Začátek článku ►
Pokračujte šipkami doprava ►
Eger je i název vinařské oblasti, ve které se vinařství St. Andrea nachází. Nalezneme jej na severovýchodě Maďarska, na úpatí pohoří Bükk. Vyznačuje se relativně chladným podnebím, což se samozřejmě promítá i do charakteru zdejších vín. Projevuje se to v nich velmi příjemnou osvěžující vzrušující kyselinou, živou aromatikou a ne...Eger je i název vinařské oblasti, ve které se vinařství St. Andrea nachází. Nalezneme jej na severovýchodě Maďarska, na úpatí pohoří Bükk. Vyznačuje se relativně chladným podnebím, což se samozřejmě promítá i do charakteru zdejších vín. Projevuje se to v nich velmi příjemnou osvěžující vzrušující kyselinou, živou aromatikou a ne příliš výrazním taninem. Tato charakteristika zdejších vín ještě lépe vyzní ve spolupráci se zdejším rozmanitým podložím. Jedná se o kombinaci riolitového tufu vniklého vulkanickou činností, vápence, břidlice, zeolitu či pískovce, to vše pokryté pevnou hnědou půdou.
Byť je Egerszalók zajímavou turistickou atrakcí i díky přítomnosti termálního pramene vybuchujícího z hlubin bohatě minerální léčivou vodou, hlavní aktivitou a nejdůležitějším místním zemědělským odvětvím je vinařství. Vinice kolem této obce čítají 350 hektarů, na kterých je pěstováno poměrně velké...Byť je Egerszalók zajímavou turistickou atrakcí i díky přítomnosti termálního pramene vybuchujícího z hlubin bohatě minerální léčivou vodou, hlavní aktivitou a nejdůležitějším místním zemědělským odvětvím je vinařství. Vinice kolem této obce čítají 350 hektarů, na kterých je pěstováno poměrně velké množství odrůd, a to jak bílých, tak modrých. Tradičními odrůdami tohoto velkého, ale i náročného, regionu jsou Furmint, Olaszriesling či Hárslevelü z těch bílých, modré hrozny tradičně pochází zejména z Kadarky či odrůdy Kéfrankos, za jejímž maďarským názvem se skrývá Frankovka.
Egri Bikavér je to typické, co se zde dělá a co ve vinařství St. Andrea dělat chtějí. Jedná se o cuvée a nalézt v něm můžeme opravdu - v dobrém slova smyslu - leccos. Pěstuje se zde totiž neuvěřitelných 62 odrůd. Náš průvodce zmiňuje, že to zdě funguje podobně jako v Chateauneuf-du-Pape. Tedy že existuje skupina povolených odrůd, ze kteréch vzniká výsledné cuvée...Egri Bikavér je to typické, co se zde dělá a co ve vinařství St. Andrea dělat chtějí. Jedná se o cuvée a nalézt v něm můžeme opravdu - v dobrém slova smyslu - leccos. Pěstuje se zde totiž neuvěřitelných 62 odrůd. Náš průvodce zmiňuje, že to zdě funguje podobně jako v Chateauneuf-du-Pape. Tedy že existuje skupina povolených odrůd, ze kteréch vzniká výsledné cuvée nesoucí lokální známkové označení. Velké množství zde v regionu pěstovaných odrůd je možné přičíst i tomu, že se mnoho zdejších vinařů chytilo trendové vlny, kdy se globální a moderní odrůdy stávaly populárními.
Zatímco jednoodrůdová vína, jakým je třeba zmíněný Pinot Noir a v bílém provedení láhvují ve vinařství St. Andrea například Sauvignon Blanc, nesou na etiketě pouze - vedle všech náležitostí jako je ročník či lokalita - označení odrůdy, jednotivá Egri cuvée jsou rozdělena do několika klasifikačních stupňů. Jedná se o klasifikaci technologickou,...Zatímco jednoodrůdová vína, jakým je třeba zmíněný Pinot Noir a v bílém provedení láhvují ve vinařství St. Andrea například Sauvignon Blanc, nesou na etiketě pouze - vedle všech náležitostí jako je ročník či lokalita - označení odrůdy, jednotivá Egri cuvée jsou rozdělena do několika klasifikačních stupňů. Jedná se o klasifikaci technologickou, která zohledňuje stupeň alkoholu, množství moštu získané z hektaru, typ použitých sudů či délku ležení. Maximální výtěžnost je zde u jednodušších vín 100 hl na hektar, vína označená jako Superior a Grand Superior pracují pouze s 60, respektive 55 hl z hektaru.
Vinařství St. Andrea není žádné staleté stavení se starou historií mnoha generací, ani není zatím žádnou velikou vinařskou ikonou. To mu možná trochu ubírá na určitém kouzlu, které by návštěvníka jistě potěšilo, když na něj dýchne. Na druhou stranu je to vinařství velmi moderní, vlastně spolek relaivně mladých lidí,...Vinařství St. Andrea není žádné staleté stavení se starou historií mnoha generací, ani není zatím žádnou velikou vinařskou ikonou. To mu možná trochu ubírá na určitém kouzlu, které by návštěvníka jistě potěšilo, když na něj dýchne. Na druhou stranu je to vinařství velmi moderní, vlastně spolek relaivně mladých lidí, kteří svou vinařskou a gastonomickou práci dělají s jasným cílem, kterým je úspěch. Nedělají to však na úkor kvality a pokory, naopak respektují region a místní tradice a v jejich vínech je znát, že je chápou a umí s nimi pracovat. Možná by jim sami rádi dali ještě větší prostor a svá vína s velkým potenciálem nechali třeba ještě déle ve sklepě, ale občas je trochu tlačí cashflow... Nicméně ze zásadních principů neustupují a zadělávají na budoucí rozvoj úspěšného vinařství.