled na město Míšeň, jehož historická část včetně katedrály a Albrechtova hradu se nachází na protějším kopci na druhém břehu Labe.
Sasko jako vinařská oblast - ač má více jak osmisetletou historii - není svou rozlohou ani tak nevelká, jako spíš vyloženě malá. V Německu je nejmenší a zároveň nejvýchodnější lokalitou, ve které se pěstuje réva. Se svými pěti sty hektary by se celý region mohl rovnat leckterému střednímu vinařství v ”novém světě”. Nicméně...
I v těchto vinicích nad Míšní sledují zdravotní stav révy růže vysazené na začátcích jednotlivých řádků. Pokud by se objevla nějaká choroba, růže by ji indikovaly dříve než samotná réva, byl by tedy čas zasáhnout.
Na okraji této ikonické vinice nalezneme i malý domeček, který bychom mohli považovat za jakousi kůlnu. Nicméně je to místo, kde přebýval současný majitel zámku Proschwitz a zdejších vinic těsně potom, co se sem v devadesátých letech vrátil zpět.
Příchodem Georga prince z Lippe zpět do vinařství došlo k mnoha změnám i ve zdejším hospodářství. V současné době jsou vinice vedeny striktně podle pravidel ekologického vinařství. Hnojiva i ochranné přípravky se používají velmi střídmě a s rozumem. Cílem je výnos vinic postupně snižovat tak, aby každá hlava dala jen takové množství hroznů,...
Do vinic s námi vyrazil Mathias Dufft, obchodní ředitel vinařství Schloss Proschwitz. Názorně nám vysvětluje, že ta nejkvalitnější vína označená jako Grosses Gewächs pochází z vinic přísně redukovaných na šest oček, které vynáší maximálně 2500 kg hroznů z hektaru.
Krom té ikonické vinice nad Míšní jsme se měli možnost podívat i do té, kterou za nejkrásnější pro změnu považuji já. Nachází se nedaleko zámku Seusslitz.
Samotný Schloss Seusslitz je sice poněkud smutné místo, neboť není v současné době využíváno a spíše chátrá, vinice nad ním je však dokonalá. Skládá se pochopitelně z mnoha malých a těžko přístupných terásek v prudkém kopci a je situována jižním způsobem směrem k hladině Labe. Krom ideální orientace má i velmi...
Pochází odsud i toto skvělé víno v pozdním sběru skládající se z Tramínu a Rieslingu. Nejedná se však o cuvée, ale o smíšenou výsadbu, nebo-li ”Gemischtersatz”. Je to víno plné a silné, velmi vhodné do gastronomie, kde jej lze vhodně párovat třeba i s tučnějšími jídly a plnými omáčkami.
Je ale i velmi elegantní, má hloubku a člověka zkrátka baví každý další doušek. Až jsem se trochu bál, aby z nás v tento slunečný den nebyla ještě před obědem partička až příliš veselých výletníků... :-)
Mimochodem - saská vína to v německé gastronomii, tím myslím v restauracích, nemají zrovna lehké. Vína jsou v restauracích obecně poměrně drahá, respektive restauratéři na tento artikl nasazují dost vysoké marže, což způsobuje u zákazníků psychologický efekt, který spočívá v tom, že si za své peníze podvědomě vybírají vína...
Typickým podložím nejen této vinice, ale i celého Saska, je červená žula.
Na tento materiál zde narazíme doslova na každém kroku. Mimo jiné slouží jako stavební materiál mnoha domů a stavení, a cestou podél Labe můžeme rovnou ze silnice viděl i vysoké červené stěny, které velmi názorně v téměř nadživotním měřítku ukazují průřez zdejším podložím. Tento materiál se velmi výrazně promítá do...
Kolem vína existuje spousta různých klišé, a jedno z nich říká, že víno chutná nejlépe právě u vinaře, nebo v místě, kde se pěstuje.
Do jisté míry to může o některých vínech platit a můžeme se setkat s tím, že to, co nám na místě chutnalo, nepůsobí najednou tak výjimečně. To ale opravdu o vínech ze Schloss Proschwitz neplatí. Ačkoli jsme s Mathiasem několik vín ochutnali přímo ve vinicích, kde působila skvěle a místo tomu dodalo veliké kouzlo, i na základě následné čistě...
Samotné vinařství, tedy místo, kde se víno ”dělá”, tj. kde se zpracovávají hrozny, víno zraje, leží a kde se láhvuje, je rozděleno do více lokalit. Je to ale jen dočasná záležitost, protože se v současné době staví moderní vinařský provoz, do kterého by se měla výroba přesunout.
Ta tradiční část výroby se prozatím nachází ve vesničce Zadel v útulném komplexu, jehož součástí je i příjemný penzion. Tím podstatnějším ve však část vinařské technologie vinařství Schloss Proschwitz.
Nedílnou součástí zdejšího sortimentu jsou i šumivá vína. Vyrábějí se výhradně klasickou metodou zrání v láhvi, při které přichází ke slovu i tradiční postupy ručního setřásání kalů do hrdla láhve pomalým pravidelným otáčením láhví v typických dřevěných stojanech, tak jak to...
V nové hale, která již částečně funguje, ale kolem které se stále ještě prohánějí stavbaři, čeká třeba i tento nový pomocník pro výrobu sektů, tedy moderní stroj na degoržování.
A přesto, že je hala velmi moderní, naleznou se zde i opravdové rarity, jakou je například i nenápadný soudek plný likérového vína z Rulandy šedé.
