Profesionální sommelierské služby v Praze i celé ČR. Degustace, létající sommelier, konzultační činnost v oblasti vína a gastronomie, výběr vína na míru, vína pro gastronomii, párování vín a pokrmů.

Sommelier Jan Bretl

PROFESNÍ PROFIL

Co obnáší moje práce?

Většinu svého profesního života pracuji jako sommelier. Myslíte, že je to jen o příjemném popíjení vína? Zdaleka ne! Vedu degustace, píši o víně, páruji a doporučuji vína ke gastronomii, konzultuji sestavování vinných lístků, organizuji vinný catering, cestuji za vinaři...

A samozřejmě - stále se vzdělávám, ať již samotným ochutnáváním, tak i odbornými kurzy a semináři, a zajímám se nejen o práci vinařů, ale i pěstitelů, producentů a zpracovatelů gastronomických surovin. Miluji totiž kvalitní suroviny a dobré jídlo obecně. Protože si myslím, že práce sommeliera není jen o víně, ale o kvalitní gastronomii obecně.

Co všechno mám za sebou?

Nicméně mám rozsáhlejší zkušenosti z oboru. Po studiu gastronomické školy jsem si toho vyzkoušel daleko více. Gastronomie je totiž moje vášeň. A další mou vlastností je fakt, že když něco dělám, chci to dělat dobře. Proto - přesto, že mě to vždy nejvíce táhlo k vínu - jsem se nebál ani dalších gastonomických profesí.

Vyzkoušel jsem si práci s prémiovou kávou jako barista nebo jsem využil možnosti stáže v přední pražské pivnici k tomu, abych se naučil maximum o českém pivu. Vedl jsem hotelovou kuchyň, nebo jsem si na své degustace pro privátní klientelu vařil degustační menu napárovaná k ochutnávaným vínům. Podílel jsem se rovněž na organizaci gastronomické stránky firemních eventů.

Co mě těší a žene dopředu?

Troufnu si - možná neskromně - říci, že jsem i trochu vinař. Jak se dělá víno jsem viděl u dlouhé řady vinařů po celé Evropě a znám teoreticky technologii výroby vína. Vždy mě ale vzrušovala myšlenka zkusit si své víno udělat rukama. Jsem moc rád, že jsem měl možnost vysadit si svůj vlastní mikrovinohrad a z vypěstovaných hroznů si udělat - letos již v šestém ročníku - své vlastní víno.

Nesmírně mě těší, že v oblasti vína a gastronomie mohu zažívat velmi rozmanitou paletu činností. Velmi mě nabíjí a obohacuje například jeden den vést degustaci ve vinotéce, další den pracovat v restauraci či vinném baru, jindy vyrazit s klienty či pouze studijně na zajímavou návštěvu vinařství a další den o tom napsat článek, a příště třeba postavit stánek na vinařských trzích anebo vinný bar na privátní či firemní akci. A když mám zrovna volno, projdu se svou mikrovinicí, vylámu zálistky a naberu spoustu další energie.

SOMMELIERSKÉ SLUŽBY

Organizace a vedení degustací

Na základě Vašeho zadání vyberu vína, připravím pro Vás či Vaše hosty materiály o vínech a souvisejících informacích a vína Vám odprezentuji. To samé mohu zajistit i s Vašimi víny, která potřebujete odprezentovat například Vašim zákazníkům, ale zrovna Vám chybí sommelier.

Konzultační činnost

Poradím Vám se složením vinného lístku Vaší restaurace či sortimentu Vašeho obchodu, případně pro Vás celý lístek sestavím a dodám podpůrné informace o vínech. Vyberu pro Vás vhodná vína, která doplní například Vaše degustační menu, či doporučím vhodná vína ke konkrétním pokrmům či stylu gastronomie. Rovněž na základě Vašich požadavků vyberu optimální dodavatele, kteří poskytnou sortiment dle potřeb Vašeho provozu.

Školení personálu

Pokud chcete svým zákazníkům poskytovat lepší servis než konkurence a zvýšit kvalifikaci personálu Vaší restaurace či vinotéky, připravím pro Vás školení na míru. Na základě Vašeho sortimentu zpracuji podklady o konkrétních vínech, ale i regionech, odrůdách a související gastronomii a Váš personál vyškolím.

