Začátek článku ►
Pokračujte šipkami doprava ►
Souhra půdních a klimatických podmínek je totiž pro výsledné víno velmi důležitá. V Kamptalu stojí na jedné straně podloží, skládající se z primární horniny (setkáváme se s těžko přeložitelným názvem Urgestein), sprašových půd a jílu. Tím druhým hráčem, který pomáhá dělat...Souhra půdních a klimatických podmínek je totiž pro výsledné víno velmi důležitá. V Kamptalu stojí na jedné straně podloží, skládající se z primární horniny (setkáváme se s těžko přeložitelným názvem Urgestein), sprašových půd a jílu. Tím druhým hráčem, který pomáhá dělat vína neopakovatelného charakteru, je zdejší podnebí. Potkávají se zde teplé panonské vlivy z jihovýchodu s chladným prouděním přicházejícím ze severozápadu z oblasti Waldviertel. Tato klimatická konstalace není však ničím samozřejmým - podobné podmínky ideálně fungují díky přírodě jen na několika místech na světě.
Vinařská oblast Kamptal je unikátní právě tím. Teplé panonské vlivy dávají přes den vínům skvělé podmínky pro pomalé zrání, kontrast přináší chladné proudění v noci. Na vlastní kůži jsem si vyzkoušel a mohu potvrdit, že nejednou při pobytu v této lokalitě jsem po západu slunce venku zaznamenal ochlazení, které bylo...Vinařská oblast Kamptal je unikátní právě tím. Teplé panonské vlivy dávají přes den vínům skvělé podmínky pro pomalé zrání, kontrast přináší chladné proudění v noci. Na vlastní kůži jsem si vyzkoušel a mohu potvrdit, že nejednou při pobytu v této lokalitě jsem po západu slunce venku zaznamenal ochlazení, které bylo tak prudké, že si během okamžiku řeklo o přidání jedné vrstvy oblečení. Právě tento klimatický faktor stojí za unikátní jemností zdejších vín, která se vyznačují i velmi jasnou čistotou, ve které vyniká jejich minerální charakter. Dlouhé vegetační období umožňuje hroznům velmi pomalé vyzrávání až do perfektní fyziologické zralosti.
Bylo to v době, kdy rakouské vinařství úspěchy velmi potřebovalo, neboť na jeho reputaci měl vliv tzv. rakouský skandál. Tento nešvar spočíval v tom, že někteří ne příliš dobří vinaři přidávali do svého vína nepovolený cukr a jeho přítomnost zakrývali přimícháním chemické látky. Ač byly zprávy o této věci trochu...Bylo to v době, kdy rakouské vinařství úspěchy velmi potřebovalo, neboť na jeho reputaci měl vliv tzv. rakouský skandál. Tento nešvar spočíval v tom, že někteří ne příliš dobří vinaři přidávali do svého vína nepovolený cukr a jeho přítomnost zakrývali přimícháním chemické látky. Ač byly zprávy o této věci trochu nafouklé, měly silný negativní dopad na vnímání rakouských vín ve světě. Ale všechno zlé je k něčemu dobré. Spousta poctivých vinařů měla o to větší motivaci obnovit dobrou pověst rakouského vinařství. A jak jinak než poctivou prací. Ta v případě Willi Bründlmayera spočívala - mimo jiné - v zavádění organického pěstování révy a tím i k návratu biologické rozmanitosti do vinic. Zhruba čtyři desetiletí jsou všechny rodinné vinice vedeny udržitelným způsobem a bez použití chemických hnojiv a herbicidů, od roku 2015 jsou i certifikovány jako ekologické.
Spočívá v systému dvou řad sloupků kolem jednoho řádku révy, které jsou k sobě vzájemně ve tvaru písmene V. U takto vyvedené révy se prakticky zdvojnásobuje odkrytá listová plocha. To má vliv nejen na vyšší kvalitu hroznů, ale zajišťuje i lepší provzdušnění rostlin, díky čemuž listy rychleji schnou a eliminuje se tak riziko...Spočívá v systému dvou řad sloupků kolem jednoho řádku révy, které jsou k sobě vzájemně ve tvaru písmene V. U takto vyvedené révy se prakticky zdvojnásobuje odkrytá listová plocha. To má vliv nejen na vyšší kvalitu hroznů, ale zajišťuje i lepší provzdušnění rostlin, díky čemuž listy rychleji schnou a eliminuje se tak riziko výskytu nežádoucích plísní. K dalším citlivým postupům ve zdejších vinicích patří i jejich jemný způsob prořezávání, který je označován jako Simonit & Sirch, tedy jmény jeho italských průkopníků. Tato citlivá metoda vylučuje na vinných hlavách přítomnost mrtvého dřeva, které může být vstupní branou pro plísňové choroby dřeva, ale i snižuje riziko dalších chorob, jako je třeba eska. Díky chytrému a citlivému přístupu k vinicím může být zásadně prodloužena jejich živostnost. Nejstarší hlavy vinařství Bründlmayer se již nyní blíží věku sta let. A ač staré vinice dávají méně hroznů, jejich charakter je velmi bohatý a plný. A to bohatě vyváží množství hroznů.
