A

Ne, nejedná se o nějakou speciální karafu na víno. Je to ovšem něco také velmi praktického a nezbytného, konkrétně v případě, že...
Agrafa
Alkohol je slovo, které zní pro mnoho lidí trochu děsivě, nebo alespoň zvedá prst pro výstrahu. Vyvolává dojem, že se jedná o nějakou neřest....
Alkohol
S velikou nadsáznou se o tomto francouzském regionu mluví jako o té nejlepší německé vinařské oblasti. Má to několik důvodů. Tato oblast...
Alsasko
Pokud si slovo animální celkem logickou cestou přeložíme, dojdeme k výrazu mluvícím o něčem zvířecím. A tak to taky je. V trochu...
Animální projev vína
Ano, je to zkratka a delako přívětivější, než třeba KGB, DDT nebo EET. Garantuje nám totiž něco příjemnějšího - tedy příslušnost ke...
AOC
To zná asi každý. Je to nějaký alkohol, který se podává před jídlem -  na začátku menu. To je pravda. Pravdou taky je, že ještě...
Aperitiv
Další vinařský mýtus, který panuje mezi méně propitými konzumenty vína, říká, že čím je víno starší,...
Archivace vína
Je to slovo německé a nejčastěji se s ním setkáme na etiketě láhve právě německého vína. Přeložili bychom ho jako ”výběr”. Je to tedy...
Auslese
Pozor, neplést s autistou. U některých expresivních a ”hodně svých” vinařů by ta záměna byla totiž celkem možná... Autentista je, jak název...
Autentista

B

Copak má tento cize znějící výraz společného s vínem? Docela dost, jedná se totiž o antického boha vína. Jednalo se o potomka...
Bacchus
Mluvíme o jedné z největších evropských - a asi i světových - vinařských legend. Některé názvy zkrátka mluví samy za sebe....
Barolo
Baryk je možná bernardýn se soudkem brandy na krku, ale jedná se především o dubový sud. Je to malý sud, tedy o obsahu 225 litrů. Původně se tyto sudy...
Barrique
Jedná se o označení určitého typu odrůdy révy vinné, která má specifické vlastnosti. Jak název napovídá, tou...
Barvířka
Ne, nejedná se o žádnou bandáž nebo jiný lékařský termín. Toto původem francouzské slovo popisuje techniku, kterou je možné...
Batonáž
Snad každý má slovo ”božolé” spolejené s jedním konkrétním vínem, ale Beaujolais je především vinařská oblast ve...
Beaujolais
Je to hornina s vysokým obsahem jílových látek a vulkanického popela. Její důležitou součástí a účinnou látkou je montmorillonit....
Bentonit
Neboli Bag in Box. Prostým překladem řečeno pytel v krabici. A tím je jednuduše popsaný způsob balení, se kterým se můžeme setkat v...
BiB
Když si toto slovní spojení doslovně přeložíme z Francouzštiny, dostaneme pojem ”bílé z bílého”. A tak je opravdu označováno...
Blanc de blancs
Často slýcháme hlášku, že si dáme nějaké to ”bordó”. Pro někoho je to synonimum pro dobré červené víno z Francie. Může...
Bordeaux
Botrytis, nebo jak se tak běžněji říká ”botrytida”, není zrovna vábný výraz, protože se jedná o plíseň. To asi ve vinohradu jen tak...
Botrytis Cinerea
O žádnou brutalitu se nejedná. Tedy mohla by to být brutalita pro milovníky sladších a sladkých vín, výraz brut totiž označuje...
Brut
Je to jeden z nejčastějších výrazů, který používají nejen odborní degustátoři, ale stále častěji i širší...
Buket
Známe ho všichni a skoro všichni také určitě každý rok ochutnáme, když už nevypijeme tolik burčáku, kolik máme krve - jak praví...
Burčák
Pozor, neplést s Burgundskem! Pro někoho to může znít podobně, zvlášť když se rovněž jedná o vinařskou oblast. Tato se však nenachází ve...
Burgenland
Veledůležitá vinařská oblast v samotné kolébce vína, ve Francii. Nachází se ve spíše východní části země někde...
Burgundsko

