Sherry
Velmi známý výraz, pod kterým si člověk představí automaticky hutnější sladké víno. Pochází ze Španělska a má dost dávnou historii. Do okolí dnešního Jerezu na horkém jihu Španělska začali s vinohradnictvím snad Féničané v době více jak tisíce let před našim letopočtem. Za sílu a hutnost sherry vděčí mimo jiné vyššímu obsahu alkoholu, který je tam přidáván "uměle", jedná se tedy o tzv. víno dolihované. Za sladkost víno zase vděčí především jedné ze tří odrůd, které jsou dnes k výrobě sherry povolené, a to odrůdě Pedro Ximénez. Často se můžeme třeba na láhvi setkat s označením PX, to jsou právě vína pocházející z této jedné odrůdy. Vedle povolených odrůd dělají toto víno tak unikátním a nezaměnitelným i lokální podmínky, především typická výživná půda tohoto regionu zvaná albariza. Samotné dolihování probíhá na zhruba 15-18% alkoholu, a to přidáním silného alkoholu smíchaného s vinným moštem, případně s dozrálým sherry.
Poslední novinky a zajímavosti:
autor: Jan Bretl