Křís

Zní to jako nějaká potvora. Mě to připomíná názvem takového toho broučka, co vypadá jako klíště. Brouček to není, ale potvora to je. Je to vada vína, která postihuje především malé vinaře, kteří "vyrábí" svá vína opravdu v malém, třeba jen v demižonech. Nedávno, když se - bohužel - objevilo křísovatění i v mém demižonu a já konzultoval nastalou situaci s odborníkem, mi pan Němeček, vinař z litoměřického regionu, řekl moc výstižnou charakteristiku této vady: "Je to největší problém vinařů s nejmenšíma nádobama". Prakticky to vypadá jako šedivý povlak či kožka, která se objeví v nádobě s vínem. Provází vinaře, kteří své víno příliš nesíří a také občas zapomenout dolít nádobu. Vada se objevuje nejdříve vizuálně, v chuti spíš plíživě. Zkušení radí tento kal či povlak z vína různými fígly vyfouknout. Mě se to nepovedlo.


Poslední novinky a zajímavosti:

| tisk | pdf |

autor: Jan Bretl