Roubování vína

Rozmnožovat révu roubováním, neboli štěpováním, začali vinaři masivně v době po zavlečení fyloxéry na evropské vinice, k čemuž docházelo zejména v druhé polovině 19. století. Zjednodušeně jde o to, že na nezakořeněný zdravý podnožový řízek odolný mšičce révokaz "nasadíme" roub té odrůdy, kterou chceme pěstovat. Provedeme to buď ručním řezem či profesionálně na tzv. omega strojku rychlým přesným řezem právě ve tvaru písmene omega. Místo řezu je poté zalito parafínem a ve vhodných podmínkách počkáme na spojení obou částí, které přirozeně srostou. Výsledkem je sazenička, která po vysazení disponuje kořenovým systémem zdravé odolné rostliny a nadzemní část - tedy samotná rostlina, tažně, listy a hrozny patřící odrůdě, kterou jsme se rozhodli pěstovat. Jen je třeba v prvních letech pěstování dávat pozor na tzv. rosné kořeny, které mohou vyrůstat nahoře ze samotného roubu a způsobit nežádoucí zpravokořenění.


Poslední novinky a zajímavosti:

| tisk | pdf |

autor: Jan Bretl