Cuvée

Vznešeně znějící výraz "kyvé" není nic složitého, je to prakticky směska. Ale tady pozor - v našich zemích jsme byli dlouhá léta zvyklí, že do tzv. směsek (označených jako "vína známková") se lilo cokoli, zpravidla cokoli, co někde zbylo nebo co se nepovedlo. Takové cuvée bolehlav je v naprostém rozporu s tím, co je podstatou tvorby skutečného cuvée, které je připravováno s tím, že má přivést na svět víno v dokonalé vyváženosti. Takové, které si z jednotlivých odrůd vezme to nejlepší, co mohou dát a je na zkušenosti a talentu vinaře, aby "to namíchal" tak, že udělá něco mimořádného. Typickým regionem, který stojí na správně vyvážené směsi, je například francouzské Bordeaux. Zde se z několika odrůd každý rok v jiném poměru připravuje vždy to nejlepší, co vinice v daném ročníku poskytly. Podobně je tomu třeba v Šampani či při produkci proslulého Châteauneuf-du-Pape.


Poslední novinky a zajímavosti:

| tisk | pdf |

autor: Jan Bretl