Sauvignon blanc - Populární díky svému nosu

Nebo klidně jen Sauvignon, což je název, který pro toto bílé víno obecně minimálně u nás převládá a asi i dostačuje. A podle mého názoru je v Česku co do oblíbenosti mezi širokou konzumentskou veřejností součástí "velké trojky", vedle Chardonnay a Rulandského šedého. Zkrátka módní odrůda.

Jako většina důležitých odrůd, tak i sauvignon, pochází ze samé kolébky vinařství, tedy z Francie. A pravděpodobně to je přímo z oblasti řeky Loiry nebo Bordeaux, kde k tomu došlo divokým křížením Tramínu a odrůdy Chenin blanc. A mezi odrůdami vína patří Sauvignon spíše k těm náročnějším, která si vyžaduje od vinaře náležité pozornosti. Nicméně, když se vinař dobře stará, Sauvignon se mu odmění.

Nejproslulejší vína této odrůdy neušla dalekou cestu od pravděpodobného místa svého původu. Je to ve francouzském údolí kolem Loiry, jmenovitě z apelací Sancerre a Pouilly Fumé. Tato vína jsou povědomá skoro každému. Ve většině francouzských oblastí se vína neoznačují názvem odrůdy, ale místem původu. A tak "sancéry" jsou jedny z nejznámějších Sauvignonů na světě. Mladá vína označená jako AOC jsou na trhu většinou tak rok stará, jsou suchá, svěží a mají svou velmi typickou aromatiku. Ale existují i starší, školené, mohutnější "velké" Sauvignony. V Bordeaux jsou pak základem sladkých Sauternes.

Samotná aromatika Sauvignonu je velké téma. Mluví se o několika zaručených vjemech, které máme v Sauvignonu "správně" cítit. I když pro konzervativnější publikum to má být hlavně kopřiva či hluchavka, já zmíním spíše broskve - zralé či bílé, bez či rybíz.

A když jsem mluvil o módní odrůdě, tak to platí. Rozšířila se masivně po celém světě. Velké popularitě se těší hlavně na jižní polokouli, konkrétně v Jižní Africe, Austrálii, Chile, ale druhou domovinou Sauvignonu je Nový Zéland, konkrétně oblast Marlborough. Zdejší vína, která prorazila do celého světa i navzdory svým šroubovacím uzávěrům, dosahují často cenové hladiny těch francouzských. Dobrou zprávou je, že i na Moravě se nám profilují zajímavé Sauvignony, které tuto cenovou hladinu nedosahují.


Poslední novinky a zajímavosti:

| tisk | pdf |

autor: Jan Bretl