Začátek článku ►
Pokračujte šipkami doprava ►
Celková rozhloha vinic v Tokaji je téměř 6000 hektarů. Oblast se jmenuje podle města Tokaj, ve kterém se potkávají řeky Tisza a Bodrog, mezi kterými se přibližně rozkládají vinice této vinařské oblasti. Ty se nachází v katastru 27 obcí a pěstují se na nich typické odrůdy, kterým jednoznačně dominuje Furmit. Dalšími jsou například Lipovina či Žlutý...Celková rozhloha vinic v Tokaji je téměř 6000 hektarů. Oblast se jmenuje podle města Tokaj, ve kterém se potkávají řeky Tisza a Bodrog, mezi kterými se přibližně rozkládají vinice této vinařské oblasti. Ty se nachází v katastru 27 obcí a pěstují se na nich typické odrůdy, kterým jednoznačně dominuje Furmit. Dalšími jsou například Lipovina či Žlutý Muškát, a v už jen v malém zastoupení třeba Zéta nebo Kabar.
Přesto, že oblast Tokaj je poměrně rozlehlá a samotné město Tokaj není patrně nejdůležitější obcí tohoto regionu, jsou vína pod tímto názvem známa po celém světě. Až překvapivě prostým důvodem může být - podle názoru zdejších vinařů - fakt, že slovo Tokaj je poměrně jasné, úderné, srozumitelné a dobře se vyslovuje v různých jazycích, což se o...Přesto, že oblast Tokaj je poměrně rozlehlá a samotné město Tokaj není patrně nejdůležitější obcí tohoto regionu, jsou vína pod tímto názvem známa po celém světě. Až překvapivě prostým důvodem může být - podle názoru zdejších vinařů - fakt, že slovo Tokaj je poměrně jasné, úderné, srozumitelné a dobře se vyslovuje v různých jazycích, což se o většině maďarských slov rozhodně říci nedá. Takže je to vlastně marketing...
Během našeho pobytu jsme navštívili několik vinařů v Mádu a okolí a musím říci, že tento vinařský dům pro mne byl spíše zklamáním. Uznávám, že kvalitou ostatních byla laťka nastavena poměrně vysoko, nicméně tento producent je zaměřen spíše na turistickou klientelu a takové ty skupiny. A tomu odpovídají i jejich vína. Pokud...Během našeho pobytu jsme navštívili několik vinařů v Mádu a okolí a musím říci, že tento vinařský dům pro mne byl spíše zklamáním. Uznávám, že kvalitou ostatních byla laťka nastavena poměrně vysoko, nicméně tento producent je zaměřen spíše na turistickou klientelu a takové ty skupiny. A tomu odpovídají i jejich vína. Pokud přistoupíme na mýtus o tom, že Tokaj nemá ve světě špičkových vín velký věhlas a je pokládán spíše za levné sladké víno, tak tento dům přetrvávání těchto mítů spíše pomáhá. Ať si již objednáte kolikachodový degustační program chcete, bude obsahovat taková vína, která - alespoň ve mě - dojem toho divně sladkého vyvolávají.
Jedna putna pobere zhruba 25 kilo bobulí napadených ušlechtilou plísní. Taková putna, respektive jejich použitý počet, byla dříve základním (dnes spíše orientačním) měřítkem kvality a sladkosti tokajských vín. Dříve Jsme mohli ochutnat Tokaje 1 až 6 putnové, pozdější změna vinařského zákona označovala pouze 3 - 6 puten. Od současné doby...Jedna putna pobere zhruba 25 kilo bobulí napadených ušlechtilou plísní. Taková putna, respektive jejich použitý počet, byla dříve základním (dnes spíše orientačním) měřítkem kvality a sladkosti tokajských vín. Dříve Jsme mohli ochutnat Tokaje 1 až 6 putnové, pozdější změna vinařského zákona označovala pouze 3 - 6 puten. Od současné doby se setkáme už jen s označením 6 putnových výběrů, nebo-li Aszú. Výroba spočívá ve smíchání uvedeného počtu puten s vínem stejné oblasti a ročníku v tzv. göncském sudu, který má obsah zhruba 136 litrů.
