Chablis je centrem stejnojmenného regionu v departmentu Yonne v Burgundsku. Ač se jedná o malé městečko s několika málo tisíci obyvatel, jeho velikost a význam je značný především díky místnímu vinařství, které produkuje stejnojmenná vína světového významu.

Christian Moreau - Špičkové vinařství v Chablis
(Chablis - Francie / Bourgogne)

Jméno Moreau má v severním Burgundsku, v oblasti Chablis, veliký zvuk. Tento rod patří ve zdejší vinařské historii mezi ty nejvýznamnější. Navzdory tomu je vinařství pod názvem Domaine Christian Moreau Pére et Fils "na světě" teprve od roku 2002. Ale to je skutečně jen název, historie je daleko bohatší.

Začátek článku  ►

Je ve vinařském světě několik pojmů, které zná snad opravdu každý. Jedním z nich je bezpečně slovo Chablis, se kterým si neoddělitelně spojujeme elegantní suchá bílá vína z francouzské oblasti Bourgogne.
Tato proslulá vína pochází ze zdejších zhruba 5500 hektarů vinic, ze kterých jen 100 leží na nejlepších polohách označených jako Grand Cru. 79 jednotlivých poloh nese označení 1er Cru a ty se rozkládají na 750 hektarech vinic. Největší podíl rozlohy zdejších vinic, nějakých tři a půl tisíce hektarů, zaujímají vína...
Jedno mají všechna vína z oblasti Chablis společné - pochází jen a pouze z odrůdy Chardonnay.
Celková rozloha vinic vinařství Christian Moreau je 12,5 hektaru, z čehož velká většina připadá na prémiové vinice 1er Cru a Grand Cru. Těch nejlepších viničních poloh je pouze sedm a na pěti z nich má část rozlohy svých vinic právě toto vinařství.
Podloží vinic v Chablis je velmi specifické, pochází z období druhohor a dává zdejším vínům typickou mineralitu až lehkou slanost.
Jedná se o dva druhy geologického materiálu. Hlavním podkladem tohoto regionu je tzv. Kimmeridgen - opukové podloží s velkým množstvím vápenatých fosilií, které pochází právě z doby, kdy se v těchto místech ještě nacházelo mořské dno. Vápenaté Portlandské podloží se nachází spíše v okrajových...
Se zakladatelem stejnojmenného vinařství Christiana Moreau hospodaří, učí se od něho a postupně přebírá povinnosti vinaře jeho syn Fabien.
Historický pohled do krajiny nejen znázorňuje, jak na tomto místě hospodařili před pár desítkami let. 
Ukazuje především to, jak vypadala v té době krajina, konkrétně 1er Cru poloha Vaillon, a jak se postupně zahustila vinicemi. Zatímco na obrázku je vidět ještě určitá rozmanitost krajiny, v dnešní době je každý metr této velice specifické a cenné půdy využit k pěstování hroznů. Ty nesou velmi typický minerální charakter, který je prací...
Individuální přístup a ruční sběr hroznů patří k naprostému základu hospodaření ve vinicích Christiana Moreau, zvláště pak v prémiových polohách Grand Cru a 1er Cru.
Občas je příroda neúprosná a zasáhne vinaře mrazem už v době, kdy se vinice začínají zelenat. Jedním ze způsobů boje proti suchému mrazu je ochrana vodou.
Takto drasticky dopadla velká část zdejších vinic na jaře roku 2017. S mrazem v této době bojovala prakticky celá Evropa. Někde byly následky mírnější, jinde citelnější.
V Chablis zasáhl mráz tak neúprosně, že z některých poloh nebylo prakticky nic. Jak nám během degustace Fabien Moreau sdělil, na Grand Cru vína ročníku 2017 se příliš těšit nemáme - některých nám do Česka pošle z toho mála jen několik krabic, některá nebudou vůbec.
Neznamená to však, že vinař před přírodou jen tak rezignuje a pro své vinice nic neudělá, když se blíží mráz. Bojuje třeba i takovýmto zapalováním mohutných lamp přímo mezi řádky. Bohužel někdy ani to nestačí.
Je tedy velkým štěstím, že jsme mohli ochutnat skvělá Grand Cru vína ”alespoň” z ročníku 2016.
O těchto vínech obecně platí několik charakteristik: jedná se o vína zpravidla ze starší výsadby, často i z více jak padesát let starých vinic, jsou to vína, která se zpracovávají a školí z části či pouze na dřevěných sudech, a mají velmi plný projev, výraznou mineralitu, dlouhou perzistenci a celkově velmi elegantní charakter.
Aby všechny tyto vlastnosti vyzněly skutečně naplno, je třeba ochutnávat vína ze správného skla, v našem případě z této sklenice ideální pro odrůdu Chardonnay.
I přes různé komplikace počasí či osudu, které přináší život kdekoli na světě, i v nádherném Burgundsku, věřím, že tato úžasná vína budeme moci ještě dlouho ochutnávat.
Zárukou toho je momentálně Fabien Moreau, člen již šesté generace rodiny, která od založení firmy v devatenáctém století zažila mnohé, včetně jejího částečného odprodání a později i ztrátu kontroly nad veškerými jejími akciemi. Od roku 2002 však již opět hospodaří na svých vlastních vinicích a i když od tohoto...
A je za tím zase jen tvrdá práce a velká pokora k přírodě. Vzpomeňme si na ni pokaždé, když se nám do sklenice dostane tak úžasné víno, třeba to pocházející z této Grand Cru polohy Valmur.
| tisk | pdf |

autor: Jan Bretl