C

Dal by si někdo dobrou španělskou cavu? S takovou nabídkou by u mne pan profesor uspěl vždy. Jsem totiž na šumivá vína a cava je výraz, který označuje...
Cava
Mě osobně toto slovo zní tak nějak orientálně, a něco na tom je. Slovo zibiiba převzala Němčina a v jejím znění ”Die Zibebe” to znamená rozinka. Takže...
Cibéba
Jedná se o velmi šikovnou pomůcku každého dobrého sommeliera a milovníka vín, zejména těch vzácnějších a dražších....
Coravin
Evidentně se jedná o slovo francouzské. A jakby také ne, původně má hodně společného s vinařskou oblastí Champagne. Tehdy se totiž tímto slovem...
Crémant
I když je základem tohoto výrazu slovo cukr, neznamená to, že se automaticky budeme bavit o něčem sladkém. Řeč je totiž o cukernatosti hroznů. To je vlastnost,...
Cukernatost
Vznešeně znějící výraz ”kyvé” není nic složitého, je to prakticky směska. Ale tady pozor - v našich zemích jsme byli...
Cuvée

D

Někomu to může připadat jako vtip, někomu dokonce jako špatný vtip, nicméně je to tak - víno bez alkoholu existuje. Někod se může jednoduše ptát: k čemu je...
Dealko
Jde o přelití vína z láhve, obvykle do tzv. dekantační nádoby nebo karafy. Dělá se to zpravidla ze dvou zásadních důvodů, které se...
Dekantace
Jedním slovem usazenina. Ve vinařském světě je depotem myšlena ta usazenina, která se nechází na dně láhve. Jedná se o kaly...
Depot
A nebo dolihovaná vína. Tyto pojmy znějí poněkud rafinovaně či věděcky, ale tak složité to s nimi není. V podstatě jde přesně o to, co říká tento...
Dolihování vína
Tento název nezní příliš lákavě. A taky se o nic lákavého nejedná. Je to víno, které přesně opisuje to, jak se...
Druhák

E

Opět nám to může evokovat něco z dob - dnes už naštěstí celkem dávno - minulých. Matně si pamatuji, že když někdo za komunistů přinesl na návštěvu...
Egri Bikavér
Obvykle se snažím nedělat z jednotlivých pojmů ve slovníčku žádnou velkou vědu, ale v tomto případě to tak není. Enologie skutečně věda je. Jedná se o...
Enologie
Když jsem tento francouzský výraz slyšel poprvé, pochopil jsem ho jako něco ”na poprvé” nebo ”na první dobrou”. Je to tak nějak....
En primeur
Je to hodně používaný pojem, zvláště v poslední době. Často slýcháme znalecké posuzování vína a hodnocení...
Extrakt

F

Účelem procesu filtrace je zbavení vína pevných částic. Tedy nejen vína, filtrovat lze třeba i mošt a nahradit tím klasickou sedimentaci...
Filtrace
Je to velká záhada, kterou se zaobírají lékaři po celém světě. Otázka zní jasně: Jak je možné, že Francouzi, kteří...
Francouzský paradox
Zní to jako nějaký lékařský nástroj či infekce... A skutečně, k infekci to nemá daleko. Jedná se o škůdce. Jeho latinský název...
Fyloxéra

G

Jedná se o německý termín pro smíšenou výsadbu. Dalo by se říct, že je to takové určité cuvée úplně od začátku....
Gemischter Satz
Jak již samotný majestátný výraz Grand cru zní, jedná se skutečně o něco majestátného či velkého. V klasifikaci zejména...
Grand Cru
Možná se divíte, co dělá grappa zrovna ve slovníčku vinařských pojmů, když to není víno, ale kořalka. Ona to kořalka je, ale s vínem má...
Grappa
Pro ty, kteří si nepletou gravitaci s graviditou bude velmi jednoduché domyslet si, o co se zhruba jedná. Jak víme z hodin fyziky, gravitace je síla, která...
Gravitační vinařství
S tímto německy znějícím výrazem se skutečně setkáváme pouze v Německu. Jedná se o nejlepší a nejkvalitější vína z...
Grosses Gewächs

H

Výraz znějící německy a pocházející z Rakouska, což se nevylučuje. Můžeme se s ním setkat zejména ve vinařských oblastech celého...
Heuriger
Možná by se mohlo zdát, že se bavíme o autech nebo moderních technologiích, proto ten výraz rovnou upřesníme - hybridní odrůda. Stručně a...
Hybrid

CH

Označení jednak francouzské vinařské oblasti, jednak obecné označení vín z ní pocházejících. Ač je ta oblast...
Champagne
To je výraz, se kterým se asi běžně nesetkáváme na etiketách či degustacích. Co může termín, pojmenovaný po Antoinu Chaptalovi - ministru...
Chaptalizace
Známý výraz, který si vybaví snad úplně každý. Souvislostí, se kterými se spojuje, může být mnoho, avšak vinařům či...
Château
Snad pro každou ”starou školu” v naší zemi je toto slovní spojení jednoduše symbolem luxusu, skvělého francouzského vína a...
Châteauneuf-du-Pape
Jedná se o slovo velmi známé až slavné. Pro nás ta sláva, nebo spíše slavnost či známost byla symbolizována typickými...
Chianti

