Začátek článku ►
Pokračujte šipkami doprava ►
Římané do těchto míst vpadli již několik desítek let před začátkem našeho letopočtu a i v následující době, zejména v prvním a druhém století po Kristu, začali se zakládáním vinic v Burgundsku. V jejich konání pokračovali i středověcí mniši, kteří rozlohu vinic i samotné vinařství v regionu nadále rozvíjeli.Římané do těchto míst vpadli již několik desítek let před začátkem našeho letopočtu a i v následující době, zejména v prvním a druhém století po Kristu, začali se zakládáním vinic v Burgundsku. V jejich konání pokračovali i středověcí mniši, kteří rozlohu vinic i samotné vinařství v regionu nadále rozvíjeli.
Vždy měli na paměti i v srdci myšlenku citlivého přístupu k přírodě a krajině. Dávalo jim to zkrátka logiku, i když spoustu věcí dělali možná velmi odlišným způsobem než ostatní. Po mnoha letech hospodaření v ekologickém režimu požádali o certikaci Ecocert, jejíž přísná kritéria od roku 2001 oficiálně splňují.Vždy měli na paměti i v srdci myšlenku citlivého přístupu k přírodě a krajině. Dávalo jim to zkrátka logiku, i když spoustu věcí dělali možná velmi odlišným způsobem než ostatní. Po mnoha letech hospodaření v ekologickém režimu požádali o certikaci Ecocert, jejíž přísná kritéria od roku 2001 oficiálně splňují.
...nebo minimálně na každém kroku zdejší krajinou a zdejšími vinicemi. Připomínají nám to zkameněliny mořských živočichů, které můžeme ve zdejším podloží běžně najít. I to stojí za typickou nezaměnitelnou mineralitou zdejších vín, která se vyznačuje až určitou jemnou slaností....nebo minimálně na každém kroku zdejší krajinou a zdejšími vinicemi. Připomínají nám to zkameněliny mořských živočichů, které můžeme ve zdejším podloží běžně najít. I to stojí za typickou nezaměnitelnou mineralitou zdejších vín, která se vyznačuje až určitou jemnou slaností.
Jakmile toto hektické a náročné období začne, je třeba pečlivě sledovat každý den dozrávání hroznů v jednotlivých parcelách, každý den hrozny ochutnávat a na základě toho operativně rozhodnout o sklizni jednotlivých poloh tak, aby bylo z hroznů získáno to nejlepší.Jakmile toto hektické a náročné období začne, je třeba pečlivě sledovat každý den dozrávání hroznů v jednotlivých parcelách, každý den hrozny ochutnávat a na základě toho operativně rozhodnout o sklizni jednotlivých poloh tak, aby bylo z hroznů získáno to nejlepší.
Může za to způsob výsadby, který zde zvolili. Původně byla vinice Yvonne osázena 4500 až 7000 hlavami na hektar, při další výsadbě však zde přistoupili k zahuštění vinic na zhruba 10000 hlav na hektar. Tento tradiční způsob pěstování dává menší, ale velmi kvalitně zralé a rafinovaně strukturované hrozny.Může za to způsob výsadby, který zde zvolili. Původně byla vinice Yvonne osázena 4500 až 7000 hlavami na hektar, při další výsadbě však zde přistoupili k zahuštění vinic na zhruba 10000 hlav na hektar. Tento tradiční způsob pěstování dává menší, ale velmi kvalitně zralé a rafinovaně strukturované hrozny.
Tato burgundská odrůdová anomálie je znakem pouze apelace Saint-Bris, která se nachází právě kolem vesničky Saint-Bris-le-Vineux a úředně je velmi mladá - AOC Saint-Bris je se svými zhruba sty hektary na světě od roku 2003. A tou typickou odrůdou není pouze Sauvignon Blanc, ale i méně známý a velmi vzácný Sauvignon Gris.Tato burgundská odrůdová anomálie je znakem pouze apelace Saint-Bris, která se nachází právě kolem vesničky Saint-Bris-le-Vineux a úředně je velmi mladá - AOC Saint-Bris je se svými zhruba sty hektary na světě od roku 2003. A tou typickou odrůdou není pouze Sauvignon Blanc, ale i méně známý a velmi vzácný Sauvignon Gris.
Vinařství Guilhem & Jean-Hugues Goisot je - díky svému citlivému přístupu ke krajině a poctivé vinařské práci, kterou na svých 24 hektarech vinic i ve sklepě odvádí - bezpochyby hnacím motorem oblasti a špičkovým producentem především apelace Saint-Bris.Vinařství Guilhem & Jean-Hugues Goisot je - díky svému citlivému přístupu ke krajině a poctivé vinařské práci, kterou na svých 24 hektarech vinic i ve sklepě odvádí - bezpochyby hnacím motorem oblasti a špičkovým producentem především apelace Saint-Bris.