Vinárník.cz • Víkendové vinařství • Přehled všech uveřejněných článků •
Menu

Menu

Zavřít
  • Vinařské aktuality
    • Menu
    • Další články
    • Degustace: Víno a sýry III. tentokrát natvrdo

      Degustace: Víno a sýry III. tentokrát natvrdo

    • Degustace: Legendární viniční tratě

      Degustace: Legendární viniční tratě

    • Degustace: Weingut Thanisch

      Degustace: Weingut Thanisch

    • Degustace: Prázdninová vína

      Degustace: Prázdninová vína

  • Reportáže o víně
    • Menu
    • Další články
    • Weingut Geierslay - 19 generací Rieslingu

      Weingut Geierslay - 19 generací Rieslingu

    • Tátův sad - Cider, který došel tak daleko a je mi tak blízko

      Tátův sad - Cider, který došel tak daleko a je mi tak blízko

    • István Szepsy - Ikona maďarského vinařství

      István Szepsy - Ikona maďarského vinařství

    • Krásná hora - Vinařství jako rodinná živnost

      Krásná hora - Vinařství jako rodinná živnost

  • Vinařský magazín
    • Menu
    • Další články
    • Víno v kuchyni: Holandská omáčka

      Víno v kuchyni: Holandská omáčka

    • Voda Krondorf: Z hlubin až do láhve

      Voda Krondorf: Z hlubin až do láhve

    • Láhev nebo Château Petláhev?

      Láhev nebo Château Petláhev?

    • Profesionál vs. Supermarket: Německý Riesling

      Profesionál vs. Supermarket: Německý Riesling

  • Sommelierské služby
  • Mé oblíbené odrůdy
    • Menu
    • Další články
    • Furmint - Výrazná maďarská individualita

      Furmint - Výrazná maďarská individualita

    • Cabernet Cortis - Červené víno snadno a rychle

      Cabernet Cortis - Červené víno snadno a rychle

    • Teroldego - Nejen základ dobré grappy

      Teroldego - Nejen základ dobré grappy

    • Grenache - Páteř jižní Rhôny

      Grenache - Páteř jižní Rhôny

  • Domácí vinice
    • Menu
    • Další články
    • XIII. Zimní zamyšlení 2018/19

      XIII. Zimní zamyšlení 2018/19

    • XII. Tropický ročník 2018

      XII. Tropický ročník 2018

    • XI. Když se jaro probudí

      XI. Když se jaro probudí

    • X. Zimní řez

      X. Zimní řez

  • Vinařský slovníček
    • Menu
    • Další články
    • Agrafa

      Agrafa

    • Alkohol

      Alkohol

    • Alsasko

      Alsasko

    • Animální projev vína

      Animální projev vína

  • Mapa stránek
    • Mapa stránek
    • Vinárník.cz
      • Reportáže o víně
      • Vinařský magazín
      • Domácí vinice
      • Mé oblíbené odrůdy
      • Vinařské aktuality
    • Přílohy
      • Mapa stránek
      • Vinařský slovníček
      • Vinařský průvodce ČR
      • Přehled článků
      • Aktuality na FB
      • Odkazy
    • Redakce
      • Mapa stránek
      • Kontakty
      • Facebook
      • Instagram
      • Autorská práva
Vinárník.cz - LOGO

