Vesnice vzniklá v jedenáctém století kolem kostela na břehu řeky Loiry se jmenuje Sancerre. Postupně se stala městem, které mnohdy hrálo roli v bohaté i pohnuté francouzské historii. Dnes je však po celém světě známé především svými víny, nebo Sauvignony ze Sancerre patří k těm nejzajímavějším na světě.

Pascal Jolivet - Krátká historie, ale velká vize vinaře z Loiry
(Sancerre - Francie / Val de Loire)

Byť obchodní značka Pascal Jolivet je vinařskému světu známa poměrně krátkou dobu, jméno Jolivet má ve spojitosti s vínem, zejména pak s víny z údolí řeky Loiry, poněkud delší historii. Od roku 1926 firma Jolivet a syn, jmenovitě Luis a Lucien Jolivetovi, vedli Château de Tracy, kde nakupovali, láhvovali a prodávali vína v oblasti Sancerre. Tuto činnosti rozvíjí i další generace, Jacques Jolivet, který k vínu vede a vychovává i svéha syna Pascala.

Začátek článku  ►

Roku 1987 přivedl Pascal na světlo světa značku Pascal Jolivet. Přesto, že začínal skutečně od nuly, stala se ve velmi krátké době světovou ikonou a jedním ze symbolů vinařství v oblasti kolem řeky Loiry.
”Začínat od nuly” je takovým okřídleným slovním spojením, které může být často považováno za pouhou frázi. To však nebyl případ této značky a tohoto člověka. Na začátku neměl Pascal vůbec žádné své vinice, a stál i před rozhodnutím, jakým stylem bude vlastně svou práci, svá vína, směřovat. V prvních letech investoval do...
V následujících letech, po poradě se svým otcem Jacquesem, kupuje Pascal Jolivet od svých příbuzných šestihektarovou vinici s parádním rukopisem terroiru Sancerre. Dva roky poté, konkrétně v roce 1995 kupuje první pozemky v Pouilly-Fumée.
A bylo to. Na svět přišla značka Domaine Pascal Jolivet.
O tom, že nástup značky byl skutečně raketový, svědčí jedna pozoruhodná věc: Ač je to neuvěřitelné, hned po několika letech hospodaření na vlastních vinicích, si vín Pascala Joliveta všiml respektovaný časopis Wine Spectator. A nejen všiml, Pascalův Sancerre z ročníků 1995 a 1996 zařadil mezi stovku nejlepších vín daných ročníků. A to teprve tři roky od okamžiku, kdy...
V roce 2001 již veleúspěšné vinařství Pascal Jolivet buduje zcela nový sklep. Ten pochopitelně plně respektuje logiku gravitačního vinařství od příchodu hroznů, až po stáčení vína.
V současné době už rozhodně nemůžeme mluvit o malém vinařství. Dnes Pascal Jolivet hospodaří na vlastních 95 hektarech vinic nejen v Sancerre, a vína pocházející z nich tvoří zhruba 80 procent produkce vinařství, za zbylou, menší, částí stojí vína z hroznů koupených od prověřených vinařů, se kterými Pascal dlouhodobě spolupracuje. Dalších 50 hektarů vlastní vinařství v oblasti Touraine.
Čas běží a věci se mění, a k zásadní změně ve vinařství dochází roku 2013, kdy odchází původní enolog, který s Pascalem bez nadsázky budoval světovou vinařskou ikonu. Nahradila jej mladá italská enoložka Valentina Buoso. Sázka na mladý talent se opět vyplatila, protože Valentina velmi dobře pochopila nejen terroir na Loiře, ale i filosofii Pascala Joliveta. Tou je dělat vína...
Klasickým půdním složením terroiru v Sancerre je vápenec, který stojí za typickou jemnou mineralitou vín, které pomáhá vyniknout i v půdě zastoupený pazourek dávající vínům strukturu, zatímco jíly ve vápenatých půdách akcentují ovocnost hroznů.
O Sancerre se říká, že je to nejlepší místo na světě pro pěstování právě odrůdy Sauvignon Blanc. A je pravdou, že zdejší Sauvignony jsou zkrátka jiné - člověk je obvykle v nose i chuti okamžitě odliší od těch z jiných regionů.
