Oxidáza

Nezní to vábně a nic vábného také vínu nepřináší. Je to totiž enzym, který zapřičiňuje oxidaci vína. K oxidování vína dochází - jak již název tohoto procesu napovídá - kontaktem vína se vzduchem. Přesněji řečeno nadměrným kontaktem vína se vzduchem. Víno nežije ve vakuu a určitý přísun vzduchu víno potřebuje ke svému vývoji, ať již ten vzduch přijímá prostřednictvím porezního korkového uzávěru láhve či dřeva, ze kterého je vyrobený sud. K problému však může dojít a dojde, pokud sud ve sklepě během zrání nedoléváme, abychom nahradili odpařenou tekutinu, nedodržujeme správnou technologii během manipulace s vínem a jeho lahvování nebo pokud uzávěr láhve z nějakého důvodu správě netěsní. Zoxidované víno ztrácí vůni, působí kysele, zvětrale a časem ze zdravé jiskrné barvy přechází k barvě nahnědlé.


Poslední novinky a zajímavosti:

| tisk | pdf |

autor: Jan Bretl