I

Výrazů na I je málo, važme si jich tedy. Produkování vína integrovaným způsobem je vpodstatě kompromisní vinaření. A smysl toho kompromisu...
Integrované vinařství
Čím mohou být odrůdy s tímto specifickým názvem specifické? Jedná se o odrůdy révy vinné, které jsou vyšlechtěny za...
Interspecifické odrůdy
Doslovný překlad znamená ”ve skle”. Jistě nás napadne spojitost s metodou umělé reprodukce - tzv. ”děti ze zkumavky”. Ve vinařství jde o pojem,...
In-Vitro

J

Jak samotný název tohoto procesu napovídá, jedná se o kvašení něčeho jablečného na něco mléčného. Přesně je to přeměna kyseliny...
Jablečno-mléčné kvašení
Pokud slovo jakost vnímáme jako určitý stupeň kvality, přiznejme si, že vína označena jako jakostní bez nějakého dalšího přívlastku jsou...
Jakostní víno
Určitě jsme to už mnohokrát slyšeli z úst sommeliérů, vinařů či degustátorů. Pojem ”víno má jiskru” nebo že ”hází...
Jiskra
Když mluvíme v této souvislosti o jihu, myslíme tím překvapivě opět jih samotné Francie, této vinařské velmoci. Jižní regiony jsou obecně...
Jižní víno

K

Pod názvem kabinet si většina z nás představí takový ten nepříjemný školní kumbál, kde sedí učitelka... Tak dobře, řekneme...
Kabinet
To není čistě vinařský pojem, asi ho bude znát každý zemědělec nebo i nadšený zahradník. Je to způsob, jakým je réva vinná...
Kapková závlaha
Zní to jako nějaká přísně vědecká metoda nebo hláška ze Star Treku, ale žádné sci-fi to není. Stále vyrábíme...
Karbonická macerace
Zapeklitý výraz, pod kterým si může každý představit něco trochu jiného. Správně by to mělo být tak, že se klaretem smí nazývat pouze...
Klaret
Zapomeneme na ovečku Dolly, která byla svého času unikátem ve světě biologie. Ve světě botaniky, konkrétně vinařství, je klonování věcí daleko...
Klon
Nejedná se o věc zrovna veselou a taky rozhodně ne jednoduchou. Jde totiž prakticky o kompletní odstranení vína z vína. A když říkám kompletní,...
Klučení
Občas můžeme mezi znalci zaslechnout debatu o tom, zda to konkrétní víno ”má korek” nebo rovnou striktní tvrzení ”to víno je...
Korková vada
Je to víno vyrobené pro liturgické potřeby a tato informace může být podle vinařského zákona uvedena i na etiketě, pokud církev vydala...
Košer víno
Zní to jako nějaká potvora. Mě to připomíná názvem takového toho broučka, co vypadá jako klíště. Brouček to není, ale potvora to...
Křís
Nezní to zrovna vábně, spíše si představíme něco nepříjemného, čeho bychom rádi, aby se naše tělo neúčastnilo. Jenže ve...
Kvasinky
Jedno z nejčastějších úskalí při prezentaci a nabízení vína třeba v restauraci nebo na určitých typech degustací, alespoň podle...
Kyselinka

L

A jsme zpět v Německu. Ale taky v Rakousku. Doslovně bychom to přeložili asi jako ”zemské víno”. A i ostatní ekvivalenty, kterými se překládá nebo...
Landwein
Nejedná se o víno velmi dobře vychlazené, ale jde o specifickou technologii zpracování. Metoda je to velmi náročná a víno z ní...
Ledové víno
Na první pohled se jedná o výraz francouzský, a často se můžeme setkat i s podobou lieux-dits, což je množné číslo tohoto termínu. Jedná...
Lieu-dit

