Dolní Bojanovice, nebo-li v Němčině Unter Bojanowitz, jsou obec v okrese Hodonín na Jižní Moravě, 8 km západně od Hodonína. Žije zde zhruba 3000 obyvatel. Sousedními obcemi jsou Lužice, Starý Poddvorov, Mikulčice, Mutěnice, Josefov či samotný Hodonín. Mezi lokální kulturní akce patří například Svatováclavské hody, Zarážání hory, Zahrávky, Dívčí vínek či Krojový výlet.

Jirka Uherek - Sympatický element z Bojanovic
(Dolní Bojanovice - Morava / Slovácko)

Vždycky jsem moc rád, když mám možnost poznat vinaře mladého a pro mne nového. Velkých zavedených firem, které to mají tak nějak "zmáknuté", člověk už viděl dost a já netvrdím, že nemají co nabídnout, nebo že jejich vína jsou nezajímavá. Vůbec ne. Baví mne však poznávat něco, co vzniká od začátku, nebo co sice staví na základech nějaké rodinné tradice, ale je děláno s živým nadšením a s nezkostnatělou vizí. Jsem rád, že jsem díky společnosti Wine Selection, která si ve svém portfoliu právě na takové inovativní nadšence potrpí, narazil na člověka, který mezi takové vinaře v mých očích rozhodně patří. Je jím Jirka Uherek z Dolních Bojanovic.

Jedná se o vinaře, který patří skutečně mezi ty malé, jak ve světových, tak i v moravských parametrech. Obhospodařuje zhruba 1,5 hektaru vlastních vinic, hrozny z dalších pěti - nad kterými má během pěstování svůj dohled a jedná se tak o zdroj "prověřený" - nakupuje. Výsledkem této rozlohy je produkovaný objem kolem 30 tisíc láhví ve standardně fungujícím ročníku, který neměl například žádné dramatické klimatické výkyvy, nebo jej nepostihla nějaká katastrofa.

Člověk by řekl, že s takovouto produkcí výroby si vinař vystačí s jedním sklepem, ve kterém zvhládne hrozny pohodlně zpracovat. Bylo proto pro nás překvapením, když nám Jirka řekl, že sklepů má vlastně pět. Vysvětluje to tím, že teď je to tak nějak roztahané a "v každém je něco", což je ale samozřejmě stav dlouhodobě neúnosný a vinař proto pracuje na nových prostorech, které by zastřešovaly kompletní výrobu a skladování. A z milého sklípku pa kraji Bojanovic zůstane spíše degustační prostor a zázemí malého penzionu.

K jednomu ze specifik naší práce patří, že občas musíme absolvovat degustaci vína nebo návštěvu sklepa dokonce i v ranních či dopodleních hodinách. A to byl právě tento případ, kdy jsme do Bojanovského sklepa dorazili, i díky nepochopitelně průjezdné dálnici D1, někdy po deváté ráno. Jirka na nás byl připraven stylově - svým sektem 5. Element ze Žlutého muškátu, dozážovaným Rulandou bílou. Odrůdové složení tohoto šumivého vína je každý rok trochu jiné, možná se v něm vinař ještě trochu hledá a přemýšlí, jak nastavit to ideální cuvée. Nicméně už toto víno má co říci, působí velice svěže a živě s šumivostí, která je po otevření láhve až živelná.

Když jsem začal o 5. Elementu, slušelo by se vysvětlit, jak tento sekt z vinařství Jiřího Uherka ke svému jménu přišel. Vychází z konceptu, který prostupuje několika zdejšími víny. Krom klasických odrůdových vín připravuje vinař 4 cuvée - odlišná vína, která reprezentují jednotlivé živly: Aqua, Ignis, Terra, Ventus.

Aqua je velmi svěží lehké víno z odrůd Muškát moravský a Müller Thurgau s jemným zbytkovým cukrem (za kterou vděčí malému podílu sladkého Hibernalu) a osvěžujícím citrusovým nosem, který byl podpořen šetrnou kryomacerací se suchým ledem. "Vzdušný" Ventus pochází z Cabernetu Sauvignon a Blauburgeru. Toto růžové víno mě dostává svou velmi pěknou aromatikou, charakteristickou právě pro Cabernet, kterého je tam 85%. Trochu radost mi na něm kazí zbytkový cukr, kterého je tam nějakých 26 gramů, a díky kterému je chuť sice líbivá, hodně šťavnatá, nicméně na můj vkus by víno mohlo být o kousek ráznější. Velmi dobře se s tímto vínem bude ale pracovat gastronomicky, například při párování s hutnějšími dezerty.

