Ušlechtilá plíseň

Někomu to může znít jako protimluv, protože plíseň je věc spíše hnusná. Ale když se zamyslíme - kdo znás nemá rád zajímavé kvalitní sýry, a kdo z nás má rád antibiotika? Přesně tak, i to jsou plísně, které jsou prospěšné. Botrytida či botrytis cinerea nebo zkrátka plíseň šedá dokáže po napadení hroznů pro bílá odvést kus záslušné práce. Snižuje totiž obsah vody v bobulkách, které se časem zcela zcvrknou. A tím se logicky zvyšuje obsah cukru, ale i kyseliny a celkový chuťový projev vína. Z takto napadených hroznů tedy pochází vína, která jsou výrazně sladší, mohutnější a s výraznější strukturou. Cenou za takto zpracovaná vína je především cena, která je díky dlouhé a pečlivé péči o hrozny a jejich nízké výtěžnosti velmi vysoká.


Poslední novinky a zajímavosti:

| tisk | pdf |

autor: Jan Bretl