Macerace

Název napovídá, že se jedná o poměrně odvoditelný pojem. Vlastně se jedná o louhování či namáčení. Ve vinařství je to jedna fáze výroby vína. Ještě před samotným kvašením vinného moštu se do něj během tohoto procesu uvolňují různé látky obsažené ve slupkách. I když se macerují i slupky bílých vín, důležité je to především při výrobě červeného. Modré hrozny, ze kterých se červená vína vyrábí, obsahují důležité barvivo a třísloviny, tedy plnost červeného vína. Kdybychom totiž modré hrozny jen vylisovali a nedopřáli moštu kontakt se slupkami, zůstala by šťáva prakticky čirá. Délka samotné macerace má vliv na intenzitu barvy i robusnost vína, a velmi krátká macerace modrých hroznů, obvykle v řádu chodin, stojí za tajemstvím růžových vín.


Poslední novinky a zajímavosti:

| tisk | pdf |

autor: Jan Bretl