Začátek článku ►
Pokračujte šipkami doprava ►
Samotné vinařství Domaine de la Barthe se nachází v městě Béziers jihozápadně od Montpellieru, pár kilometrů od středozemního moře. Pokud vám jméno Béziers nic neříká, vězte, že se jedná o místo pro francouzské dějiny velmi důležité. A krom mnoha historických peripetií, které se zde odehrály, se jedná i o prokazatelně nejstarší...Samotné vinařství Domaine de la Barthe se nachází v městě Béziers jihozápadně od Montpellieru, pár kilometrů od středozemního moře. Pokud vám jméno Béziers nic neříká, vězte, že se jedná o místo pro francouzské dějiny velmi důležité. A krom mnoha historických peripetií, které se zde odehrály, se jedná i o prokazatelně nejstarší obec ve Francii vůbec. Dnes má toto město již dávno za sebou pobyt Féničanů či krvavé šarvátky křížových výprav a je významné především svou kulturou a hlavně vinařstvím, které zde má ideální podmínky.
Přesto bychom jedno bílé víno našli. Pod tím, co se na láhvi označuje jako Muscat Sec, se skrývá odrůda Muškát Alexandrijský. A i přes jižní klimatické podmínky se jedná o víno suché, velmi pevné a svěží. To z ročníku 2018, které právě přišlo na trh, jsme vyzkoušeli s burratou a rajčaty. Tomuto svěžímu lehkému...Přesto bychom jedno bílé víno našli. Pod tím, co se na láhvi označuje jako Muscat Sec, se skrývá odrůda Muškát Alexandrijský. A i přes jižní klimatické podmínky se jedná o víno suché, velmi pevné a svěží. To z ročníku 2018, které právě přišlo na trh, jsme vyzkoušeli s burratou a rajčaty. Tomuto svěžímu lehkému pokrmu bylo vyváženým společníkem. Nicméně i přes povedenost tohoto vína nevidí Yves a Viera prostor pro expanzi směrem k bílým vínům. Říkají zkrátka, že tento Muškát sem ideálně pasuje a rozšiřovat bílý sortiment jen proto, aby měli třeba trendové Chardonnay, neplánují.
V současných horkých letech se při sběru hroznů pro růžové víno nevyhnou noční práci - aby hrozny nedostaly horkem zabrat, sbírají kolem třetí čtvrté hodiny ráno. A vínu nechávají přirozenost. Ač je současným trendem dělat vína velmi světle růžové, až šedo-růžové barvy a s velmi nízkým obsahem alkoholu, ve vinařství Domaine de la Barthe se...V současných horkých letech se při sběru hroznů pro růžové víno nevyhnou noční práci - aby hrozny nedostaly horkem zabrat, sbírají kolem třetí čtvrté hodiny ráno. A vínu nechávají přirozenost. Ač je současným trendem dělat vína velmi světle růžové, až šedo-růžové barvy a s velmi nízkým obsahem alkoholu, ve vinařství Domaine de la Barthe se trendům tak pružně nepřizpůsobují. Jak říká Viera: Naše víno zkrátka má právě takovou růžovou barvu jakou má, a pokud se vám zdá moc alkoholické, dejte si do něj místo jedné kostky ledu dvě....
Když se Viera a Yves brali, vysadili svou první vinici odrůdy Syrah. Možná až tehdy si skutečně uvědomili, jak náročná a komplikovaná odrůda Syrah je. A taky se s ní prvních pět - šest let pěkně trápili, aby pochopili, že potřebuje čas, než se začně odměňovat. A nic neodpustí. Syrah nemůžete nevěnovat pozornost, není to Merlot. Klidně se dlouho tváří, že není zralá a připravená, a pak...Když se Viera a Yves brali, vysadili svou první vinici odrůdy Syrah. Možná až tehdy si skutečně uvědomili, jak náročná a komplikovaná odrůda Syrah je. A taky se s ní prvních pět - šest let pěkně trápili, aby pochopili, že potřebuje čas, než se začně odměňovat. A nic neodpustí. Syrah nemůžete nevěnovat pozornost, není to Merlot. Klidně se dlouho tváří, že není zralá a připravená, a pak ze dne na den zavelí, že musí být sebrána právě teď, aby z ní bylo pořádné víno. Jak říká Viera - největší nervy každého ročníku skončí, když sebereme Syrah. S velkou nadsázkou se nabízí vysvětlení, proč je Syrah tak komplikovaná a náladová: je to ženská, konkrétně tedy jediná odrůda révy vinné, která je ve Francoužštině ženského rodu.