Vinařství Schloss Proschwitz je sice vinařstvím s historií, kde se důležité úkony dělají tradičním způsobem, nicméně je to největší vinařství v regionu, které produkuje zhruba 400 tisíc láhví, a vedle svých skutečných ”pecek” i jednodušší vína na běžnou každodenní konzumaci. Nijak nezastírá, že hrozny pro ně jsou sbírány strojově, a že tato větší část produkce potřebuje i účinný marketing, aby byla prodána.
Tradičními odrůdami vinařství Schloss Proschwitz - tedy i celého Saska - je v první řadě Elbling, velmi typická přední bílá odrůda regionu. Severním oblastem velmi svědčí i u nás trochu neprávem v posledních letech zatracovaný Müller-Thurgau, který je typický svou voňavou květnatostí a krásnou svěží kyselinkou. O budoucnost této odrůdy v Sasku se...
Vyloženou specialitou tohoto regionu je odrůda Goldriesling. Původem pochází z Alsaska, kde koncem 19. století vznikl křížením odrůd Riesling a pravděpodobně Courtillier Musqué Précoce. V Německu je vysázen pouze na šestnácti hektarech, které se všechny nachází právě v Sasku. Vyznačuje se příjemnou aromatikou a spíše vyšší svěží kyselinou.
Mezi další odrůdy z produkce vín vinařství Schloss Proschwitz, se kterými se můžeme setkat nejen v gastronomii, ale například i v malé příjemné vinotéce přímo ve vinařství, patří Riesling, Pinotové odrůdy či Scheurebe.
Modré odrůdy a potažmo červená vína nejsou v Sasku zdaleka tak rozšířená jako vína bílá, nicméně rozhodně je potřeba i s nimi počítat a brát je vážně. Mým osobním favoritem a vlajkovou lodí vinařství Schloss Proschwitz je Rulanda modrá, nebo-li Spätburgunder.
Jedná se o označení VDP. Erste Lage, což bychom mohli přeneseně klasifikovat jako ekvivalent francouzského Premier Cru, a poloha, která toto označení nese, se nazývá Kloster Heilig Kreuz. V překladu se jedná o Klášter Svatého Kříže, jehož historie začíná ve dvanáctém století v Míšni, odkud byl později přesunut na druhý břeh Labe. Dnes stojí na jeho...
Tím větší zážitek a čest, že jsme měli možnost jednu láhev ochutnat a následně i vypít. A tím nejkrásnějším místem pro tuto příležitost je večerem potemnělé nádvoříčko ”starého vinařství” Schloss Proschwitz, kde krom zmíněné vinotéky nalezneme i několik pokojů útulného a pohodlného penzionu.
Celé toto místo má skvělý potenciál a vinařství Schloss Proschwitz přeji, aby jej během svého růstu naplno využilo. A zároveň moc doufám, že i v budoucnu zůstane místem, kde lze nalézt klid, kontakt s krásnou krajinou a přírodou a sympatickou pohostinností místních lidí, kteří ještě navíc dělají úžasná typická...
A když už navštívíme Sasko a vinařství Schloss Proschwitz, bylo by škoda ba přímo hřích nezavítat do města vzdáleného jen několik kilometrů, kterým je Míšeň.
Leží nějakých 25 kilometrů po Labi severně od Drážďan a má necelých 30 tisíc obyvatel. Byť se nejedná o žádnou metropoli, má i toto město hodně co nabídnout. Asi první, co nás v souvislosti s Míšní napadne, je tradiční míšeňský porcelán. Jeho výroba ve zdejší manufaktuře založené saským kurfiřtem a polským...
Za pozornost stojí celé historické centrum tohoto města. Nachází se z větší části na vrchu vysoko nad hladinou Labe a svými útulnými členitými uličkami nás provede mezi svými nejvýznamnějšími památkami, jakými je například Soukenická brána, zámek Albrechtsburg, Míšeňský dóm či nejstarší farní kostel v Sasku, kterým je kostel Sv. Afry, který zde stojí již od roku 918.
V podhradí zase můžeme obdivovat Frauenkirche, tedy kostel Panny Marie, budovu radnice či divadla. Do porcelánové manufaktury, jejíž součástí je i muzeum zdejšího porcelánu, je třeba se vypravit o kousek dále na předměstí Míšně. Ale vzhledem k tomu, že Míšeň opravdu není žádné velkoměsto, ani sem to nebudeme mít nijak daleko.
A co by to bylo za návštěvu regionu, kdybychom vynechali jeho typickou kuchyni... O německé gastronomii se možná nepějí ty nejvznešenější ódy, ale podle mého názoru rozhodně stojí za pozornost. Možná i proto, že je i nám poměrně blízká a má s naší společné obrysy. Je také bohatá na knedlíky, vepřové maso, setkáme se zde s...
Pro mne však vrcholem saské gastronomie bude asi vždy zdejší víno. Určitě stojí za to si jej vychutnat zde, například v nějaké místní vinárničce. Ač si to chceme připustit nebo ne, zdejší obyvatelé si umí tu pohodu udělat a užít asi o kousek více než my. Nechme tedy svůj čas běžet o trochu pomaleji a více jej vnímat alespoň při návštěvě krásného vinařského regionu, jakým německé Sasko bezesporu je.
| tisk | pdf |

autor: Jan Bretl a Marek Vrána, foto: Jan Bretl, Marek Vrána, Schloss Proschwitz