Jablečno-mléčné kvašení

Jak samotný název tohoto procesu napovídá, jedná se o kvašení něčeho jablečného na něco mléčného. Přesně je to přeměna kyseliny jablečné, kterou obsahují nezralé hrozny a je velmi ostrá, tvrdá a agresivní; a to na přijatelnější měkčí kyselinu mléčnou. Samotný proces probíhá během kvašení moštu a starají se o něj specifické bakterie, které se spolu s dalšími látkami nacházejí ve slupkách hroznů. Tyto malí pomocníci štěpí ostrou kyselinu právě na tu mléčnou a druhým produktem je oxid uhličitý, který se během kvašení vína poměrně znatelně uvolňuje. Ač je tento proces žádoucí a běžný i u vín bílých, u červených je nezbytný. V těch je senzoricky vnímaná ostrost a agresivita jablečné kyseliny nepřijatelná.


Poslední novinky a zajímavosti:

| tisk | pdf |

autor: Jan Bretl

Obsah stránek:

Jan Bretl

e-mail:

Facebook: www.facebook.com/vinarnik.cz

Copyright: Jan Bretl 2016-2018

Technická realizace:

WebProjekt Praha

Publikační systém: web2.cz

e-mail: