Svatovavřinecké - Drsný lokální dominant

Tohle víno, respektive tato odrůda, je velkým středoevropským specifikem. Jmenovitě na českých, moravských a rakouských vinicích. Je to logické, neboť se této spíše lehčí odrůdě v našich zeměpisných polohách zkrátka daří. A svědčí ji i vyšší vedení révy vinné, které bylo v našich a rakouských vinohradech velmi rozšířeno, až by se dalo říci zavedeno.

Na našich vinicích a ve sklepech ty hutné syrahy či cabernety zkrátka neznásilníme do plnohotnotného vína, ale útlejším odrůdám jako je třeba modrý pinot, frankovka, zweigelt a nebo právě vavřina se zde daří daleko lépe. Mimochodem v Česku vyloženě dominuje, je totiž nejrozšířenější modrou odrůdou na našich vinohradech. A je to odrůda poměrně výhodná. Velmi dobře plodí, alespoň ve svém mladém a středním věku, není příliš náročná na půdní podmínky a celkem slušně si poradí s mrazem či běžnými chorobami révy vinné.

Určitě každého napadne logická otázka, co právě s touto révou měl společného svatý Vavřinec. Z vinohradnického hlediska vůbec nic, on měl totiž ve třetím století během marného unikání před spáry císaře Valeriana asi trochu jiné starosti. Odrůda má k jeho jménu vztah zcela jinou cestou. Svátek svatého Vavřince totiž připadá na první polovinu měsíce srpna, což je právě ten čas, když začínají hrozny získávat svou barvu a pomalu naznačovat nástup svého dozrávání.

To, že může vavřina působit jako celkem drsné víno, mě na ní vlastní docela baví. Ostatně my vinaři ze severních Čech to tak zkrátka bereme. A co nám přijde přirozené je třeba to, že jsme zvyklí na vyšší obsah kyselin ve víně. Ať již to je způsobeno lokálními podmínkami, a nebo přirozeným charakterem odrůdy, jak je tomu právě u svatovavřineckého. Ostatně zmiňovaná kyselina je charakteristikou spíše vína mladšího, během delšího ležení se začíná "obrušovat" a jeho projev není až tak živý či agresivní. Vavřinec je mimochodem také odrůdou, která je povolena pro výrobu vína, které nese název Svatomartinské.

Já osobně mám vavřinu moc rád. Pro její pravdivost a drsnost, která je o to více výrazná u vín pěstovaných v severních polohách, třeba na Mělnicku. Ale velmi krásné zážiky se svatovavřineckým mám i z rakouského Burgenlandu, kde tato odrůda tvoří, po boku frankovky, jeden z pilířů tamního vinařství.


Poslední novinky a zajímavosti:

| tisk | pdf |

autor: Jan Bretl

Obsah stránek:

Jan Bretl

e-mail:

Facebook: www.facebook.com/vinarnik.cz

Copyright: Jan Bretl 2016-2017

Technická realizace:

WebProjekt Praha

Publikační systém: web2.cz

e-mail: