Straden je několikatisícové městečko v jihovýchodním Štýrsku, nedaleko rakouských hranic se Slovinskem. Historie místa zasahuje až do dvanáctého století, nicméně pod jménem Straden jej známe až od 15. století. Z místních památek stojí za zmínku zejména Kostel Nanebevzetí Panny Marie či Kostel svatého Floriána.

Weingut Neumeister - Rakouský vinař roku 2019
(Straden - Rakousko / Steiermark)

O Štýrsku se říká, že je to "Zelené srdce Rakouska". A je tomu tak. Zatímco v severnější části tohoto zemědělského regionu se pěstuje například ovoce, které je základem skvělých gastronomických produktů, jižní části směrem k hranicím se Slovinskem dominuje především pěstování vinné révy. Jedním ze zdejších vinařů je i Weingut Neumeister, které reprezentuje Christoph Neumeister - Rakouský vinař roku podle prestižního magazínu Falstaff. Do Česká republiky jeho vína dováží společnost Alifea.

Začátek článku  ►

Vinařství Neumeister se nachází v městečku Straden v rakouském regionu Vulkanland-Steiermark. Hospodaří na zhruba 30 hektarech vinic, na kterých pěstuje hrozny především pro bílá vína.
Filosofií vinařství je trpělivá práce udržitelným způsobem, šetrným k surovině a přírodě samotné. Tato dlouhodobá cesta jde trochu jiným směrem než - jak říká vinař - hlasitá, prvoplánovitě zářivá a okázale veliká většina dnešní doby. Naopak - směřuje k vínům jemným, složitým a rafinovaným, do jejichž hloubky je potřeba se ponořit, hledat a poznávat.
Straden se nachází v regionu Vulkanland-Steiermark na jihovýchodě Rakouska, kterému dominuje velmi specifické illyrianské - panonské mikroklima. To stojí za ideálními podmíkami pro pěstování bílých vín. Jednoduše řečeno: teplé dny a chladné noci.
Zároveň dává regionu dostatečné množství srážek, zhruba 900 mm za rok. To umožňuje pomalé vyzrávání hroznů do perfektní fyziologické zralosti a tím pádem pozdní sklizeň.
30 hektarů vinic je rozmanitě rozčleněných do malých vinic a viniček na strmých stráních.Před nějakými jedenácti miliony let pokrývalo tento region moře, které zadělalo na specifické půdní složení stojící za charakterem zdejších vín. Protože víno je i půda, a ta je v čistě udělaném víně velmi čitelná. Ve vínech z vinařství Neumeister si můžeme počíst především o vápencových sedimentech, zvápenatělých skořápkách korýšů a pískovci. K vysokému obsahu vápencových půd přispěly naplaveniny a štěrky,...
V současné době je hlavnou vinařství Christoph Neumeister, který deset let pracoval ve vinařství po boku svého otce Alberta. Tento čas využil k tomu, aby dokonale poznal charakter vinohradů a pochopil finesu každého zákoutí, doslova každé malé viniční zahrádky, do kterých je zdejší region rozdroben.
Mnoho těchto malých míst má své specifické mikroklima, které je potřeba při práci respektovat a správně s ním nakládat. A mnoho vinic je velmi starých, dosahují i věku padesáti let. Takové vinohrady samozřejmě neprodukují žádná přehnaná množství hroznů. Odmění se však velmi kvalitní surovinou, která je základem charakterních a struktovaných vín.
Takové vinice pochopitelně vyžadují velké množství lidské práce, která je velmi tvrdá a kdyby měla být stroze vyčíslena, ne vždy se musí vyplácet. Sběr hroznů probíhá citlivě do malých beden a jeho součástí je i velmi pečlivé třídění suroviny ještě přímo na vinici.
Odrůdové složení produkce vinařství Neumeister plně odpovídá regionu Štýrsko. Převládají hrozny odrůd pro bílá vína, konkrétně Vlašský Ryzlink, Rulandské šedé, Chardonnay, které se skrývá za poměrně neznámým lokálním názvem Morillon.
Narazit můžeme i na Tramín, Rulandu Bílou, Žlutý Muškát, ale jednoznačnou odrůdovou tváří vinařství i regionu samotného je Sauvignon Blanc. Díky společnosti Alifea, která vína Christopha Neumeistera dováží do České republiky, jsme měli možnost ochutnat novinky ročníku 2018, které nedávno přišli na trh.
