Jižní víno

Když mluvíme v této souvislosti o jihu, myslíme tím překvapivě opět jih samotné Francie, této vinařské velmoci. Jižní regiony jsou obecně obdařeny velmi teplým klimatem. To je na jednu stranu příznivé pro snadnější dozrávání hroznů a jejich dobrý potenciál pro zpracování. A základní červená vína z horkého jihu Francie jsou skutečně pevná, extraktivní a mají velmi dobrou úroveň, navíc za slušnou cenu. Na druhou stranu u nich můžeme postrádat určitou finesu, rafinovanost, obecná vyzrálost hroznů hovoří hlasitěji než terroir a práce vinaře v komplikovanějších, často severnějších méně ideálních polohách. Pokud označíme jako jižní bílé víno, tak ho zrovna moc nechválíme. Není totiž svěží, zábavné, má vysoký alkohol a robusní neohrabané tělo.


Poslední novinky a zajímavosti:

| tisk | pdf |

autor: Jan Bretl