Sklep vinařství Bründlmayer je opět koncipován velmi chytře a logicky. Vertikální koncepce, kdy hrozny i mošt cestují po sklepě pomocí gravitace, vylučuje používání čerpadel. Ta jsou pro mošt zdrojem zbytečného stresu. A i sebekvalitnější a sebezdravější surovina může díky těmto traumatizujícím podnětům trpět. A nebyl by to citlivě ekologicky...Sklep vinařství Bründlmayer je opět koncipován velmi chytře a logicky. Vertikální koncepce, kdy hrozny i mošt cestují po sklepě pomocí gravitace, vylučuje používání čerpadel. Ta jsou pro mošt zdrojem zbytečného stresu. A i sebekvalitnější a sebezdravější surovina může díky těmto traumatizujícím podnětům trpět. A nebyl by to citlivě ekologicky smýšlející Willi Bründlmayer, kdyby pro fungování sklepa a vinařství nevyužíval i další přírodní zdroje, jakými je například solární a geotermální energie nebo přímé chlazení studniční vodou.
Výroba šumivých vín zde probíhá samozřejmě tradiční šampaňskou metodou, kdy vína zrají v láhvi. A stejně tak samozřejmě veškeré práce ve sklepě probíhají ručně. Výsledkem takového snažení bývá v první řadě Bründlmayer Brut - víno s úžasně elegantní vyvážeností kyselinky a šťavnatého...Výroba šumivých vín zde probíhá samozřejmě tradiční šampaňskou metodou, kdy vína zrají v láhvi. A stejně tak samozřejmě veškeré práce ve sklepě probíhají ručně. Výsledkem takového snažení bývá v první řadě Bründlmayer Brut - víno s úžasně elegantní vyvážeností kyselinky a šťavnatého ovocného projevu; dále pak Bründlmayer Brut Rosé pocházející z odrůd Pinot Noir, Zweigelt a Svatovavřinecké, kdy jsou všechny odrůdy fermentovány zvlášť a následně míchány do výsledného cuvée, které se vyznačuje bohatou krémovou pěnou a kontrastem ovocné až citrusové kyselinky se smetanovou plností s možnými nádechy až karamelu. Stále oblíbenějšími jsou šumivá vína označována jako Extra Brut. Zde toto víno dělají z tradičních odrůd Chardonnay a Pinot Noir, jejichž charakter je v tomto elegantním sektu jasně čitelný, stejně jako vlastnosti vápenatého půdního podloží jihovýchodních svahů, na kterých jsou hrozny pěstovány.
K této hodnosti vede velmi dlouhá cesta vyžadující mnoho let náročné přírpavy, vzdělávání se, a nesmí chybět ani velká dávka talentu. Pokud se tyto všechny faktory u jednoho člověka sejdou a projde náročnou zkouškou, máme před sebou velmi komplexního odborníka na víno, který rozumí od pěstování révy,...K této hodnosti vede velmi dlouhá cesta vyžadující mnoho let náročné přírpavy, vzdělávání se, a nesmí chybět ani velká dávka talentu. Pokud se tyto všechny faktory u jednoho člověka sejdou a projde náročnou zkouškou, máme před sebou velmi komplexního odborníka na víno, který rozumí od pěstování révy, jejího zpracování, výrobě vína až po jeho prodej. Má rovněž přehled o historii vína a detailní znalosti charakteru různých regionů. Omylem by bylo myslet si, že je pouze chodící teoretickou encyklopedií, Master of Wine má i neuvěřitelné degustační schopnosti. Díky výčtu těchto kvalit není divu, že je Andreas Wickhoff klíčovou osobností vinařství Bründlmayer.
Tato unikátní souhra skvělých podmínek dává vinařsví Bründlmayer na jeho jedenácti hektarech v této trati možnost přivést na svět opravdu úžasné Rieslingy. Ten mladý z roku 2016 spontáně fermentoval na nerezu a následně ležel ve velkém dřevěném sudu označovaném jako Doppelstuck. Dobré počasí tohoto roku stojí za svěží...Tato unikátní souhra skvělých podmínek dává vinařsví Bründlmayer na jeho jedenácti hektarech v této trati možnost přivést na svět opravdu úžasné Rieslingy. Ten mladý z roku 2016 spontáně fermentoval na nerezu a následně ležel ve velkém dřevěném sudu označovaném jako Doppelstuck. Dobré počasí tohoto roku stojí za svěží ovocností, ale i jistou robustností tohoto vína. Další chutnaný Riesling pocházel z monumentálního ročníku 2006, který přinesl chladné jaro, dostatek deště v srpnu a ideální teplý podzim. To vše se podepsalo na krásném komplexním, meruňkově ovocném a kořenitém víně, které je i po těch letech krásně koncentrované ve svém útlém těle. Dalších deset let zpět v čase přineslo víno nekompromisně zralé, plné a medové, které si však i přes svou dospělost krásně hraje a provokuje. Poslední víno už možná mělo trochu obroušené hrany, ale stále nepůsobí staře nebo dokonce odepsaně, přesto že pochází z roku 1988. Takový věk již stojí za zamyšlení i z pohledu našich lidských životů. Od té doby, co byl tento Riesling divokým mladým vínem se stačily ve světě změnit celé politické systémy, udát se neuvěřitelný technologický vývoj a stihlo přijít a odejít tolik zajímavých lidí. A za tu dobu se stejně pomalým vývojem jako lidský život dokázala i z tohoto vína stát bohatá dospělá osobnost. Možná i o takovém přemýšlení by občas mělo být víno... A mimochodem - co jste v roce 1988 dělali vy?