Začátek článku ►
Pokračujte šipkami doprava ►
Celkem nedaleko německého města Mainz jižně od toku řeky Rýn se nachází vinařská oblast Nahe, nazvaná podle řeky stejného jména. Na více jak 4000 hektarech vinohradů v tomto regionu se pěstují převážně - zhruba ze tří čtvrtin - hrozny pro výrobu bílých vín, kterým dominuje odrůda Ryzlink rýnský.Celkem nedaleko německého města Mainz jižně od toku řeky Rýn se nachází vinařská oblast Nahe, nazvaná podle řeky stejného jména. Na více jak 4000 hektarech vinohradů v tomto regionu se pěstují převážně - zhruba ze tří čtvrtin - hrozny pro výrobu bílých vín, kterým dominuje odrůda Ryzlink rýnský.
Asi dlužím něco o těch ostatních odrůdách... Z těch ostatních bílých patří mezi nejdůležitější ještě Pinoty (bílý i šedý), Müller-Thurgau, Silvánské, Scheurebe či Kerner. A modré hrozny na vinicích v Nahe patří nějčastěji Dornfeldru či Modrému Portugalu.Asi dlužím něco o těch ostatních odrůdách... Z těch ostatních bílých patří mezi nejdůležitější ještě Pinoty (bílý i šedý), Müller-Thurgau, Silvánské, Scheurebe či Kerner. A modré hrozny na vinicích v Nahe patří nějčastěji Dornfeldru či Modrému Portugalu.
Bezesporu jednou z nějvětších vinařských ikon tohoto regionu je vinařství Hermann Dönnhoff, které má více jak 200letou rodinnou tradici, jejíž nositeli jsou v současné době otec a syn - Helmut Dönnhoff a Cornelius Dönnhoff. O proslulosti vinařství a jeho vín svědčí i řada ocenění, kterých se mu dostalo. V roce 1990 bylo jako první vinařství z Nahe oceněno zlatou...Bezesporu jednou z nějvětších vinařských ikon tohoto regionu je vinařství Hermann Dönnhoff, které má více jak 200letou rodinnou tradici, jejíž nositeli jsou v současné době otec a syn - Helmut Dönnhoff a Cornelius Dönnhoff. O proslulosti vinařství a jeho vín svědčí i řada ocenění, kterých se mu dostalo. V roce 1990 bylo jako první vinařství z Nahe oceněno zlatou medailí za pěstování a výrobu vína a od té doby se Helmut Dönnhoff stal několikrát podle různých institucí vinařem roku a v roce 2005 Osobností roku podle Roberta Parkera ve Wine Advocate.
Jak je tomu typické v celém Nahe, i v tomto vinařství převládá drtivě odrůda Riesling, a to ze zhruba 80%. Takže ten poměr je daleko jednoznačnější, než obecně v regionu. A po Rieslingu je zde i největší poptávka. Když nám Helmut připravil degustaci ročníku 2016, postavil na stůl celou řadu ryzlinků a pouze se lakonicky zeptal: A chcete vlastně ochutnat i něco jiného než ryzlink?...Jak je tomu typické v celém Nahe, i v tomto vinařství převládá drtivě odrůda Riesling, a to ze zhruba 80%. Takže ten poměr je daleko jednoznačnější, než obecně v regionu. A po Rieslingu je zde i největší poptávka. Když nám Helmut připravil degustaci ročníku 2016, postavil na stůl celou řadu ryzlinků a pouze se lakonicky zeptal: A chcete vlastně ochutnat i něco jiného než ryzlink? Překvapivě jsme chtěli... :-)
A to něco jiného než ryzlink - tedy zbylých 20% produkce tvoří odrůdy Pinot blanc a Pinot gris, které nejsou zpracovávány pouze jako základní vína a rovněž dosahují velké elegance, ale proslulosti rýňáků zkrátka nedosahují. Když jsme neodbytně dolovali z Helmuta informaci, zda pěstuje i něco červeného, přiznal, že trochu toho modrého Pinotu si pouze pro potřeby...A to něco jiného než ryzlink - tedy zbylých 20% produkce tvoří odrůdy Pinot blanc a Pinot gris, které nejsou zpracovávány pouze jako základní vína a rovněž dosahují velké elegance, ale proslulosti rýňáků zkrátka nedosahují. Když jsme neodbytně dolovali z Helmuta informaci, zda pěstuje i něco červeného, přiznal, že trochu toho modrého Pinotu si pouze pro potřeby své rodiny pěstuje a zpracovává také.
