Slámové víno

Ne, opravdu to není víno ze slámy, a proto taky není tak suché. Slámové víno je jednak jeden z klasifikačních stupňů, tedy přívlastků, podle kterých lze české víno označit, a jednak je to i technologie, nebo spíše způsob specifické přípravy hroznů před lisováním. Slámová vína jsou sladká a intenzivně koncentrovaná. Toho je dosaženo tím, že se kvalitní zdravé hrozny nechají doslova sušit, aby ztratily část své vody a vylisovaná šťáva byla o to zahuštěnější. Toho se dosahuje zpravidla tak, že jsou hrozny rozloženy na několik měsíců na rohože ze slámy, na kterých pomalu schnou a současně mají dostatečný kontakt se vzduchem, takže zůstanou i po té době zdravé. Nicméně sláma není podmínkou, hrozny je možné i nechat sušit zavěšené doslova jako "prádlo na šňůře".


Poslední novinky a zajímavosti:

| tisk | pdf |

autor: Jan Bretl