To nové a až překvapivě moderní na co třeba konkrétně zde v Mádu narazíme je logicky místní vinařství a také gastronomie. Krom některých větších a ne zcela zajímavých vinařů, se kterými jsme se setkali, se nám naskytla možnost navštívit i zdejší opravdovou špičku. O maďarské vinařské ikoně Istvánu Szepsym píšu v...To nové a až překvapivě moderní na co třeba konkrétně zde v Mádu narazíme je logicky místní vinařství a také gastronomie. Krom některých větších a ne zcela zajímavých vinařů, se kterými jsme se setkali, se nám naskytla možnost navštívit i zdejší opravdovou špičku. O maďarské vinařské ikoně Istvánu Szepsym píšu v samostatném článku, podíváme se tedy do vinařství Szent Tamás, ve kterém je spolumajitelem mimo jiné i István Szepsy mladší. Toto vinařství se vyznačuje velmi moderním přístupem, technologiemi, marketingem a obchodním myšlením vůbec. Tito lidé zde mají více aktivit zaměřených na propagaci vinařství a turistický ruch - provozují například restauraci, hotel či tenisový resort. Naprosto preferují spolupráci s lokálními obchodními partnery a dodavateli. A především dělají víno, konkrétně na svých 23 hektarech a hrozny z dalších zhruba 80ti nakupují.
Furmint je velmi typická lokální pozdní odrůda révy vinné - je jí osázeno zhruba 70% zdejších vinic. Tokaj je současně oblast s největším zastoupením této odrůdy na světě. Tokajské Furminty vyráběné zpravidla oxidativní metodou jsou často základem místních cuvée, avšak za velkou pozornost stojí i odrůdová suchá...Furmint je velmi typická lokální pozdní odrůda révy vinné - je jí osázeno zhruba 70% zdejších vinic. Tokaj je současně oblast s největším zastoupením této odrůdy na světě. Tokajské Furminty vyráběné zpravidla oxidativní metodou jsou často základem místních cuvée, avšak za velkou pozornost stojí i odrůdová suchá vína. Ta se vyznačují projevem zralých jablek, tóny medu a bylinek, ale i kovovou tvrdostí. Furmint si velmi dobře rozumí s dubovými sudy typu barrique. Že je třeba tuto výraznou specifickou odrůdu brát vážně naznačuje například i skutečnost, že společnost Riedel, která vyrábí špičkové profesionální vinné sklo, pracuje na vývoji sklenice určené přímo pro odrůdu Furmint.
Věc která mě hrozně štve a kterou nechci pochopit - proč tohle jde na vesnici v Maďarsku a nejde to třeba na jihu Moravy? Proč si v každé restauraci, na kterou jsme tady narazili, mohu dát obyčejně chutné kvalitní jídlo, napít se dobrého vína a všechno to dostat s profesiolnálním příjemným a odborně i jazykově vybaveným servisem? A proč to u nás nejde, když tady ano? Proč je na...Věc která mě hrozně štve a kterou nechci pochopit - proč tohle jde na vesnici v Maďarsku a nejde to třeba na jihu Moravy? Proč si v každé restauraci, na kterou jsme tady narazili, mohu dát obyčejně chutné kvalitní jídlo, napít se dobrého vína a všechno to dostat s profesiolnálním příjemným a odborně i jazykově vybaveným servisem? A proč to u nás nejde, když tady ano? Proč je na českém venkově skoro zjevením podnik, kterých je tady v třítisícové vesnici standardem, který si můžeme vybrat rovnou v podobě tří různých restauracích?
Krom dobrého vinného lístku, nepřekvapivě čistě tokajského, a skvěle a přitom jednoduše udělaného jídla, stojí v tomto podniku za pozornost především profesionalita servisu. A opět se můžu jen zoufale ptát, ve které české nebo moravské vesnické hospodě narazím na číšníka, který se vyzná v menu, umí doporučit, usmívat se, otevřít...Krom dobrého vinného lístku, nepřekvapivě čistě tokajského, a skvěle a přitom jednoduše udělaného jídla, stojí v tomto podniku za pozornost především profesionalita servisu. A opět se můžu jen zoufale ptát, ve které české nebo moravské vesnické hospodě narazím na číšníka, který se vyzná v menu, umí doporučit, usmívat se, otevřít a prezentovat láhev, ví kdy přijít a kdy odejít, mluví několika jazyky, je upravený a příjemně decentně voní?
V Tokaji je toho ještě hodně k objevování a ochutnávání, nicméně tahle krátká návštěva mne přesvědčila, že pod názvem Tokaj se už zdaleka neskrývá jen to trochu sladké a dost divné laciné víno, které si pamatuji z doby již skoro dávno minulé. Těsí mne, že tuto oblast můžeme brát na vinařské mapě hodně vážně....V Tokaji je toho ještě hodně k objevování a ochutnávání, nicméně tahle krátká návštěva mne přesvědčila, že pod názvem Tokaj se už zdaleka neskrývá jen to trochu sladké a dost divné laciné víno, které si pamatuji z doby již skoro dávno minulé. Těsí mne, že tuto oblast můžeme brát na vinařské mapě hodně vážně. Mluví za to zdejší vína, gastronomie, ale především lidé, a jejich vize, se kterými toto všechno dělají.