Pražská Troja se může chlubit hned několika zajímavými turistickými atrakcemi, mezi které patří například Zoologická zahrada či Trojský zámek. V této části Prahy kousek od řeky Vltavy však můžeme nalézt i několik míst, kde se zabývají pěstování révy vinné a výrobou vína.

Svatá Klára - Ukázková vinice uprostřed města
(Praha - Česká republika / Čechy)

Ne každý má chuť, sílu a čas cestovat z velkoměsta za vínem přes půl republiky nebo do zahraničí. Pokud přemýšlí, zda by ho to vůbec bavilo či zajímalo, tak ještě před výletem třeba na víkend "na Moravu do sklípku" či k vinaři, mají možnost si návštěvu vinařství "vyzkoušet" aniž by opustili Prahu. Máme zde místo, kde můžeme k vinařství přičichnout - je to Vinice Svatá Klára v Tróji, kam jsme vyrazili na příjemnou procházku, exkurzi a ochutnávku v době podzimu, krátce po vinobraní.

Začátek článku  ►

Kdo z vás to má? Ne, vážně - málokterá metropole se může pyšnit tak krásným vinařským místem takřka přímo uprostřed města jako Praha.
Tou vinicí je Vinice Svaté Kláry v pražské Tróji, pár kroků od Trojského zámku či zoologické zahrady. A není zde náhodou, není to žádný výstřelek či momentální nápad nějakého investora. Naopak - její historie sahá pravděpodobně až do 13. století, kdy za vlády Václava II. byla součástí majetku kláštěra...
A vinařství v Praze se těšilo hojného rozvoje a později, zejména za vlády Karla IV., kdy podle jeho výnosu musely být všechny jižně situované svahy na tři míle od Prahy osázeny vinnou révou. 
V dnešní době Vinice Svaté Kláry spadá do správy pražské botanické zahrady, která z ní udělala nejen místo zrodu hroznů pro úžasná vína, ale i výkladní skříň oboru vinařství jako takového.
Návštěvníci si zde mohou nejen prohlédnout samotnou vinici, navštívit vinotéku a užít si krásné chvíle odpočinku v přírodě. Mohou využít i možnosti komentované prohlídky nejen venkovních prostor, ale i samotného zázemí vinařství, sklepa a výrobní technologie a díky tomu si na jednom místě názorně představit, jak se...
Na Svaté Kláře probíhá prakticky všechno ručně. Její výhodou je poměrně malá rozloha a fakt, že je zde vše na jednom místě. Sběr hroznů probíhá citlivě do malých beden.
A bedny s hrozny na nic nečekají, pokračují přímo do sklepa, který je součástí areálu Vinice Svatá Klára.
Ta je vybavena špičkovou technologií, aby výsledné víno bylo skutečným zážitkem, nebylo v něm nic rušivého a konzument se mohl soustředit na jeho podstatu.
Tomu pomáhá například tento moderní pneumatický lis. Surovina v něm je drcena opravdu citlivě - každá odrůda má totiž své specifikum, například jinak silnou slupku, proto je potřeba každou odrůdu ”zmáčknout” trochu jinak. Proto lze tlak vznikající nafukováním pláště lisu mít pod naprostou kontrolou a velmi jemně regulovat. Tak dostane vinař přesně takový...
Nejen pneumatický membránový lis je technologickou chloubou ve sklepa Vinice Svatá Klára, nalezneme zde i zařízení na velmi citlivou filtraci, peristaltické čerpadlo či moderní mlýnkoodstopkovač.
A také nerezové tanky různých velikostí, které mají jedno společné - rozhodně je nemůžeme srovnávat s technologií, která je k vidění ve velkých vinařských podnicích. Zde se dělá víno v opravdu malých šaržích, čemuž je přizpůsobeno i vybavení sklepa.
Až teď jsem si vlastně uvědomil, že návštěva na Svaté Kláře je mojí úplně první vinařskou exkurzí, které se účastníme v roušce... Doufám, že bude i poslední a brzy bude vše zase fungovat normálně...
A až se tak stane, budou mít návštěvníci možnost si nejen prohlédnout samotné vinařství a vinici, ale i navštívit vinotéku, kde lze láhve zdejšího vína nakoupit nebo ochutnat. Mimochodem - je to jediné místo, kde lze něco takového zažít, neboť produkce Svaté Kláry je tak malá, že se vše prodá a vypije zde, na...
Další zajímavostí Vinice Svatá Klára je, že veškerou produkci svých vín láhvuje do menších láhví o půllitrovém obsahu. Krom toho, že to dodá zdejším vínům jisté exklusivity, je to i takové šikovné množství, které zde ve dvou během procházky zvládnete tak akorát vypít a příjemně pokračovat.
Cílem pražské botanické zahrady je i na Svaté Kláře plnit svou funkci - tedy být živou expozicí a ukazovat, jak má vlastně taková správně vedená vinice fungovat a jakými různými způsoby může vypadat.
Třeba takové růže na okrajích vinic a začátcích řádků nemají pouze estetickou funkci.
Růže je rostlina, která je daleko vnímavější vůči chorobám než samotná réva. Proto vždy sloužila jakýsi indikátor možného problému. Přicházející zdravotní problém se totiž nejprve projeví právě na růžích, a to dává vinaři několik dní času k tomu, aby mohl zasáhnout a stihl před přicházející chorobou révu...
Na Svaté Kláře se můžeme poučit třeba i v tom, jak odlišně mohou být vinice vedeny, protože několik různých způsobů vedení a řezu je zde ”vedle sebe” ukázkově prezentováno.
A myslí zde i na zábavu nejen pro dospělé návštěvníky, ale některé zdejší atrakce jistě zaujmou i jejich děti. Třeba tento aromatický test, kdy si můžeme z jednotlivých soudků přivonět a přemýšlet, jakou typickou vůni máme právě v nose.
Další velikou zajímavostí je část vinice, ve které nalezneme jednotlivé řádky stolních odrůd révy vinné, které se v České republice pěstují.
Možná bychom se až divili, kolik takových zástupců nemoštových odrůd vlastně je. Já jich zde napočítal snad padesát. Kdybych chtěl být vtipný, zeptal bych se jako sommeliér tělem i duší, k čemu vlastně jsou hrozny, ze kterých se nedá dělat víno? Jsou samozřejmě na jídlo a některé jsou velmi chutné. A na Svaté Kláře mají ještě jednu...
Já osobně však vždy dávám přednost ochutnávání právě zde - otevřená zahrádka zdejší vinotéky v krásný slunný den je ideální místo pro zastávku, občerstvení skvělým vínem i malý odpočinek.
Prostor pro poučení nalezneme i v nenápadném zákoutí, kde se nachází expozice korku. Je hrozně zajímavé si uvědomit, že to s tím ”malým kouskem dřeva” v hrdle láhve vůbec není jednoduché. 
Než může být takový parádní přírodní nelepený korek z jednoho kusu z kůry korkového dubu v Portugalsku vyříznut, trvá stromu i deset let, než jej ”vyrobí”.
Návštěva vinice Svatá Klára je úžasnou kombinací aktivního trávení volného času, zážitku z přírody a poučení o přírodě, ale i zážitek s gastronomickým nádechem. Zde si můžeme na jednom místě poměrně snadno a rychle uvědomit, že láhev vína se v regále obchodu či na stole v restauraci neocitne sama o sobě, ale stojí za ní spousta...
A to všechno můžeme zažít za pár minut autobusem. Odměnou nám jistě nebude jen krásný výhled na hlavní město.
| tisk | pdf |

autor: Jan Bretl