Matoliny
Jedná se o pevnou část hroznů, která zůstává po vylisování. V parametrech klasického domácího lisu je to zkrátka ten totálně tvrdý koláč, který z něj vyndáme ve chvíli, co jsme ho podrtili o všechnu šťávu, kterou jsme z hroznů chtěli dostat. Při výrobě červených vín jde prakticky o stejnou pevnou složku, nicméně zůstává v kontaktu s moštem, se kterým nakváší. Díky této maceraci získává budoucí víno svou barvu a třísloviny. V souvislosti s červenými víny také můžeme často slyšet výraz "matolinový klobouk". To je shluk pevných částí, který se tvoří na hladině kvasné nádoby. Jeho dlouhodobá přítomnost není žádoucí, proto je třeba pravidelně tento klobouk do kvasícího vína ponořovat a tím jej rozbíjet. Ve velkých provozech se o tuto činnost stará technologie, v rodinném vinařství je to tak, že každý kdo jde kolem této kádě, má za povinnost do klobouku "zabořit veslo".
Poslední novinky a zajímavosti:
autor: Jan Bretl