Terra je cuvée tří Veltlínů s přidáním Tramínu kořenného. Ochutnáváme ročník 2014, což je oproti ostatním aktuálním vínům ročník o něco starší. A má to svůj důvod. Tohle víno je opulentní a má dlouhou harmonickou dochuť, odhaduji i delší potenciál pro pobyt v láhvi. A velký potenciál má i element Ignis, což je mohutné červené víno z odrůd Dornfelder a Alibernet, které splňují hodnoty výběru z hroznů, školené na malých dubových sudech. Do láhve šlo bez filtrace, což ještě napomáhá jeho chuťové i aromatické bohatosti.

Typickým podložím zdejšího regionu i vinic, ze kterých pochází hrozny zpracovávané vinařem Jiřím Uherkem, je tzv. žlutice. Vápenitá spraš a lehké písky zhruba pod 30 centimetry povrchové ornice. Tyto velmi staré prachové sedimenty, které vznikaly mrazovým zvětráváním hornin, dobře svědčí zejména Veltlínům. Podporují jejich pikantní kořenitý projev, který je typický právě na jižní Moravě a v sousedním Rakousku.

Veltlíny jsme ochutnali dva, ze stejné vinice, udělané totálně odlišnými styly. Kabinetní jednodušší víno vzniklo z tzv. předsběru, tedy z dřívějšího sklizení horních hroznů s pětihodinovou macerací. Hodně povedené svěží víno, vůbec se nedivím, že si ho Jana Hrubá z Wine Selection vybrala jako svou vlajkovou loď a opatřila svým logem. Jeho dosběr pak proběhl o několik týdnů později. Tento Veltlín ležel osm měsíců na kalech, je hutný, kulatý a přesto, že tak nemusí na první ochutnání působit, je sušší než jeho mladý lehký kolega.

Bílá vína tvoří zhruba 60% produkce vinařství, zbytek jsou modré hrozny, ze kterých jde menší část do růžových vín. Typickými odrůdami tohoto vinařství pro červená vína jsou v lehčím případě Modrý portugal, strukturovanější červená vína s větší hloubkou a delším potenciálem pochází například z Dornfelderu a Neronetu. Potenciál Jirka Uherek věští i Cabernetu Cortis, se kterým se chystá v budoucnu více pracovat. Červená vína jsou zpracovávána tzv. teplou cestou, tedy moderní metodou thermo-flash, při zhruba 60°C. Ta, která mají potenciál vývoje, zrají v dřevěných sudech typu barrique.

Když jsme u těch barikových sudů, v tomto vínařství rádi pracují s bulharskými sudy. Jedná se sice o méně strukturované dřevo, které možná nedá vínům tolik pomalé elegance, jako některé francouzské sudy, nicméně víno v nich pracuje poněkud rychleji a jejich cena je - oproti zmiňované Francii - někde na 50-60%.

Takto byl "udělán" i Neronet se zbytkovým cukrem. Výborně se kamarádí s čokoládou a čokoládovými dezerty. Mimochodem čokoládu, která s tímto vínem jde skvěle dohromady, nechává Jirka Uherek ručně dělat v malé čokoládovně ze 70% Guatemaly. Specifikem tohoto zajímavého produktu je přidání hroznové mouky, která evokuje oříškové tóny; a také poměrně jemný způsob pražení, který nepřebíjí ovocný projev vína, ani jeho elegantní kyselinu.

Vína z Bojanovského sklepa vinaře Jiřího Uherka mají projev, který jentak nesplyne - ať již chuťově či vizuelně. Je to zkrátka sympaticky působící vinařství mladého sympatického člověka, který má vizi, sílu a chuť dělat a rozvíjet zajímavé a dobré věci. A tyto věci bezesporu stojí za ochutnání, ať již jen tak "ve sklípku", tak i v kombinaci s jídlem, protože v mnohých z nich cítím velký gastronomický potenciál.

| tisk | pdf |

autor: Jan Bretl