Pokud pokládáme město Tokaj za metropoli stejnojmenného regionu, je třeba podotknout, že má - přes svůj světový věhlas - pouze kolem pěti tisíc obyvatel. Leží na soutoku řek Bodrog a Tisa. Doménou tohoto regionu v severovýchodním Maďarsku je především jeho vinařství, které má zde zhruba tisíciletou tradici.

Tokaj - Daleko víc než jsme si mysleli
(Tokaj - Maďarsko)

Celkem mne mrzí, že na slovo Tokaj reaguje mnoho lidí podvědomě a ne příliš pozitivně, a pod pojmem "tokajské víno" vidí jen cosi žlutého, sladkého, bolehlavského... To samozřejmě není pravda, sortiment vín z této oblasti je daleko pestřejší, než máme zakořeněné. A navíc jsem se k velké radosti přesvědčil, že tento region "kdesi na východě, někde pod Košicema" není ani v nejmenším zaostalý či nezajímavý. Naopak. Pár dní pobytu zde mi ukázalo, že naši vinaři a gastronomové mají v mnohém co dohánět.

Začátek článku  ►

Vinice, vinařství a vína, ale i vinařskou a gastronomickou kulturu maďarské části oblasti Tokaj jsme se rozhodli poznávat ve vesničce Mád a jejím okolí.
Mád však není jediným centrem této poměrně rozsáhle oblasti v Zemplínských horách, nicméně patří k těm důležitým. Rozhloha okolních vinic činí zhruba 1200 hektarů, což je téměř čtvrtina celé maďarské části oblasti Tokaj.
Celková rozhloha vinic v Tokaji je téměř 6000 hektarů. Oblast se jmenuje podle města Tokaj, ve kterém se potkávají řeky Tisza a Bodrog, mezi kterými se přibližně rozkládají vinice této vinařské oblasti. Ty se nachází v katastru 27 obcí a pěstují se na nich typické odrůdy, kterým jednoznačně dominuje Furmit. Dalšími jsou například Lipovina či Žlutý...
Riolitové podloží je pro oblast Tokaj naprosto typické. Vzniklo dlouhodobou vulkatickou činností, která způsobila vaření vody v regionu a následné narušení struktury podloží.
Tato aktivita však zapříčinila ještě další vlastnost zdejšího podloží, která byla následně předána i vínům v něm pěstovaným. Je to výrazná mineralita, která je díky rozmanitosti podloží v každé trati odlišná.
Konec března v Mádu, nejvyšší čas dokončit zimní řez i na posledních vinicích.
Přesto, že oblast Tokaj je poměrně rozlehlá a samotné město Tokaj není patrně nejdůležitější obcí tohoto regionu, jsou vína pod tímto názvem známa po celém světě. Až překvapivě prostým důvodem může být - podle názoru zdejších vinařů - fakt, že slovo Tokaj je poměrně jasné, úderné, srozumitelné a dobře se vyslovuje v různých jazycích, což se o...
Vinice v Tokaji se nachází v rozmezí 150-400 metrů nad mořem a jejich klasifikace vychází ze systému z roku 1727.
A pak že se v Maďarsku nedomluvíme...
Dřevo je zde - navzdory moderním technologiím - stále tou nejdůležitější technologií.
Tento rozsáhlý sklepní systém patří vinařství Chateau Dereszla, které se řadí mezi ty větší či komerčnější producenty.
Během našeho pobytu jsme navštívili několik vinařů v Mádu a okolí a musím říci, že tento vinařský dům pro mne byl spíše zklamáním. Uznávám, že kvalitou ostatních byla laťka nastavena poměrně vysoko, nicméně tento producent je zaměřen spíše na turistickou klientelu a takové ty ”skupiny”. A tomu odpovídají i jejich vína. Pokud...
V tomto sklepě by se pomalu dalo jezdit i vlakem jako v Gruzii...
Díky exkurzi do sklepa máme možnost nahlédnout do průřezu zdejšího podloží. V některých místech si můžeme na dvaceti metrech hloubky prohlédnout až čtrnáct různých vrstev podloží.
Typická tokajská putna. S tímto slovem se můžeme setkat i na etiketách místních sladkých vín...
Jedna putna pobere zhruba 25 kilo bobulí napadených ušlechtilou plísní. Taková putna, respektive jejich použitý počet, byla dříve základním (dnes spíše orientačním) měřítkem kvality a sladkosti tokajských vín. Dříve Jsme mohli ochutnat Tokaje 1 až 6 putnové, pozdější změna vinařského zákona označovala pouze 3 - 6 puten. Od současné doby...
Všudypřítomná černá plíseň v tokajských sklepích.
Nu, i v Maďarsku mají svá čapí hnízda...
Probuzení do dalšího dne v Mádu.
Byť tato vesnička na severovýchodě Maďarska, ze které není daleko do Košic, Užgorodu či Mukačeva, působí na první pohled naprosto obyčejným venkovským dojmem, nalezneme zde i kontrast s něčím zcela moderním.
