Zimní řez

Jak víme, vinař nemá klid ani v zimě. Krom toho, že má plno práce ve sklepě, i vinice si vyžaduje určitou péči. Výstižný výraz "zimní řez" obnáší odstranění nepotřebného odpolozelého dřeva z vinné hlavy, čímž dochází k zmlazení rostliny a rovněž se podle způsobu řezu a jeho intenzity rozhoduje o tom, jak bude zhruba vypadat hlava v příštím roce. Réva vinná je totiž poměrně bujná liána, která toho zeleného materiálu dokáže vyprodukovat celkem dosti. Pokud chceme, aby nám to rostlo kultivovaně a rozumně to plodilo, můžeme to efektivně ovlivnit právě řezem. Ten vinaři dělají obvykle dost radikálně, takže ze spleti suchých větviček obvykle zůstane jedna až dvě nejpotencionálnější, a i ty jsou zkráceny na požadovaný počet oček. A proč zimní řez? Když je réva promrzlá, snese ten radikální zásah bez úhony. A na jaře za něj ještě poděkuje.


Poslední novinky a zajímavosti:

| tisk | pdf |

autor: Jan Bretl