Seznam všech uveřejněných článků

  • Beaujolais Nouveau - Veselá i chytrá tradice Beaujeu je městečko situované jihozápadně od Mâconu, možná malé rozlohou či počtem obyvatel (má jich kolem 2000), ale z hlediska vinařství je to pomyslné hlavní město nejen regionu Beaujolais, ale i...

  • Víno v kuchyni: Boloňské ragů - Ragu Bolognese U nás to známe spíše jako ”boloňské špagety”, což je název nepřesný, stejně jako nepřesné až místy...

  • Víno v kuchyni: Hovězí na červeném víně neboli "po burgundsku" Na úvod tohoto seriálu mých receptů s vínem si neodpoustím zmínit - alespoň podle mého názoru - tu největší klasiku, která...

  • Burčák - Veselé české bláznění Známe to všichni a každý rok se to opakuje na plné obrátky. Jakmile v srpnu začínají dozrávat první rané odrůdy, začne...

  • Víno v kuchyni: Francouzská cibulačka Je to jedna z dalších velikých klasik francouzské kuchyně. A vlastně i klasik celosvětových. Tuto mohutnou polévku najdeme na jídelních...

  • Zimní zamyšlení 2018/19 Na vinařství je krásné, že každý rok začíná prakticky od začátku. A že každý ročník může být zcela odlišný od těch předchozích i budoucích. Zvláště zde uprostřed Evropy, kde se nemůžeme spoléhat na...

  • Víno v kuchyni: Holandská omáčka Holandská omáčka je jedním z okřídlených slovních spojení a evergreenů světové gastronomie. Nicméně u nás je - aspoň podle...

  • Krondorf - To je voda jak víno! V podhůří Krušných hor, v krásné krajině okolo Stráže nad Ohří, vyvěrá ze země nenápadný pramen Krondorfské kyselky. Tato jedinečná minerální voda je známa již od roku 1876, a za tu dobu toho stihla...

  • Voda Krondorf: Z hlubin až do láhve V podhůří Krušných hor, v krásné krajině okolo Stráže nad Ohří, vyvěrá ze země nenápadný pramen Krondorfské kyselky. Tato jedinečná minerální voda je známa již od roku 1876, a za tu dobu toho stihla...

  • Vinařské Litoměřice - 16. ročník soutěžní výstavy vín O víkendu 13. a 14. dubna 2018 proběhl v litoměřickém Domu kultury a na Gotickém hradě již 16. ročník Mezinárodní prodejní a soutěžní...

  • Víno v kuchyni: Italské risotto V úvodu této mé minikuchařky jsem mluvil o tom, že je velmi důležité správné použití kuchařské techniky, protože způsob provedení může...

  • Růžovka - Na léto ideální zábava Přiznejme si to, je to pravda - v letním horku, na zahrádce restaurace, u bazénu či za grilem si v tomto ročním období vybavíme na prvním místě jeden konkrétní a jediný nápoj. Je to růžové víno. I...

  • Šampaňské - Pravé je jen jedno Kvapem se blíží konec roku a s ním spojené oslavy, ke kterým nedílně patří otevírání láhví všech možných šumivých, případně perlivých, vín. Jejich nepochybným králem je šampaňské. Ale šampaňským...

  • Sklenice na víno - Kvalita se vyplatí S vínem to není jako s pivem - takové pivo může při troše dobré vůle dobře chutnat i z papírového kelímku. U vína je to trochu složitější. Tam je kvalita provedení a materiálu, ale především tvar...

  • Vánoční svařák - Bez něj to zkrátka nejde Může se svařák jmenovat svařák? Co všechno do něj dáváme? Jak vznikla myšlenka zatápět pod vínem? Z jakého vína ho děláme? A dostaneme při každé objednávce svařeného vína skutečně víno?

  • Svatomartinské víno - Povedeně oživená tradice Může to působit, jako nějaký nový zvyk, či módní výstřelek, nebo dokonce čistě komerční tah, protože ještě před dvaceti lety o tom skoro nikdo neslyšel. Ale není tomu tak - pití mladého vína, ale i...

  • Korek, šroub, či jinak? To, jak a čím je víno uzavřeno, může o něm vypovědět mnohé, a může také ovlivnit jeho život v láhvi. Dnešní svět je zaplaven mnoha způsoby, jak uvěznit víno do láhve. Mnohé moderní dávají velký...

  • Svatému Valentýnu sluší růžová Ano, je to tak. Růžové bude tento den skutečně skoro všechno. A když už na tuto barvu vsadíme u kytice či balícího papíru na romantickém dárku,...

  • Vinný ocet - Zvládneme i svůj domácí Jeden z produktů, který nás sice nenapadne jako první, když se řekne slovo "víno", ale neodmyslitelně k němu patří, jakožto i ke kvalitní gastronomii. A vyrobit si jej doma není zdaleka...

  • Vinotéka je jako videopůjčovna Je to smutné, ale stejně jako některé nové úžasné věci začínají, tak i mnohé, které jsme za úžasné považovali před pár lety či před několika desítkami let, zkrátka odcházejí. Jedním z nich je i...

  • Zpracování hroznů - Jak to chodí profesionálně O víně se říká, že je to živá věc a že za tím, co najdeme v láhvi, stojí práce vinaře. Tohle tvrzení se může zdát frází a v případě mnoha komerčních vinařských firem, kterých jsou plné regály marketů...

  • 20. International Wine Show Prague Mezinárodní veletrh vína International Wine Show Prague zavítal ve svém 10. ročníku do pražského hotelu Hilton již podvacáté. Toto...

  • Wine Prague 2018 Od pondělí 21. do středy 23. května proběhl na výstavišti v pražských Letňanech již čtvrtý ročník mezinárodního veletrhu vína Wine...

  • Art Collection 2018 je na světě! Žhavé novinky ze svého sortimentu představila společnost LOCASTE s.r.o. ve spolupráci s Absolutum Boutique Hotel v Praze 7 ve velkém stylu 20. září na...

  • Severočeští vinaři otevřeli své sklepy Svá vína a první burčák z hroznů ročníku 2018 nabídli první záříjovou sobotu severočeští vinaři z Velkých a...

  • 21. International Wine Show Prague Mezinárodní veletrh vína International Wine Show Prague zavítal do pražského hotelu Hilton již pojedenadvacáté. Toto obchodní...

  • Nepraš & Co - Představení ročníku 2017 Vinař nepracuje jen v létě, když jsou jeho vinice bouřlivě zelené, zrají hrozny a chystá se jejich sběr. Spoustu práce má celý rok, i teď v...

  • Hostomický pivovar Hostomice, celým jménem Hostomice pod Brdy, je malé město v okrese Beroun, zhruba 10 kilometrů východně od Hořovic. Hostomice leží 359 m. n. m. a s přilehlými osadami Radouš, Bezdědice a Lštěň mají...

  • Vinařství Sonberk - Představení ročníku 2018 Zatímco práce na vinici se budou pro letošní rok pomalu blížit k závěru, nastane pro vinaře spousta práce nejen ve sklepě. Krom toho, že...


Poslední novinky a zajímavosti:

| tisk | pdf |

autor: Jan Bretl