Největším kontrastem jim jsou samozřejmě vína této odrůdy z tzv. ”nového světa”. Ty jsou pochopitelně dostupnější logisticky i finančně a pro mnoho konzumentů nastavují normu, jak odrůdu Sauvignon Blanc vnímat. Bývají výrazné nejen v chuti, ale zejména aromatikou, která může být někdy vlezlá až otravná. Filosofie Pascala Joliveta spočívá v tom...
Od roku 2006 pracuje Pascal Jolivet na vlastních vinicích v naturálním režimu. A když začal dělat vína z organických hroznů, zjistil, že surovina je bohatší, hlubší, strukturovanější, a tedy zkrátka zajímavější. V tuto chvíli si naplno uvědomil velikost rozdílu mezi naturálním a konvenčním vinařstvím.
Nicméně Domaine Pascal Jolivet není jen Sancerre, i když vína z této oblasti asi vždy budou považována za jeho vlajkovou loď. A také název ”Sancerre” daleko snadněji prodává... Ale neméně zajímavé Sauvignony pochází i z přilehlé oblasti Pouilly Fumé. Ta jsou v obecné charakteristice asi výraznější a jejich mineralita je dominantnější. Oproti subtilním Sancerrům bychom mohli vína z Pouilly Fumé označit jako mohutnější či mužnější.
Vína Pascala Joliveta dováží do České republiky dlouhá léta společnost Ad Vivum. Já osobně nikdy nezapomenu, když mi Jan Čejka z této firmy prezentoval ”můj” první ročník tohoto vinaře.
Jednalo se o Sancerre a Pouilly Fumé ročníku 2004. Pro mne to byla současně jedna z prvních možností setkat se s víny z oblasti řeky Loiry vůbec, a musím říci, že to byla vysoká laťka, kterou jsem měl pro hodnocení Sauvignonů do budoucna nastavenou. Od té doby jsem měl možnost ochutnat opravdu dlouhou řádku vín z Loiry a Sauvignonů obecně, ale tato pomyslná laťka nebyla překonávána zrovna...
Stejně, jako je ve vinařském světě ikonou jméno Pascal Jolivet, podobně nepřehlédnutelně funguje i tato pravděpodobně neznámější etiketa jeho vín. Nicméně sortiment vinařství je pochopitelně širší. Za velkou pozornost stojí víno, které bychom mohli - trochu hanlivě - nazývat základem. Jedná se o Sauvignon Blanc Attitude, cenově velmi dostupné osvěžující víno s nízkým alkoholem, které bych s trochou vulgarity klidně označil jako ”chlastací”.
Pokud se budeme pomyslným ”žebříčkem kvality” pohybovat opačným směrem, narazíme na vína z jednotlivých poměrně malých parcel. Například na Clos du Roy vlastní vinařství Pascala Joliveta necelý hektar vinic, ze kterých pochází pouhých 6000 láhví. Jižní expozice místa, jílovito-vápenaté podloží a čisté zpracování v nerezových termoregulovaných tancích zadělávají vínu na úžasnou komplexnost, svěže ovocný projev a až provokativní živost.
Krom několika dalších vín z jednotlivých samostatných ”cru” se můžeme vydat ještě jedním směrem. Tím jsou vína označená jako Sauvage. Tento výraz by se dal doslovně přeložit jako ”divoký”, a ta vína taková vlastně jsou. Bylo dáno trochu více prostoru jejich přirozenosti - zrála daleko další dobu, konkrétně bílý Sauvignon...
Pascal Jolivet je považován za vizionáře, kterého touha dělat vína po svém s osobitým stylem a otisknout do nich terroir hnala dopředu s takovou dynamikou, že během několika let udělat z ničeho značku, kterou dnes respektuje celý svět. Jeho ”čuch” na místo i lidi je zárukou, že motor značky Domaine Pascal Jolivet bude i nadále hnát regiony Sancerre či Pouilly Fumé dopředu a bude inspirací pro ostatní.
| tisk | pdf |

autor: Jan Bretl