Barvířka

Jedná se o označení určitého typu odrůdy révy vinné, která má specifické vlastnosti. Jak název napovídá, tou zvláštní vlastností je výrazná barva. V modrých hroznech se obvykle barvivo nachází pouze ve slupkách a uvolňuje se až delší macerací slupek, barvířky neboli inkoustníky mají i svou šťávu červeně zabarvenou. Krom toho, že se hrozny těchto odrůd dají běžně použít k výrobě červených či růžových vín, přímo se nabízí i k tomu, aby vylepšovaly barvu jiných vín. Zkrátka, aby se jejich šťáva přidávala do vín, které z nějakého důvodu v barvě pokulhávají a potřebují trochu "doladit". Pokud je víno jinak technologicky i zdravotně v pořádku, asi nelze tomuto přírodnímu "dobarvování" nic zásadního vytknout. Mezi typické barvířky vyskutující se v našich zeměpisných polohách můžeme označit třeba odrůdy Alibernet, Dornfelder či Neronet.


Poslední novinky a zajímavosti:

| tisk | pdf |

autor: Jan Bretl