Dekantace

Jde o přelití vína z láhve, obvykle do tzv. dekantační nádoby nebo karafy. Dělá se to zpravidla ze dvou zásadních důvodů, které se nemusí vzájemně vylučovat. Prvním z nich je rozdýchání vína - zajištění mu kontaktu se vzduchem. Zvláště pevné mohutné červené víno s delším potenciálem zrání na láhvi dostane odstaraněním korku šok. Když jsme takové víno vyrušili ze svého spánku a rozhodli se jej ztrestat, musíme na něj pomalu. Kdybychom jej pili rovnou, bylo by "rozespalé" a nevrlé, a tak by i při pití působilo. I hodně kvalitní víno by díky této chybě velmi utrpělo a neukázalo by co umí. Kratší i delší kontakt se vzduchem jej uklidní a zharmonizuje. Druhým důvodem je, že na dně láhve může být usazený depot z ušlechtilých kalů. Když víno opatrně přelijeme do karafy, dáme pozor, aby tyto usazeniny zůstaly na dně láhve.


Poslední novinky a zajímavosti:

| tisk | pdf |

autor: Jan Bretl