En primeur

Když jsem tento francouzský výraz slyšel poprvé, pochopil jsem ho jako něco "na poprvé" nebo "na první dobrou". Je to tak nějak. Nejpravděpodobněji se s tímto výrazem setkáme ve spojení s oblastí Bordeaux, kde se vína "En primeur" běžně nakupují. Je to dosti specifický způsob - kupují se totiž velmi krátce po sklizni. Kupující tedy nedostane k degustaci hotové scelené nalahvované "doladěné" víno. Je to tedy práce s určitý rizikem. Stejně jako při obchodování na burze musíte odhadnout, jakým směrem se "čísla pohnou", musíte i u vín en primeur odhadnout, jaký má to dané víno potenciál. Je třeba odhadnout, co dokáže tato ještě stále více spíš surovina než víno udělat za měsíc, rok, dva, deset, padesát...? A jako na burze je to o tom, že se vaše investice může zmnohonásobit, nebo utopit.


Poslední novinky a zajímavosti:

| tisk | pdf |

autor: Jan Bretl