Schilcher

Tento germánský výraz adresuje do Rakouska. Leckdo jej už slyšel, je to označení pro velmi specifické právě rakouské víno. Nejedná se však o název odrůdy, jak jsem si všiml, že si občas někdo myslí. Odrůda v tom sice hraje určitou roli, ale jmenuje se Blauer Wildbacher, a té musí být v každém Schilcheru minimálně 85%. Další podmínkou je, že tyto hrozny musí pocházet výhradně ze západního Štýrska, pouze tam se totiž Schilcher vyrábí a jen víno odtamtud se tak může jmenovat. A jaký vlastně je? Ovocný, jakž takž růžový a hlavně sakra kyselý. A velmi původní Schilcher je ještě o něco drsnější - ten je kyselý a suchý doopravdy, ale díky tlaku poptávky turistů se dnes vyrábí i Schilchery se zbytkovým cukrem. Ano, je to paradox - turista chce ochutnat něco typicky lokálního, ale současně vyžaduje, aby mu to chutnalo... Schilcher můžeš milovat či nesnášet, to jsem si potvrdil při jedné návštěvě Štýrska, kdy jsem měl co dělat, abych Ondru Pěničku, sommeliera z Café Savoy, odtrhl od vzorků jedné štýrské vinotéky a naložil ho do auta směr Česká republika.


Poslední novinky a zajímavosti:

| tisk | pdf |

autor: Jan Bretl