Pillersdorf je poměrně malá vesnička v rakouském regionu Weinviertel, nedaleko hranic s Českou republikou. Na obou stranách hranice patří mezi nejdůležitějším aktivitám oblasti především vinařství, stejně jako v okolních obcích, jakými jsou Retz či Röschitz na rakouské straně, a nejbližší moravskou vinařskou obcí jsou Hnanice.

Thomas Buchmayer - Naturální vinař, který umí spolupracovat s přírodou
(Pillersdorf - Rakousko / Weinviertel)

Jaro roku 2020 bylo celkem netypické a nepříznivé. Tedy pro vinaře nijak zvlášť, nepřišel ani žádný významný mráz, který by poškodil vinice a narušil produkci celého ročníků, a radost nám udělalo i množství vláhy - sice nepršelo nijak extrémně, ale s ohledem na několik posledních suchých let bylo množství jarních srážek lehce nadprůměrné. Co však uštědřilo citelnou ránu příznivcům vína, kteří rádi cestují za svýmí oblíbenými vinaři, byla koronavirová epidemie, která zasáhla postupně celý svět a znemožnila cestování. Naštěstí alespoň láhve cestovat můžou, rozhodli jsme se tedy udělat pár vinárnických reportáží na dálku. První naší virtuální zastávkou je vinařství Thomase Buchmayera z rakouského Pillersdorfu.

Začátek článku  ►

Rakouský vinař a sympatický chlap Thomas Buchmayer hospodaří se svou rodinou v malé rakouské obci Pillersdorf.
Vesnička se nachází doslova jen pár kilometrů od hranic s Českem ve vinařské oblasti Weinviertel. Tento největší rakouský vinařský region přímo sousedí se Znojemskou vinařskou oblastí na jihu Moravy.
Doménou vinařství Buchmayer jsou vína dělaná velmi čistě s velkým ohledem na přírodu. Některá z nich jsou ”pouze” v bio režimu.
A vína s těmito barevnými etiketami jsou ještě o kus dál, jedná se o naturální vína, některá pocházející z hroznů vinic cetrifikovaných organizací Demeter, což je označení potvrzující, že vinař splňuje ta nejpřísnější kritéria.
Tento velmi přísný, ale vlastně i velmi přirozený, přístup k vinařství se vyznačuje širokou biologickou rozmanitostí ve vinicích. Díky absenci chemického ošetřování zde můžeme narazit na širokou paletu živočichů, kteří zde přirozeně žijí a regulují množství možných škůdců.
Za jemným projevem vín Thomase Buchmayera stojí i velmi zdravá konvenčně nezdecimovaná půda plná živin. Organické pěstování hroznů umožní každé odrůdě promluvit naprosto čitelně a přirozeně v té podobě, která jí je vlastní.
Někomu to může připadat pouze jako trend či módní záležitost, nicméně pro mě je Pet Nat vlajkovou lodí každého přírodního vinaře. A tento z Weingut Buchmayer je hodně povedený.
Toto lehčí netiché víno označené zkratkou Pet Nat (z francouzského Pétillant-naturel) vychází ze staré metody rurale. Spočívá v částéčném primárním kvašení ve velké nádobě, což může být nerezový tank nebo dřevěný sud, a následném kvašení v láhvi. Ta je v tomto případě typicky...
Součástí vinařské obce Pillersdorf je i zdejší ulička vinařských sklepů. Je velmi půvabná a klidná, je považována za jednu z nejmalebnějších v celé vinařské oblasti Weinviertel.
Pokud jsme si na Moravě oblíbili návštěvy vinařských sklepů, je možné něco takového zažít i zde. Dokonce se můžeme ve vinařství Buchmayer domluvit na prohlídce s průvodcem, kde nejen ochutnáme místní vína a delikatesy, ale dozvíme se i mnoho o historii sklepů a vinařství v okolí Pillersdorfu.
Stejně jak je to typické v celém Rakousku a potažmo v oblasti Weinviertel, tak i pro vinařství Buchmayer je nejtypičtější odrůdou Veltlínské zelené.
Je to logické - krom klimatických podmínek vhodných pro pěstování bílých moštových odrůd je tu i velmi příznivé půdní podloží, kterým je zejména zde spraš. Dobré rakouské Veltlíny se vyznačují krásnou živostí, komplexností a typickou kořenitostí či pepřovitostí. To z nich dělá i vhodné...
Další odrůdy, kterým se Maria a Thomas věnují, opět nepřekvapí. Tedy nepřekvapí názvem, ale rozhodně překvapí a potěší kvalitou. Je to například Riesling, Tramín, Žlutý Muškát či Sauvignon blanc. Z modrých pak Zweigelt či Blauburgunder.
Právě Tramín či Muškát mě velmi zaujal v naturální řadě Thomasových vín. Baví mě na nich velmi jemný projev s umírněnou, ale typicky odrůdovou aromatikou. K naturálnímu vinařství samozřejmě patří i trochu odlišný senzorický projev. Možná vína, která nejsou filtrovaná a některá opravdu až kalná, nejsou pro každého....
A to je jeden z mnoha důvodu, proč se tolik těším, až se hranice uvolní, společnost trochu uklidní a budu mít možnost navštívit Thomase a jeho rodinu osobně ve vinařství. Z toho, co jsem zatím ochutnat a poznal na dálku mám velmi silné tušení, že mě to tam bude bavit.
| tisk | pdf |

autor: Jan Bretl