Není to ani vtip, ani žádný neuvážený experiment, ale velmi logická vinařská technologie. Uvědomme si, že jsme na jihu Francie, v regionech s nejvyššími teplotami, kde se pěstují velmi mohutné modré odrůdy. Za těchto podmínek není žádný problém udělat opulentní víno s obsahem alkoholu kolem 14 či 15 procent alkoholu. A teď si představme, že takovému...Není to ani vtip, ani žádný neuvážený experiment, ale velmi logická vinařská technologie. Uvědomme si, že jsme na jihu Francie, v regionech s nejvyššími teplotami, kde se pěstují velmi mohutné modré odrůdy. Za těchto podmínek není žádný problém udělat opulentní víno s obsahem alkoholu kolem 14 či 15 procent alkoholu. A teď si představme, že takovému vínu dáme ještě brutální nálož malého dubového sudu... Ano, asi by si to svého zákazníka našlo, ale smyslem nejen vinařství Domaine de la Barthe je dělat vína, která krom svého přirozeného odrůdového charakteru budou i svěží, živá a neutahaná. To jim dává beton - krom svého neutrálního charakteru zajistí - díky své vyšší poréznosti - i vyšší přirozené provzdušnění vín.
A mají zde ještě jednoho významného pomocníka - tím je jejich enolog, který sice pracuje pro vinařství externě, nicméně v důležitých obdobích roku je zde přítomen několikrát týdně nebo i každý den a konzultuje s Vierou a Yvesem detailně každý krok, který bude ve vinařství proveden. Viera jde někdy až pedantsky po co nejlepším výsledku, chce...A mají zde ještě jednoho významného pomocníka - tím je jejich enolog, který sice pracuje pro vinařství externě, nicméně v důležitých obdobích roku je zde přítomen několikrát týdně nebo i každý den a konzultuje s Vierou a Yvesem detailně každý krok, který bude ve vinařství proveden. Viera jde někdy až pedantsky po co nejlepším výsledku, chce zkrátka maximálně využít potencionálu svých vinic a hroznů. Proto se spoléhá nejen na svou intuici, ale i na detailní laboratorní rozbory. S nadsázkou říká, že zatímco některé ženy utrácí za šperky a kabelky, ona za enologickou laboratoř.
Připomínají zkrátka dekantační karafu. Jejich uprostřed vystouplé dno v kombinaci s chytře spočítaným tvarem zajistí, že víno, které do takové sklenice nalijeme a následně s ním i ve skle pohybujeme, se perfektně provzdušňuje. Především velká červená vína nelze jen tak otevřít, nalít a vypít, to by nám neodevzdala skoro nic z toho, co...Připomínají zkrátka dekantační karafu. Jejich uprostřed vystouplé dno v kombinaci s chytře spočítaným tvarem zajistí, že víno, které do takové sklenice nalijeme a následně s ním i ve skle pohybujeme, se perfektně provzdušňuje. Především velká červená vína nelze jen tak otevřít, nalít a vypít, to by nám neodevzdala skoro nic z toho, co ve skutečnosti umí, a za co platíme jejich často nemalou cenu. Starší plná koncentrovaná vína se otevírají pomalu a teprve kontaktem se vzduchem ukazují, co ve skutečnosti dovedou.
Yves a Viera Eychenne se při své každodenní práci neúnavně řídí třemi jednoduchými zásadami, kterými jsou: poctivá práce na vinici, poctivá práce ve sklepě a respekt k vínu. Jak Viera říká: Musíte si zkrátka uvědomit, že když děláte víno, tak to víno je tady pánem, ne vy. Tato jednoduchá pravda má neskutečnou hloubku....Yves a Viera Eychenne se při své každodenní práci neúnavně řídí třemi jednoduchými zásadami, kterými jsou: poctivá práce na vinici, poctivá práce ve sklepě a respekt k vínu. Jak Viera říká: Musíte si zkrátka uvědomit, že když děláte víno, tak to víno je tady pánem, ne vy. Tato jednoduchá pravda má neskutečnou hloubku. Na beton!