Začátek článku ►
Pokračujte šipkami doprava ►
Vesnička se nachází doslova jen pár kilometrů od hranic s Českem ve vinařské oblasti Weinviertel. Tento největší rakouský vinařský region přímo sousedí se Znojemskou vinařskou oblastí na jihu Moravy.Vesnička se nachází doslova jen pár kilometrů od hranic s Českem ve vinařské oblasti Weinviertel. Tento největší rakouský vinařský region přímo sousedí se Znojemskou vinařskou oblastí na jihu Moravy.
Tento velmi přísný, ale vlastně i velmi přirozený, přístup k vinařství se vyznačuje širokou biologickou rozmanitostí ve vinicích. Díky absenci chemického ošetřování zde můžeme narazit na širokou paletu živočichů, kteří zde přirozeně žijí a regulují množství možných škůdců.Tento velmi přísný, ale vlastně i velmi přirozený, přístup k vinařství se vyznačuje širokou biologickou rozmanitostí ve vinicích. Díky absenci chemického ošetřování zde můžeme narazit na širokou paletu živočichů, kteří zde přirozeně žijí a regulují množství možných škůdců.
Toto lehčí netiché víno označené zkratkou Pet Nat (z francouzského Pétillant-naturel) vychází ze staré metody rurale. Spočívá v částéčném primárním kvašení ve velké nádobě, což může být nerezový tank nebo dřevěný sud, a následném kvašení v láhvi. Ta je v tomto případě typicky...Toto lehčí netiché víno označené zkratkou Pet Nat (z francouzského Pétillant-naturel) vychází ze staré metody rurale. Spočívá v částéčném primárním kvašení ve velké nádobě, což může být nerezový tank nebo dřevěný sud, a následném kvašení v láhvi. Ta je v tomto případě typicky uzavírána korunkovým uzávěrem. Na rozdíl od šumivého vína kvašeného šampaňskou metodou v láhvi je vynecháno druhotné kvašení. Není přidáván žádný likér ani cukr. Pet Nat je tak velmi živý, osvěžující, lehký a má velmi typický projev použitých hroznů.
Je to logické - krom klimatických podmínek vhodných pro pěstování bílých moštových odrůd je tu i velmi příznivé půdní podloží, kterým je zejména zde spraš. Dobré rakouské Veltlíny se vyznačují krásnou živostí, komplexností a typickou kořenitostí či pepřovitostí. To z nich dělá i vhodné...Je to logické - krom klimatických podmínek vhodných pro pěstování bílých moštových odrůd je tu i velmi příznivé půdní podloží, kterým je zejména zde spraš. Dobré rakouské Veltlíny se vyznačují krásnou živostí, komplexností a typickou kořenitostí či pepřovitostí. To z nich dělá i vhodné gastronomické víno, které se skvěle doplňuje s jednoduchými úpravami ryb či s chřestem. Mimochodem, když jsem ochutnal základní DAC Grüner Veltliner od Thomase Buchmayera, bylo mi jasné, že takové víno si chci dát na skleničku a vím, že mi udělá radost, ať už k lehkému obědu, v baru či při delším pití s kamarády.
Právě Tramín či Muškát mě velmi zaujal v naturální řadě Thomasových vín. Baví mě na nich velmi jemný projev s umírněnou, ale typicky odrůdovou aromatikou. K naturálnímu vinařství samozřejmě patří i trochu odlišný senzorický projev. Možná vína, která nejsou filtrovaná a některá opravdu až kalná, nejsou pro každého....Právě Tramín či Muškát mě velmi zaujal v naturální řadě Thomasových vín. Baví mě na nich velmi jemný projev s umírněnou, ale typicky odrůdovou aromatikou. K naturálnímu vinařství samozřejmě patří i trochu odlišný senzorický projev. Možná vína, která nejsou filtrovaná a některá opravdu až kalná, nejsou pro každého. Nicméně odmění se velikou bohatostí, plností a elegancí.