Remuage

Francouzské slovo (čtené jako remuáž) s Francií i úzce souvisí. Označuje totiž jednu z fází výroby šumivých vín tzv. šampaňskou metodou, tedy způsobem, kdy tato vína nezrají ve velkých nádobách, ale každé ve své láhvi. Fáze procesu nazvaná remuage spočívá v setřásání kalů do hrdla láhve a jejich následné odstřelení. Prakticky to vypadá tak, že láhve umístěné naležato níže hrdlem, jsou pomalu otáčeny, což pomáhá tomu, aby kaly z celé láhve postupně odcestovaly právě do hrdla. V malé vinařské výrobě jsou láhve umístěny v dřevěných stojanech a otáčení probíhá ručně, ve velkých provozech tuto práci již dělají stroje, které otáčí celými paletami láhví. Ve chvíli, kdy jsou kaly do hrdla setřeseny, dochází k degoržování - hrdlo je podchlazeno a korunková zátka odpálena. Láhev je pak doplněna tzv. expedičním likérem a opatřena klasickou hříbkovitou korkovou zátkou.


Poslední novinky a zajímavosti:

| tisk | pdf |

autor: Jan Bretl