V takových velkých dřevěných sudech se vinifikuje například Morillon. Ten z ročníku 2018 i v kategorii ”Klassik” je teprve na začátku a přesto, že se u něj nepočítá s mnohaletým láhvovým potenciálem, je to šťavnaté víno, které je na začátku a ještě mnohé předvede, například v gastronomii v párování s jídly.
Velmi mne potěšil a pobavil i základní Vlašák. Je to víno s nízkým alkoholem, velmi útlé a elegantní s krásnou mineralitou a decentní aromatikou. Ideální víno na delší pití, které dokáže neúnavně bavit, ale současně nemá potřebu vystrkovat lokty a ukazovat ramena. A u Pinot Gris jsme se schodli na tom, že kdyby takto vypadala typická Rulanda Šedá, měla by tato obvykle populární líbivka úplně jinou cílovou skupinu. Přesto, že je jasně odrůdově čitelná, je naprosto nefádní a má eleganci a krásnou...
Modré hrozny a červená vína obecně Štýrsku nevládnou, ale byť jsou zde v menšině, rozhodně svou kvalitou nehrají druhé housle. Ve sklepě vinařství Neumeister leží v malých sudech o objemu 300-500 litrů vína z odrůd Pinot Noir, Zweigelt či Merlot.
Měli jsme možnost ochutnat i dva Sauvignony Blanc. Vedle ”základního” Klassiku, který je útlý a provokativně slaný, také Erste Steirische Klasse v ročníku 2017 z trati Klausen. To už je hlubší víno v krásné harmonii, ovšem stále na začátku svého vývoje, ke kterému cítím velký potenciál.
Jak jsem se již zmínil, Sauvignony ze Štýrska jsou zkrátka pojem. Je to nejtypičtější odrůda této rakouské vinařské oblasti. Dobře udělaná vína mají v sobě něco nenapodobitelného, co jim dává štýrský terroir. Na křiklavé výrazně aromatické Sauvignony s ostrými lokty, které známe z Nového světa, můžeme na jihu Rakouska rozhodně zapomenout. Očekávat lze naopak elegantní opulentnost a velmi decentní aromatiku, to vše při zachované odrůdové čitelnosti. Velkým Sauvignonům ze Štýrska může konkurovat...
Nedílnou součástí kultury dobrého vína je i skvělá gastronomie. Součástí vinařství Weingut Neumeister je i vyhlášená restaurace Saziani Stub´n pojmenovaná právě podle vinice Saziani.
Je to místo s poměrně bohatou historií, která sahá do roku 1969, kdy Rupert a Stefanie Neumeister převzali vinici Saziani a začali zde provozovat malou hospůdku.
Ta následně byla uzavřena a rodina se věnovala pouze vinařství. Roku 1987 se však Albert a Anna Neumeinster ke gastronomii vrátili, a to na vysoké úrovni. V té době v Saziani Stub´n nabízeli něco zcela nového a poměrně neobvyklého - nejen sofistikované menu, ale i párování pokrmů s víny. Mimochodem, dnes je možné v restauraci ochutnat celou produkci vínařství Neumeister nejen v aktuálních vínech, ale je možné otevřít vína z jednotlivých tratí v mnoha ročnících. A na vinném lístku jsou i dalších...
Za jedinečný a inovativní styl kuchyně vděčí rodina Neumeisterů svému šéfkuchaři, kterým je Harald Inka. Tento talentovaný kuchař nastoupil do Saziani Stub´n roku 2010 ve svých pouhých devatenácti letech a během několika let převzal za chod kuchyně plnou zodpovědnost. V současné době je považován za jednu z velkých nadějí rakouské gastronomie.
Rakouské Štýrsko je úžasný kout, kde ještě spousta věcí funguje správně. Mám na mysli především zemědělství a vinařství, ke kterému je přistupováno s rozumem a respektem a bez slepého tlaku na kvantitatiní výsledek. Jedním z lidí, kteří naději této pochodně nesou dál je bezesporu i Christoph Neumeister, rakouský vinař roku 2019.
| tisk | pdf |

autor: Jan Bretl, foto: Weingut Neumeister, Jan Bretl

Obsah stránek:

Jan Bretl

e-mail:

Facebook: www.facebook.com/vinarnik.cz

Instagram: www.instagram.com/vinarnik.cz

Technická realizace:

WebProjekt Praha

Publikační systém: web2.cz

e-mail:

Copyright: Jan Bretl 2016-2019