Klaret

Zapeklitý výraz, pod kterým si může každý představit něco trochu jiného. Správně by to mělo být tak, že se klaretem smí nazývat pouze vína z modrých hroznů, tedy odrůd pro červená vína, které neprochází nakvášením rmutu. Modré hrozny jsou tedy pouze rovnou vylisovány, případně ze rmutu rovnou samovolně odteče mošt bez delšího kontaktu se slupkami. Z toho logicky plyne, že takové víno musí být částečně ochuzeno o barvu, která vzniká právě delším kontaktem se slupkami. Je to tak, klarety smí být buďto vína růžová, nebo se jedná o červená vína ovšem z velmi jasnou, světlejší, syrovou, zářivější barvou. Anglický výraz clairet se používá pro dovezená francouzská vína z Bordeaux, která mají barvu na pomezí výrazného růžového až světle červeného. Na Moravě se však s tímto označením můžeme setkat u bílých vín spíše světlé "řídké" našedlé barvy.


Poslední novinky a zajímavosti:

| tisk | pdf |

autor: Jan Bretl