Terroir

Tento francouzský výraz nemá český ekvivalent. Tedy dá se složitě opsat, ale rozhodně ne přeložit jedním slovem. Jedná se o soubor všech lokálních podmínek, které mohou ovlivnit charakter vína a otisknout se do něho. Asi nejzásadnější podmínkou je půda (i tak by se dalo toto slovo otrocky doslovně přeložit) a její složení, dalším zásadním faktorem jsou klimatické podmínky, které se - zvláště v Evropě - mohou lišit zásadně i v rámci velmi malého území. Terroir však zahrnuje vše, co si v ideálním případě místo žádá - takže i lokální odrůdy révy nebo typické tradiční vinařské postupy, které zkrátka terroir vyžaduje. Projev toho konkrétního místa - terroiru - ovlivňují i takové zdánlivé maličkosti jako je nadmořská výška vinic, ale třeba i přítomnost určité vodní plochy, nebo i rostlin a zvířat.


Poslední novinky a zajímavosti:

| tisk | pdf |

autor: Jan Bretl