M

Název napovídá, že se jedná o poměrně odvoditelný pojem. Vlastně se jedná o louhování či namáčení. Ve vinařství je to...
Macerace
Ve vinařském světě se nejedná ani o nanuka, ani o střelnou zbraň. Jde o typ láhve na víno, a tento název není odvozen od jejího tvaru, ale od...
Magnum
Nemá to nic společného se Svatomartinským vínem, ale se svatým Martinem trochu ano. Jedná se o tzv. ”martinský hrozen” a setkat se s...
Martinák
Zní to jako nějaký honosný titul, a je to honosný titul. Pišní se jím pouze několik stovek lidí na světě (původně byl určen pouze pro Brity) a...
Master of Wine
Jedná se o pevnou část hroznů, která zůstává po vylisování. V parametrech klasického domácího lisu je to zkrátka ten...
Matoliny
Jedná se o soubor klimatických vlastností, které jsou specifické pro jen velmi malou oblast - pár vinic, okolí jedné vesnice či malý...
Mikroklima
Je to zdroj častých nedorozumění... Zdánlivě by se dalo předpokládat, že když máme bílé a červené víno, že pochází z...
Modré hrozny
Od starých ”vinařských bardů” jsem tenhle výraz slýchal poměrně často, dříve totiž tato vada vína bývala daleko častější. Je...
Myšina

N

Ne, není to vtip, a už vůbec ne špatný vtip, je to zkrátka tak - víno bez alkoholu existuje. Někdo se může jednoduše ptát: k čemu je víno...
Nealkoholické víno
Tento termín nepotkáme ani na láhvi ani v technologii, je to totiž obchodník s vínem. A jak název a zvukomalebnost slova napovídá,...
Négociant
Tento degustátorský verdikt není pro víno právě lichotivý. Dává nám totiž tušit, že tomu vínu něco chybí. A nebo...
Neharmonické víno
Není to jen Amerika, jak se vyjádřil Anotonín Dvořák. Je to zkrátka zbytek světa mimo tradiční prapůvodní vinařské oblasti -...
Nový svět

O

V současné době poměrně frekventovaný pojem a trend na vzestupu. A nejedná se o žádný přenesený symbol, barva těchto vín je skutečně oranžová,...
Oranžové víno
Nezní to vábně a nic vábného také vínu nepřináší. Je to totiž enzym, který zapřičiňuje oxidaci vína. K...
Oxidáza

P

Není třeba v tom hledat cokoli lechtivého či erotického. Ale vzrušujícího určitě ano. Jedná se totiž o první sklizeň z nově vysazeného...
Panenská sklizeň
Velmi častým formulačním konfliktem je setkání pojmů šumivé víno versus perlivé víno. A podstata toho sporu spočívá v tom,...
Perlivé víno
Není to zrovna příjemně se vyslovující slovo, ani jeho přesnější označení, které zní Plasmopara viticola. A nevyslovuje se dobře ani...
Peronospora
Není třeba vůbec žádného strachu, nejedná se - jak název může napovídat - o nějaké víno z ”petky”. Pet-nat je zkratka...
Pet-nat
Ne, zatím jsme se nezbláznili úplně. Petrolej se do vína ani nepřidává, ani se k jeho výrobě, pěstování či...
Petrolej
Zdá se, že jsme se přesunuli do slovníčku odrůd révy vinné. Je to pravda částečně, pinot není jedna konkrétní odrůda, ale mluvíme o...
Pinot
Tématem tohoto hesla není Čeština, ale česká a moravská vína, konkrétně ”vína přívlastková” či ”jakostní...
Přívlastek
V dnešní době se jedná o výraz naprosto běžný a prakticky každý, kdo jej uslyší, ví, že jde o šumivé italské...
Prosecco

R

Jedná se o událost, respektive průser, takových rozměrů, že ovlivnil jednak celosvětové vnímání rakouských vín, jednak vedl k...
Rakouský skandál
Jedná se o pomůcku určenou pro měření vlastností kapaliny pomocí lomu světla. Vypadá to vlastně jako takový zvláštní dalekohled. A k...
Refraktometr
Francouzské slovo (čtené jako remuáž) s Francií i úzce souvisí. Označuje totiž jednu z fází výroby šumivých vín...
Remuage
Rmut je vlastně jedna z fází výroby vína. Jedná se o bobule révy vinné, které se krátce po sběru rozemelou. Tato hmota tekuté...
Rmut
Nabízí se otázka co je na tomto pojmu k vysvětlování. No ano, ročník vína je číselné označení toho roku, ze kterého hrozny...
Ročník
Skoro každý to slyšel, ale prakticky nikdo to nepil, stejně jako každý slyšel třeba pojmy jako Ferrari nebo Rolls-Royce - každý ví, co to je a kam to...
Romanée-Conti
Neboli víno růžové, slangově též růžovka. Víno populární pro svou svěžest a obecně pokládáno za letní pití, ke kterému...
Rosé
Rozmnožovat révu roubováním, neboli štěpováním, začali vinaři masivně v době po zavlečení fyloxéry na evropské vinice, k čemuž...
Roubování vína

