Začátek článku ►
Pokračujte šipkami doprava ►
Tou vinicí je Vinice Svaté Kláry v pražské Tróji, pár kroků od Trojského zámku či zoologické zahrady. A není zde náhodou, není to žádný výstřelek či momentální nápad nějakého investora. Naopak - její historie sahá pravděpodobně až do 13. století, kdy za vlády Václava II. byla součástí majetku kláštěra...Tou vinicí je Vinice Svaté Kláry v pražské Tróji, pár kroků od Trojského zámku či zoologické zahrady. A není zde náhodou, není to žádný výstřelek či momentální nápad nějakého investora. Naopak - její historie sahá pravděpodobně až do 13. století, kdy za vlády Václava II. byla součástí majetku kláštěra Sv. Jiří na Pražském hradě.
Návštěvníci si zde mohou nejen prohlédnout samotnou vinici, navštívit vinotéku a užít si krásné chvíle odpočinku v přírodě. Mohou využít i možnosti komentované prohlídky nejen venkovních prostor, ale i samotného zázemí vinařství, sklepa a výrobní technologie a díky tomu si na jednom místě názorně představit, jak se...Návštěvníci si zde mohou nejen prohlédnout samotnou vinici, navštívit vinotéku a užít si krásné chvíle odpočinku v přírodě. Mohou využít i možnosti komentované prohlídky nejen venkovních prostor, ale i samotného zázemí vinařství, sklepa a výrobní technologie a díky tomu si na jednom místě názorně představit, jak se samotné hrozny krok po kroku mění v ten nádherný zážitek v láhvi.
Tomu pomáhá například tento moderní pneumatický lis. Surovina v něm je drcena opravdu citlivě - každá odrůda má totiž své specifikum, například jinak silnou slupku, proto je potřeba každou odrůdu zmáčknout trochu jinak. Proto lze tlak vznikající nafukováním pláště lisu mít pod naprostou kontrolou a velmi jemně regulovat. Tak dostane vinař přesně takový...Tomu pomáhá například tento moderní pneumatický lis. Surovina v něm je drcena opravdu citlivě - každá odrůda má totiž své specifikum, například jinak silnou slupku, proto je potřeba každou odrůdu zmáčknout trochu jinak. Proto lze tlak vznikající nafukováním pláště lisu mít pod naprostou kontrolou a velmi jemně regulovat. Tak dostane vinař přesně takový mošt, jaký potřebuje.
A až se tak stane, budou mít návštěvníci možnost si nejen prohlédnout samotné vinařství a vinici, ale i navštívit vinotéku, kde lze láhve zdejšího vína nakoupit nebo ochutnat. Mimochodem - je to jediné místo, kde lze něco takového zažít, neboť produkce Svaté Kláry je tak malá, že se vše prodá a vypije zde, na...A až se tak stane, budou mít návštěvníci možnost si nejen prohlédnout samotné vinařství a vinici, ale i navštívit vinotéku, kde lze láhve zdejšího vína nakoupit nebo ochutnat. Mimochodem - je to jediné místo, kde lze něco takového zažít, neboť produkce Svaté Kláry je tak malá, že se vše prodá a vypije zde, na zásobování vinoték a gastronomie už zkrátka nezbývá. A ani to není cílem tohoto vinařství.
Růže je rostlina, která je daleko vnímavější vůči chorobám než samotná réva. Proto vždy sloužila jakýsi indikátor možného problému. Přicházející zdravotní problém se totiž nejprve projeví právě na růžích, a to dává vinaři několik dní času k tomu, aby mohl zasáhnout a stihl před přicházející chorobou révu...Růže je rostlina, která je daleko vnímavější vůči chorobám než samotná réva. Proto vždy sloužila jakýsi indikátor možného problému. Přicházející zdravotní problém se totiž nejprve projeví právě na růžích, a to dává vinaři několik dní času k tomu, aby mohl zasáhnout a stihl před přicházející chorobou révu vinnou ochránit.
Možná bychom se až divili, kolik takových zástupců nemoštových odrůd vlastně je. Já jich zde napočítal snad padesát. Kdybych chtěl být vtipný, zeptal bych se jako sommeliér tělem i duší, k čemu vlastně jsou hrozny, ze kterých se nedá dělat víno? Jsou samozřejmě na jídlo a některé jsou velmi chutné. A na Svaté Kláře mají ještě jednu...Možná bychom se až divili, kolik takových zástupců nemoštových odrůd vlastně je. Já jich zde napočítal snad padesát. Kdybych chtěl být vtipný, zeptal bych se jako sommeliér tělem i duší, k čemu vlastně jsou hrozny, ze kterých se nedá dělat víno? Jsou samozřejmě na jídlo a některé jsou velmi chutné. A na Svaté Kláře mají ještě jednu další funkci - mají zabavit nenechavce, kteří při návštěvě v době dozrávání hroznů prostě chtějí ochutnat. Proto je tato část vinice záměrně neohrazena a velmi přístupná, aby návštěvníky, kteří prostě musí ochutnat, přivedla právě sem.
Návštěva vinice Svatá Klára je úžasnou kombinací aktivního trávení volného času, zážitku z přírody a poučení o přírodě, ale i zážitek s gastronomickým nádechem. Zde si můžeme na jednom místě poměrně snadno a rychle uvědomit, že láhev vína se v regále obchodu či na stole v restauraci neocitne sama o sobě, ale stojí za ní spousta...Návštěva vinice Svatá Klára je úžasnou kombinací aktivního trávení volného času, zážitku z přírody a poučení o přírodě, ale i zážitek s gastronomickým nádechem. Zde si můžeme na jednom místě poměrně snadno a rychle uvědomit, že láhev vína se v regále obchodu či na stole v restauraci neocitne sama o sobě, ale stojí za ní spousta lidské práce, ale i vrtochů přírody. A třeba pak nebudeme víno striktně soudit během pár vteřin, ale budeme o něm více přemýšlet.