Gravitační vinařství
Pro ty, kteří si nepletou gravitaci s graviditou bude velmi jednoduché domyslet si, o co se zhruba jedná. Jak víme z hodin fyziky, gravitace je síla, která způsobuje, že jablko padá ze stromu směrem dolů. Podobně to může fungovat i se zpracováním vína. Princip gravitačního vinařství spočívá v tom, že celý pohyb suroviny probíhá zezhora dolů bez použití čerpadel, nebo alespoň s jejich minimálním uplatněním. Gravitační vinařství stojí na kopečku nebo zkrátka v takovém terénu, abychom mohli z jedné strany přivézt hrozny, které sami putují do lisu a následně svou tíhou - později i v podobě moštu - projdou všechny části zpracování až skončí v tancích či sudech na "druhé straně domečku", která je na tom nejnižším bodu vinařství. Pochopitelně je takový přístup k vínu daleko citlivější než zpracování "průmyslové".
Poslední novinky a zajímavosti:
autor: Jan Bretl