S

Jde o záležitost, kterou asi každý někdy viděl, žertuje o ní a tak nějak ji umí popsat, ale asi netuší, že se jí týká tento - i když...
Sabrage
S tímto termínem se setkáváme poměrně často - někdo říká, že tohle víno ”je ze salonu” a podobně. Výraz ”Salon vín...
Salon vín České republiky
Čte se to zhruba jako ”sánsér”. Na to upozorňuji zcela záměrně proto, že jsem se nedávno na jedné degustaci setkal i s výslovností...
Sancerre
Jednak se jedná o poměrně malou oblast v regionu Bordeaux. Je však něčím velmi zvláštní a oproti většině ostatních území v tomto...
Sauternes
Velmi známý výraz, pod kterým si člověk představí automaticky hutnější sladké víno. Pochází ze Španělska a...
Sherry
Tento germánský výraz adresuje do Rakouska. Leckdo jej už slyšel, je to označení pro velmi specifické právě rakouské víno....
Schilcher
Pokud máme láhev, měli bychom přemýšlet nejen nad tím jak ji vypít, ale i o tom, jak ji skladovat. Pokud se vínu věnujeme, máme pravděpodobně...
Skladování vína
Ne, opravdu to není víno ze slámy, a proto taky není tak suché. Slámové víno je jednak jeden z klasifikačních stupňů, tedy...
Slámové víno
Také můžeme mluvit o degustaci anonymní. S tímto způsobem ochutnávky se nesetkáváme zas tak často v ”naší vinotéce”, kam...
Slepá degustace
Nejsme sice omylem v klenotnictví, ale mluvíme o skutečných klenotech. Smaragd je totiž nejvyšší kvalitativní označení vín v...
Smaragd
Stále populárnější záležitost, která má být určitou odpovědí na mladé Beaujolais, které přichází na...
Svatomartinské

Š

I když se tato možnost nabízí, nejedná se o druhý díl slavného ”vinařského filmu” Dobrý ročník. Je to daleko...
Špatný ročník

T

Často můžeme při degustování či popíjení vína slyšet hodnocení, které mluví o obsahu taninu či tříslovin. To jsou přesně ty...
Tanin
Tento francouzský výraz nemá český ekvivalent. Tedy dá se složitě opsat, ale rozhodně ne přeložit jedním slovem. Jedná se o soubor všech...
Terroir
Možná to zní paradoxně, mnohého člověka by nenapadlo, čím by mohlo být víno hlasité... A přece. Jedná se o šumění, které...
Tiché víno
Mnozí to pamatují jako maďarské víno výrazně žluté barvy, v typické láhvi a s rozpačitou ne vždy úplně příjemnou...
Tokaj

U

Někomu to může znít jako protimluv, protože plíseň je věc spíše hnusná. Ale když se zamyslíme - kdo znás nemá rád zajímavé...
Ušlechtilá plíseň

V

Občas se mi stane, že se někdo v restauraci či na degustaci ozve, že mu ve sklenici plave nějaký bordel. A většinou je tento bordel právě vinný kámen, který...
Vinný kámen
I když toto jméno nezní nijak agresivně nebo nepříjemně, jedná se o chorobu révy vinné, respektive roztoče, který způsobuje poškození...
Vlnovník
Zkratka, za kterou se skrývá pojem ”víno originální certifikace”. Je to v podstatě ekvivalent podobné klasifikace, jaká se...
VOC
Nebo se tomu také říká prostě toasting. Vypadá to jako pojem, který patří trochu jinam - co chcete se sudem toustovat? Sud se vypaluje, tedy...
Vypalování sudu

W

Jsme v Rakousku na Dunaji. A to konkrétně západně od Vídně. Jedná se o poměrně malý region zhruba mezi městy Krems a Melk, tedy pokud se bavíme o...
Wachau

Z

Poměrně častý hodnotící pojem. Množství zbytkového cukru ve víně značí množství cukru, který neprokvasil během vinifikace a zůstal tak...
Zbytkový cukr
Jedná se o jednu z kategorií jakostních vín, které popisuje náš vinařský zákon. A není to víno, které je podle...
Zemské víno
Jak víme, vinař nemá klid ani v zimě. Krom toho, že má plno práce ve sklepě, i vinice si vyžaduje určitou péči. Výstižný výraz...
Zimní řez