Město se zhruba 55 tisíci obyvatel ležící mezi pohořími Mátra a Bükk v maďarské župě Heves. Místo s bohatou historií, během které před více jak tisícem let se zde střídal vliv Slovanů, Germánů a Avarů. K dominantám města patří Egerský hrad. Vinařství zde má mnohasetletou tradici, dobrá vína z Egeru měla svůj věhlas již v 15. století.

St. Andrea - Moderní tvář Egri Bikavér
(Egerszalók - Maďarsko / Eger)

S městem a regionem Eger, a tedy i s přilehlými vesničkami, je spojen ve vinařském světě jeden neoddiskutovatelný jmenovatel: Egri Bikavér. U nás známý pod názvem "Býčí krev" a s pověstí - mírně řečeno - nevěrohodnou či lacinou. To však není žádná absolutní pravda. Pokud se nebudeme řídit předsudky a zkušenostmi z dob minulých a nebudeme si Býčí krev škatulkovat pouze podle toho, co u nás pod tímto názvem nabízejí supermarkety, zjistíme, že se pod tímto označením dají nalézt skvělá - a zdaleka ne nej červená - vína!

 

Začátek článku  ►

Přesto, že vína odsud slavila své první úspěchy roku 1999, Vinařsví St. Andrea v podobě, v jaké je dnes, bylo založeno roku 2002. Dnes produkuje zhruba 180000 láhví ročně, které pochází ze 45 hektarů vlastních vinic. Žádné hrozny nenakupují.
Jedná se tedy o místo mladé a moderní, což lze pozorovat na každém kroku. Jedná se zkrátka o projekt s vizí, který - krom samotného vinařství - zahrnuje i wine bar v Budapešti či bistro v nedalekém Egeru. 
Eger je i název vinařské oblasti, ve které se vinařství St. Andrea nachází. Nalezneme jej na severovýchodě Maďarska, na úpatí pohoří Bükk. Vyznačuje se relativně chladným podnebím, což se samozřejmě promítá i do charakteru zdejších vín. Projevuje se to v nich velmi příjemnou osvěžující vzrušující kyselinou, živou aromatikou a ne...
Rozmanitá kombinace podloží s dominujícím riolitem dává zdejším vínům velmi výrazný silný charakter.
Nerezových nádob nalezneme v útrobách hory, do které jsou zahloubeny dlouhé metry chodeb sklepa vinařství St. Andrea, spíše skromněji.
Dubové sudy jsou tradiční technologií zdejšího regionu. Ty o obsahu zhruba 1000 litrů se používaly dříve, jsou tedy pro vinařství v tomto místě typické.
Nahrazovány byly sudy menšími, o obsahu 500 litrů i méně. Snahou ve vinařství St. Andrea je však učit se znova pracovat s původním, tradičním, kalibrem. Zastávají myšlenku, která říká, ze budoucnost je v tradici.
Byť je Egerszalók zajímavou turistickou atrakcí i díky přítomnosti termálního pramene vybuchujícího z hlubin bohatě minerální léčivou vodou, hlavní aktivitou a nejdůležitějším místním zemědělským odvětvím je vinařství. Vinice kolem této obce čítají 350 hektarů, na kterých je pěstováno poměrně velké...
Zatímco Kadarku sem přinesli Srbové, když tímto regionem v minulosti procházeli, při prohlídce zdějších sklepů je možné narazit i na takové věci jako je Nebbiolo.
Je zajímavé popovídat si o historii zdejšího vinařství, dozvíme se třeba i o tom, že červená vína, která dnes považujeme za doménu neoddělitelně spojenou s označením Egri Bikavér. Původně se zde dělalo totiž výhradně bílé.
Egri Bikavér je to typické, co se zde dělá a co ve vinařství St. Andrea dělat chtějí. Jedná se o cuvée a nalézt v něm můžeme opravdu - v dobrém slova smyslu - leccos. Pěstuje se zde totiž neuvěřitelných 62 odrůd. Náš průvodce zmiňuje, že to zdě funguje podobně jako v Chateauneuf-du-Pape. Tedy že existuje skupina povolených odrůd, ze kteréch vzniká výsledné cuvée...
Hrozny pro vína z vinařství St. Andrea jsou pěstovány v několika různých polohách a viničních tratích, které spojuje většinou jeden ”materiál”, kterým je riolit. Bílá vína zde fermentují v nerezové technologii, všechnu ostatní práci zde dělá dřevo - maďarské dubové sudy, ze kterých spousta pochází z oblasti Tokaj.
Menší část produkce viřaství St. Andrea tvoří bílá vína, a jedná se - stejně jako u červených - o cuvée více odrůd. Minerální silné víno s vysokým slušně zapracovaným alkoholem z polohy Örökké pochází ze sedmi odrůd, od ”moderního” Chardonnay či Sauvignonu, přes pinotové odrůdy, až po typické maďarské, jako je třeba Furmint či Lipovina.
Zatímco jednoodrůdová vína, jakým je třeba zmíněný Pinot Noir a v bílém provedení láhvují ve vinařství St. Andrea například Sauvignon Blanc, nesou na etiketě pouze - vedle všech náležitostí jako je ročník či lokalita - označení odrůdy, jednotivá Egri cuvée jsou rozdělena do několika klasifikačních stupňů. Jedná se o klasifikaci technologickou,...
U spousty vín z vinařství St. Andrea vinař uvádí jejich velmi dlouhý potenciál pro pobyt v láhvi, a to i u bílých. Poctivě musím říct, že vlašák z roku 2007 již působí zlomeně, naoxidovaně, jen lehce medově, tence a prázdně...
Když jsme mluvili o tom, že doménou vinařství St. Andrea je připravovat Egri Bikavér cuvée z různých zde pěstovaných odrůd, je zde výjimka v podobě odrůdy Pinot Noir, které se zde velmi daří a zdejší vinař ji dělá a láhvuje samostatně.
Těch pinotů z vinařství St. Andreajsme měli nakonec možnost ochutnat několik, je to zkrátka odrůda, která nás baví. Shodli jsme se na zajímavém charakteru této odrůdy, která v mladších ročnících byla spíše tvrdá, starší ”mix terrorirů” byl pak komplexnější. Byl v něm i výrazněji znát projev hub a mechu, zejména v chuti.
Vinařství St. Andrea není žádné staleté stavení se starou historií mnoha generací, ani není zatím žádnou velikou vinařskou ikonou. To mu možná trochu ubírá na určitém kouzlu, které by návštěvníka jistě potěšilo, když na něj dýchne. Na druhou stranu je to vinařství velmi moderní, vlastně spolek relaivně mladých lidí,...
A tato hladká komplexní Býčí krev z vulkanické půdy z Merengö v klasifikaci Grand Superior napovídá, že se jim to daří.
| tisk | pdf |

autor: Jan Bretl

Obsah stránek:

Jan Bretl

e-mail:

Facebook: www.facebook.com/vinarnik.cz

Instagram: www.instagram.com/vinarnik.cz

Technická realizace:

WebProjekt Praha

Publikační systém: web2.cz

e-mail:

Copyright: Jan Bretl 2016-2019