Naše domácí vinice


Přehled všech uveřejněných článků

Na vinařství je krásné, že každý rok začíná prakticky od začátku. A že každý ročník může být zcela odlišný od těch předchozích i budoucích. Zvláště zde uprostřed Evropy, kde se nemůžeme spoléhat na...
XIII. Zimní zamyšlení 2018/19
Na vinařství je krásné, že každý rok začíná prakticky od začátku. A že každý ročník může být zcela odlišný od těch předchozích i budoucích. Zvláště zde uprostřed Evropy, kde se nemůžeme spoléhat na...
XII. Tropický ročník 2018
Práce na podzim ve sklepě a v zimě na vinici je samozřejmě velmi důležitá a umí být i velmi zábavná. Ale příchod jara, hřejivého sluníčka a zelené plochy, která začne živelně přibývat před očima - to...
XI. Když se jaro probudí
I když si někdo může myslet, že v zimě má vinař volno, není to vůbec pravda. Krom práce ve sklepě se něco děje i na vinici. Není toho sice zdaleka tolik jako v letní sezoně, ale jedna věc, kterou...
X. Zimní řez
Už jsme jednou víno láhvovali, náš první ročník 2015. Ale to byl opravdu spíše "nultý ročník", kdy jsme se snažili pochopit, co to vlastně v takto malých podmínkách znamená a jaká specifika...
IX. První ostré láhvování
Dalo by se říci, že díky předchozím zkušenostem jsme po dvou letech připraveni zase o něco lépe. A asi ano, jsme. Nicméně tady nerozhodujeme pouze my, ve vinařství má hlavní slovo příroda. A ta se...
VIII. Co je dobrý a co špatný rok?
Ač jsme první ročník nějak "odehráli", vyhodnotili chybné postupy, vzali si zkušenosti i inspiraci, rozhodně jsme se nezastavili. Jak se ten svět točí, točí se i koloběh přírody a máme tu...
VII. Komplikace s ročníkem 2016
Se stejnými rozpaky, napětím a - přiznejme si - amatérským přístupem jsme to naše první víno vypěstovali a sebrali, tak jsme ho i zpracovali. Bez řízeného kvašení, moderního "sklepa", lisů,...
VI. Není to tak jednoduché, ani tak hrozné
Téměř tři roky jsme čekali, lopotili se s rýčem v mrazu, tlačili do svahu kolečka hnoje, lezli po kolenou při pletí, hádali se se sousedy o vodu na zalévání a občas se hádali i mezi sebou o tom, jak...
V. První víno
Možná je to trochu naivní, možná příliš namyšlené, ale dovolili jsme si už v době, kdy naše vinice je teprve v začátcích, kdy nedala ještě ani kapku vína, přemýšlet o tom, jak by tak asi mohlo to...
IV. Příběh etikety
Že jsme se rozhodli správně, tedy pro solaris, jsme se ujistili hned v prvním roce. Ač vybaveni zkušenostmi zatím jen teoretickými a technologií čistě amatérskou, vše, co jsme první rok vysadili, se...
III. Nezbývá než čekat
Mezi nejtěžší, ale i nejjednodušší úkoly zároveň, pro každého vinaře patří výzva vybrat tu správnou odrůdu, která pro tu konkrétní polohu, konkrétní vinici, bude tou pravou. Naše volba byla poměrně...
II. Napínavý první rok
Pro nás, příznivce vína, kluky, které jeho ochutnávání a posuzování hrozně baví, je obrovská výzva a příležitost si to zkusit na vlastní kůži. I když máme v oboru částečně vzdělání a mraky...
I. Začátky jsou dlouhé a těžké

Poslední novinky a zajímavosti:

Wintrich, německé městečko, či spíše vesnička se zhruba tisícovkou obyvatel, se nachází přímo na samotném břehu řeky Mosely, která dominuje stejnojmennému regionu proslulému zejména pěstováním vinné...
Reportáže o víně:
Weingut Geierslay - 19 generací Rieslingu (Wintrich - Německo / Mosel)
Holandská omáčka je jedním z okřídlených slovních spojení a evergreenů světové gastronomie. Nicméně u nás je - aspoň podle...
Vinařský magazín:
Víno v kuchyni: Holandská omáčka
Již při předchozích sýrových degustacích jsme se přesvědčili, že víno a gastronomie jsou dvě nerozlučitelné věci - kvalitní víno a dobré...
Vinařské aktuality:
Degustace: Víno a sýry III. tentokrát natvrdo (7. 6. 2023)
Ne, opravdu to není víno ze slámy, a proto taky není tak suché. Slámové víno je jednak jeden z klasifikačních stupňů, tedy...
Vinařský slovníček:
Slámové víno
| tisk | pdf |

autor: Jan Bretl

Obsah stránek:

Jan Bretl - sommelier

e-mail:

Facebook: www.facebook.com/vinarnik.cz

Instagram: www.instagram.com/vinarnik.cz

Technická realizace:

WebProjekt Praha

Publikační systém: web2.cz

e-mail:

Copyright: Jan Bretl 2016-2023

Vinarnik.cz
Partnerské projekty:
  • Palác vína - Locaste Wines
  • Nealkoholické víno se slevou
  • Kávový catering
  • Česká rybí restaurace
  • Triton Restaurant