Degustace sortimentu vinařství Dönnhoff je tedy pravou radostí pro milovníka Ryzlinku, jakým vskutku jsem. A těší mne - i když mám obrovský respekt k velké škále německých Ryzlinků vysoké kvality od skvělých vinařů se zbytkovým cukrem - že tato degustace se nesla spíše v sušším duchu. Je to i filosofie vinaře. Sice produkuje i sladší...Degustace sortimentu vinařství Dönnhoff je tedy pravou radostí pro milovníka Ryzlinku, jakým vskutku jsem. A těší mne - i když mám obrovský respekt k velké škále německých Ryzlinků vysoké kvality od skvělých vinařů se zbytkovým cukrem - že tato degustace se nesla spíše v sušším duchu. Je to i filosofie vinaře. Sice produkuje i sladší fruity vína, ale tvrdí, že sladké víno není o samotném cukru, ale že cukr je jen jedna složka jinak plnohodnotného vína. Vyloženě radost mi udělal Tonschifer - ryzlink z nejstarších poloh, které rodině patří a nachází se přímo v Oberhausenu - a to hlavně pro svou útlou, ale velmi pevnou mineralitu. Roxheimer Höllenpfad, krom vtipného obrázku čertíka na láhvi odkazujícího na starý dizajn etiket, zaujal svou velmi delikátní pikantností a jemnou provokující mineralitou. Grosses Gewächs ryzlinky jsme ochutnali zatím pouze ze sudu, do láhví půjdou až v létě, aby byly připraveny na prodej v září. A dává to smysl, opravdu ta vína mají potenciál a sílu, která potřebuje více času. A i když se ta vína dle našeho názoru z degustace vyvíjí velice dobře, i sám vinař s opatrným nadšením říká, že právě až ten čas ukáže.
Ročník 2016 totiž považuje Helmut Dönnhoff za velkou výzvu. Říká, že ten ročník rozhodně nebyl jednoduchý, ale řekl, že byl ryzlinkový. Od této odrůdy očekává spíše eleganci, finesu a ne přehnaně vysoký alkohol. A šestnáctka se tímto směrem vyvíjí. Když vinař vzpomíná na důležité události tohoto ročníku, mluví...Ročník 2016 totiž považuje Helmut Dönnhoff za velkou výzvu. Říká, že ten ročník rozhodně nebyl jednoduchý, ale řekl, že byl ryzlinkový. Od této odrůdy očekává spíše eleganci, finesu a ne přehnaně vysoký alkohol. A šestnáctka se tímto směrem vyvíjí. Když vinař vzpomíná na důležité události tohoto ročníku, mluví především o vodě. Tedy o srážkách. Popisuje snad každodenní déšť na jaře v době kvetení, který zapříčinil fakt, že ještě než víno pořádně vykvetlo, napadalo tolik vody, co za celý průměrný rok. Prý si řekli, že už to stačilo a teď je třeba slunce, netušil však, že bude tak intenzivní a že se v době dozrávání budou za aspoň trochu vody modlit.
Jako člověk zkušený a pragmatický však říká, že si není jistý v použití šroubu na vína s větším potenciálem a sám pro tato vína používá korek. A má rád dobrý kvalitní korek, který dopřává svým velkým vínům. S realistikým úsměvem poznamenává, že už nemá k dispozici...Jako člověk zkušený a pragmatický však říká, že si není jistý v použití šroubu na vína s větším potenciálem a sám pro tato vína používá korek. A má rád dobrý kvalitní korek, který dopřává svým velkým vínům. S realistikým úsměvem poznamenává, že už nemá k dispozici třeba dvacet let na to, aby zjistil, co udělá GG Riesling pod šroubem. A přesto, že jeho syn a následovník Cornelius, který má za sebou mnoho studijních praxí ve vinařstvích v Austrálii a na Novém Zélandu - tedy v pomyslné kolébce šroubovacích uzávěrů - nemá s filosofií svého otce problém.
Byla to krásná exkurze nejen do regionu Nahe, ale především do zkušenosti moudrého člověka, který dělá víno s pokorou k místu, odrůdě a tradici. Navzdory modernímu konzumnímu světu či nočním mrazům, které občas pěkně trápí zdejší vinice. A možná i proto je vinařství Hermann Dönnhoff pro Nahe to, čím je Domaine de la Romanée-Conti...Byla to krásná exkurze nejen do regionu Nahe, ale především do zkušenosti moudrého člověka, který dělá víno s pokorou k místu, odrůdě a tradici. Navzdory modernímu konzumnímu světu či nočním mrazům, které občas pěkně trápí zdejší vinice. A možná i proto je vinařství Hermann Dönnhoff pro Nahe to, čím je Domaine de la Romanée-Conti pro Côte d´Or, jak poznamenal Neal Martin v eRobert Parker.