To nové a až překvapivě moderní na co třeba konkrétně zde v Mádu narazíme je logicky místní vinařství a také gastronomie. Krom některých větších a ne zcela zajímavých vinařů, se kterými jsme se setkali, se nám naskytla možnost navštívit i zdejší opravdovou špičku. O maďarské vinařské ikoně Istvánu Szepsym píšu v...
Přírodní korek má i v tomto vinařství místo pouze v hrdlech láhví se sladkými víny. Suchá tokajská vína uzavírají v Szent Tamás, jakož i u dalších vinařů, pouze skleněnými uzávěry.
Suchý Furmint označený pragmaticky obchodně lokálním názvem ”Mád” je z nakupovaných hroznů. Ač je to víno spíše technologického charakteru, je perfektně čisté, svěží a typicky odrůdové.
Furmint je velmi typická lokální pozdní odrůda révy vinné - je jí osázeno zhruba 70% zdejších vinic. Tokaj je současně oblast s největším zastoupením této odrůdy na světě. Tokajské Furminty vyráběné zpravidla oxidativní metodou jsou často základem místních cuvée, avšak za velkou pozornost stojí i odrůdová suchá...
Vedle skvělých suchých vín z různých tratí a ročníků stojí za pozornost druhá - menší - lahvička označena známkou ”Mád”. Je to mladý Late harvest z ročníku 2016 dělaný rychle a stručně na nerezu. Svědčí to o obchodním duchu vinařství Szent Tamás - dnešní svět chce sladká, ale svěží a živá vína. A v této láhvi je dostává.
Šest perfektních poloh kolem Mádu je označených jako first class: Percze, Szent Tamás, Király, Kövágó, Nyulászó, Betsek.
Druhá věc mému srdci blízká, která je s vínem neoddělitelně spojena, je gastronomie.
Je úžasné, že takto může vypadat restaurace na vesnici s několika tisíci obyvatel někde na východě Maďarska. Tedy jedna z nich...
S maďarskou gastronomií je spojen jeden zajímavý faktor - místní víno patří k místnímu jídlu a nic jiného se na vinném lístku takové restaurace ve vinařské oblasti ani nalézt nedá.
Takový foie gras burder jako předkrm... Nechci vidět  po návratu ty jaterní testy...
Věc která mě hrozně štve a kterou nechci pochopit - proč tohle jde na vesnici v Maďarsku a nejde to třeba na jihu Moravy? Proč si v každé restauraci, na kterou jsme tady narazili, mohu dát obyčejně chutné kvalitní jídlo, napít se dobrého vína a všechno to dostat s profesiolnálním příjemným a odborně i jazykově vybaveným servisem? A proč to u nás nejde, když tady ano? Proč je na...
Další z příjemných míst, kam lze v Mádu zajít na večeři.
A ať mi nikdo neříká, že z takového menu si může někdo nevybrat... Přitom stačí popsat jednu stránku papíru stručnou, logickou, promyšlenou nabídkou.
Hrášková polévka před...
...a po zalití.
Ragů ze zvěřiny ze zemplínských lesů, trochu těstovin, provokativně pikantní dochucení... Perfektní partner pro sklenici místní opulentní Lipoviny.
Krom dobrého vinného lístku, nepřekvapivě čistě tokajského, a skvěle a přitom jednoduše udělaného jídla, stojí v tomto podniku za pozornost především profesionalita servisu. A opět se můžu jen zoufale ptát, ve které české nebo moravské vesnické hospodě narazím na číšníka, který se vyzná v menu, umí doporučit, usmívat se, otevřít...
Návštěvnost na pátek večer nebyla největší, s námi se tu vystřídalo asi pět dalších stolů. Předpokládám, že i zde se netrpělivě čeká na sezonu.
Další z příjemných gastronomických zastávek. Restaurace, která patří mezi podniky provozované vinaři ze Szent Tamás. 
I párek k snídani může nějak vypadat...
Krom toho, že tu umí kafe...
...funguje to tu i jako vinotéka, a překvapivě tu lze koupit i vína jiných vinařů. Jestli oni ti Maďaři nejsou v něčem o kus dál...?
Tohle si pořídíme i na naši vinici.
V Tokaji je toho ještě hodně k objevování a ochutnávání, nicméně tahle krátká návštěva mne přesvědčila, že pod názvem ”Tokaj” se už zdaleka neskrývá jen to trochu sladké a dost divné laciné víno, které si pamatuji z doby již skoro dávno minulé. Těsí mne, že tuto oblast můžeme brát na vinařské mapě hodně vážně....
A mnozí to dělají zatraceně dobře. Těším se, že si to brzy zopakuji v létě, až sníh v těchto vinicích vystřídá spousta zelené barvy a plných hroznů.
| tisk | pdf |

autor: Jan Bretl