Létající sommelier

Pokud jste restaurace, vinárna, vinotéka či jiný provoz, který potřebuje sommeliera jen nárazově na Vaši akci či degustaci, můžete si mě najmout jen na konkrétní termín. Stejně tak, pokud potřebujete prezentovat svá vína či gastronomické produkty na jednorázové akci, veletrhu a podobně, odborně se připravím a jsem Vám k dispozici.

Víno na Vaši akci

Pokud plánujete svůj večírek, firemní akci, oslavu, svatbu a podobně, ale nemáte zkušenosti s vínem, nevíte, kde vybrat to správné, co bude sedět Vám i Vašim hostům, připravím pro Vás nabídku a zajistím dodávku vín, která budou přesně vyhovovat Vám a příležitosti, která se právě koná.

KONTAKT

Telefon: +420 737 160 911
E-mail: honza@vinarnik.cz
Instagram: vinarnik.cz

Začátek článku  ►

Víno a jeho rozumná konzumace dokáže člověka obohatit o nádherné zážitky.
Proto vždy svým zákazníkům říkám: ”Dejte vínu i sobě čas a prostor. Abyste si užili maximum, co Vám konkrétní víno může dát, vychutnávejte jej, přemýšlejte o něm, komunikujte s ním. A volte víno i podle nálady a příležitosti - ne každý den máte chuť na stejné víno, a ne pokaždé musí mít víno náladu na...
Mojí prací je například prezentace vín na profesionálních degustacích, přehlídkách či veletrzích.
Ale třeba i na vinařských slavnostech, vinobraních či vinných koštech.
I tím je moje práce pestrá a velmi si vážím toho, že mohu poznat degustační názory a chuťové preference nejen kolegů z gastronomie a obchodu, ale i úplně obyčejných třeba jen příležitostných konzumentů vína. Protože každý názor se počítá a může něčím obohatit. A poznávání vína je i hodně o emocích a neexistuje o něm jedna...
K vínu jednoznačně patří gastronomie. Správné víno umí skvěle podpořit pokrm a naopak.
Gastronomické párování obecně považuji za velmi důležitou práci sommeliera, protože doporučit správné víno ke konkrétnímu pokrmu nebo surovině dokáže kulinářský zážitek násobit. A vlastně to neplatí čistě a pouze o víně, sommelier by měl mít přehled i v ostatních nápojích jako jsou například lihoviny, ale i nápoje nealkoholické...
Moc rád si vychutnám zajímavé červené víno i v soukromí, nicméně abych si ho správně užil, vyžaduje to totiž více času na přípravu vína, ale i na přemýšlení o něm.
Možná proto si častěji užívám mé oblíbené ryzlinky, zejména z Rakouska, Německa a Moravy.
Zmiňované Rakousko - i když pracuji rád s víny z celého světa - je pro mě svým způsobem srdeční záležitost. Během zrhuba osmi let, kdy jsem pracoval pro firmu zaměřenou na dovoz právě rakouských vín, jsem je nejen velmi dobře poznal, ale měl možnost do vinařských regionů této země uskutečnit nespočet cest a poznat nejen zdejší odrůdy a vína z nich, ale i mnoho zapálených...
A na Moravu občas rád vyrazím nejen na degustaci, ale i užít si tu krásnou i těžkou práci vinaře na vlastní ruce.
Co si budeme nalhávat, sklenička růžového šampaňského na vinici chutná skvěle.
Ruku k dílu přikládám často i při výrobě svého vína, což je asi to největší dobrodružství.
Výrobu vína v podmínkách rodinného vinařství, ale i velikých vinařských kolosů, jsem během své práce viděl a poznával mnohokrát, dalo by se tedy říci, že jsem teoreticky skvěle připraven. Přesto však o všem stále velmi přemýšlím a snažím se pochopit všechny faktory našeho terroir i odrůdy, k práci na naší rodinné...
Pochválit nebo odsoudit nějaké víno se dá za pár vteřit, nicméně málokteré víno by si nezasloužilo hlubší přemýšlení.
Inu, zpět do práce.
| tisk | pdf |

autor: Jan Bretl