Langenlois je nevelké městečko v Dolních Rakousech. Jeho historie sahá až do jedenáctého století, od začátku čtrnáctého se pyšní tržním právem. Leží severně od okresního města Krems. Protéká jím potok Loisbach, nedaleko pak řeka Kamp, která dává jméno i zdejší vinařské oblasti Kamptal. Mezi významné zdejší rodáky patřila třeba herečka Eleonore Ehn či významný paleontolog Werner Vasicek.

Weingut Bründlmayer - Neochvějná jistota rakouských vín i sektů
(Langenlois - Rakousko / Kamptal)

Když vyrazíme z Vídně proti proudu majestátné řeky Dunaj, po nějakých sedmdesáti kilometrech narazíme na ústí říčky Kamp. Ocitli jsme se poblíž městečka Langenlois v rakouské vinařské oblasti Kamptal. Jsme obklopeni vinicemi rodinného vinařství Bründlmayer, které právě v Langenlois sídlí. Nasajme zdejší klima a vydejme se poodhalit alespoň část pozoruhodného příběhu tohoto místa.

Začátek článku  ►

Ten příběh z hlediska vinařství Bründlmayer začíná již roku 1581, od kdy se datuje vznik tohoto rodinného vinařství. Za takto dlouhou dobu generace vinařů pochopili zdejší podmínky, zdejší klima a naučili se s těmito charaktery pracovat.
Souhra půdních a klimatických podmínek je totiž pro výsledné víno velmi důležitá. V Kamptalu stojí na jedné straně podloží, skládající se z primární horniny (setkáváme se s těžko přeložitelným názvem ”Urgestein”), sprašových půd a jílu. Tím druhým hráčem, který pomáhá ”dělat” vína neopakovatelného charakteru, je zdejší podnebí. Potkávají se zde teplé panonské vlivy z jihovýchodu s chladným prouděním přicházejícím ze severozápadu z oblasti Waldviertel. Tato klimatická...
Kdybychom měli v krátkosti popsat, co tak úžasného přinášejí, je to především střídání teplých dnů a chladných nocí. A to je věc, která je pro bílá vína velmi důležitá.
Vinařská oblast Kamptal je unikátní právě tím. Teplé panonské vlivy dávají přes den vínům skvělé podmínky pro pomalé zrání, kontrast přináší chladné proudění v noci. Na vlastní kůži jsem si vyzkoušel a mohu potvrdit, že nejednou při pobytu v této lokalitě jsem po západu slunce venku zaznamenal ochlazení, které bylo tak prudké, že si během okamžiku řeklo o přidání jedné vrstvy oblečení. Právě tento klimatický faktor stojí za unikátní jemností zdejších vín, která se vyznačují i velmi jasnou...
Willi Bründlmayer je hlavou rodinného vinařství. Tedy rodinného s jistou rezervou, nehospodaří zde pouze rodina, vinařství zaměstnává tým profesionálů a s produkcí cca 40 tisíc kartonů ročně se neřadí mezi ta úplně nejmenší.
Těmi nejbližšími spolupracovníky Williho Bründlmayera je jeho nejstarší syn Vincent (po jeho pravé ruce) a vinařští odborníci jako Andreas Wickhoff (po levici) a Thomas Klinger.
Sám Willi Bründlmayer vstoupil do vinařského světa velmi výrazným způsobem, když v roce 1985 přivedl na svět Chardonnay, které bylo na Vinitaly ve Veroně vyhodnoceno jako nejlepší víno burgundské odrůdy tohoto ročníku na světě.
Bylo to v době, kdy rakouské vinařství úspěchy velmi potřebovalo, neboť na jeho reputaci měl vliv tzv. ”rakouský skandál”. Tento nešvar spočíval v tom, že někteří ne příliš dobří vinaři přidávali do svého vína nepovolený cukr a jeho přítomnost zakrývali přimícháním chemické látky. Ač byly zprávy o této věci trochu nafouklé, měly silný negativní dopad na vnímání rakouských vín ve světě. Ale všechno zlé je k něčemu dobré. Spousta poctivých vinařů měla o to větší motivaci obnovit dobrou...
Tyto vinice jsou obvykle koncipovány do jednotlivých malých teras, které jsou typické pro tento rakouský region. Vyznačují se nejen velmi rozmanitými půdními i klimatickými podmínkami, ale i velkou náročností na samotné obhospodařování. Do takových vinic je často nemožné vstoupit s mechanizací a většina tvrdé práce se musí poctivě odchodit a udělat pouze rukama.
Za velkou pozornost stojí tento neobvyklý způsob vedení révy, kterým se vyznačuje část vinic Williho Bründlmayera. Je nazván jako ”vedení Lyra”.
Spočívá v systému dvou řad sloupků kolem jednoho řádku révy, které jsou k sobě vzájemně ve tvaru písmene V. U takto vyvedené révy se prakticky zdvojnásobuje odkrytá listová plocha. To má vliv nejen na vyšší kvalitu hroznů, ale zajišťuje i lepší provzdušnění rostlin, díky čemuž listy rychleji schnou a eliminuje se tak riziko výskytu nežádoucích plísní. K dalším citlivým postupům ve zdejších vinicích patří i jejich jemný způsob prořezávání, který je označován jako Simonit & Sirch, tedy jmény jeho...
Ruční sběr hroznů probíhá v tomto vinařství selektivně v několika vlnách. Z vinice se pak hrozny dostávají do sklepa velmi rychle a v malých bednách, aby jejich kvalita neutrpěla. Zde jsou pak za přísných hygienických podmínek velmi jemně lisovány. Tlak lisu je zhruba jeden bar, tedy asi taková síla, jakou vyvíjíme při přátelském stisku ruky.
Sklep vinařství Bründlmayer je opět koncipován velmi chytře a logicky. Vertikální koncepce, kdy hrozny i mošt cestují po sklepě pomocí gravitace, vylučuje používání čerpadel. Ta jsou pro mošt zdrojem zbytečného stresu. A i sebekvalitnější a sebezdravější surovina může díky těmto traumatizujícím podnětům trpět. A nebyl by to citlivě ekologicky smýšlející Willi Bründlmayer, kdyby pro fungování sklepa a vinařství nevyužíval i další přírodní zdroje, jakými je například solární a geotermální energie...
Vinařství Bründlmayer však není proslulé prouze svými skvělými tichými víny, posledních několik desetiletí si s tímto jménem neoddělitelně spojujeme i vína šumivá.
Ideální hrozny pro výrobu šumivých vín by neměly být příliš sladké a potřebují výraznou, živou, provokativní, ale ne až agresivní kyselinu. Jen v letech, kdy je souhra těchto vlastností obzvláště povedená, příchází na svět ročníkový sekt.
Výroba šumivých vín zde probíhá samozřejmě tradiční šampaňskou metodou, kdy vína zrají v láhvi. A stejně tak samozřejmě veškeré práce ve sklepě probíhají ručně. Výsledkem takového snažení bývá v první řadě Bründlmayer Brut - víno s úžasně elegantní vyvážeností kyselinky a šťavnatého ovocného projevu; dále pak Bründlmayer Brut Rosé pocházející z odrůd Pinot Noir, Zweigelt a Svatovavřinecké, kdy jsou všechny odrůdy fermentovány zvlášť a následně míchány do výsledného cuvée, které se vyznačuje...
Ač nejdůležitější odrůdou vinařství Bründlmayer je bezesporu Veltlínské Zelené, my jsme dnes měli možnost vertikálně ochutnat několik velmi zajímavých vín odrůdy Riesling. Jednalo se o různě stará vína označována jako ”Alte Reben”, což můžeme přeložit jako staré keře, či staré hlavy. V praxi se jedná o stáří padesáti a více let.
A degustace to byla o to zajímavější, že ji pro nás připravil Andreas Wickhoff MW - ano, tato zkratka nám říká, že se jedná o jednoho z pouze několika stovek lidí na světě, kteří se mohou pyšnit titulem Master of Wine.
K této ”hodnosti” vede velmi dlouhá cesta vyžadující mnoho let náročné přírpavy, vzdělávání se, a nesmí chybět ani velká dávka talentu. Pokud se tyto všechny faktory u jednoho člověka sejdou a projde náročnou zkouškou, máme před sebou velmi komplexního odborníka na víno, který rozumí od pěstování révy, jejího zpracování, výrobě vína až po jeho prodej. Má rovněž přehled o historii vína a detailní znalosti charakteru různých regionů. Omylem by bylo myslet si, že je pouze chodící...
Trať Zöbinger Heiligenstein - pojmenovaná podle obce Zöbing - je zdejší geologicky nejstarší lokalitou, podloží pískovců a vulkanických usazenin sahá do historie nějakých 270 milionů let. A místo funguje skvěle i klimaticky - chlad ze severu střídá teplo z východu.
Tato unikátní souhra skvělých podmínek dává vinařsví Bründlmayer na jeho jedenácti hektarech v této trati možnost přivést na svět opravdu úžasné Rieslingy. Ten ”mladý” z roku 2016 spontáně fermentoval na nerezu a následně ležel ve velkém dřevěném sudu označovaném jako Doppelstuck. Dobré počasí tohoto roku stojí za svěží ovocností, ale i jistou robustností tohoto vína. Další chutnaný Riesling pocházel z monumentálního ročníku 2006, který přinesl chladné jaro, dostatek deště v srpnu a...
Motto vinařství, jehož autorem je Willi Bründlmayer, mluví o nekonečném koloběhu vinařské práce. O radosti z nového štěstí, kterým je ”vzácnost ve skle” vzniklá po každém roce plném práce. Je to sakra pravda, protože jen kus poctivé práce, píle, inovace, ale především úcty k místu a přírodě dokáže do sklenice otisknout něco výjimečného. Něco, v čem je styl místa a vína s charakterem každého ročníku v dokonalé harmonii.
| tisk | pdf |

autor: Jan Bretl